| زینب مرشدطلب، کارشناس دبیرخانه کارگروه بررسی و تدوین فهرست دارویی کشور، اظهار داشت: جلبک اسپیرولینا یک غذای معمول نیست که هر فردی بتواند بدون نگرانی آن را مصرف کند. این فرآورده تنها به عنوان رنگ مواد غذایی و مکمل تغذیه ای با مقادیر کنترل شده و در محدوده های مجاز تولید می شود و محصولات دارای مجوز سازمان غذا و دارو، با توصیه و تحت نظارت پزشک و داروساز، از داروخانه های معتبر قابل تهیه هستند. به گزارش مهر به نقل از ایفدانا، وی افزود: مقادیر جزیی این جلبک که به عنوان رنگ در برخی محصولات غذایی استفاده می شود، نگرانی سلامتی ندارد و مورد تأیید سازمان غذا و دارو است، اما مصرف فرآورده های پودری و توده ای اسپیرولینا که بدون تعیین مقدار مصرف روزانه و از مسیرهای غیرمجاز عرضه می شوند، به هیچ عنوان توصیه نمی شود. این کارشناس دبیرخانه کارگروه بررسی و تدوین فهرست دارویی کشور با اشاره به افزایش مصرف جهانی اسپیرولینا، گفت: در کنار فواید مطرح شده، به تدریج عوارض احتمالی این جلبک مورد توجه قرار گرفته و حتی برخی ادعاهای آن زیر سوال رفته است؛ به طوری که بر اساس شواهد اخیر، در بسیاری از کشورها دیگر مجاز به تبلیغ اسپیرولینا به عنوان منبع ویتامین ب 12 نیستند. مرشدطلب ادامه داد: اسپیرولینا در برخی افراد می تواند موجب بروز عوارضی مانند سردرد، اسهال و نفخ معده شود. محتوای بالای پروتیین و کلروفیل این جلبک نیز ممکن است باعث اسهال، تهوع و گرفتگی عضلات شکم شود. وی گفت: مصرف بیش از حد مجاز اسپیرولینا می تواند با افزایش کلسیم به کلیه ها آسیب برساند. همچنین اضافه بار آهن ممکن است موجب اختلالات گوارشی شود و غلظت بالای منگنز اثرات نوروتوکسیک ایجاد کند. از این رو، اسپیرولینا در حال حاضر جایگاهی به عنوان غذا ندارد و تنها می تواند به عنوان یک مکمل تغذیه ای در اشکال دارویی با مقادیر محدود و مشخص و با مشورت متخصص مورد استفاده قرار گیرد. |