احمد اسماعیل زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در همایش روز جهانی غذا که امروز (27 مهر) در انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور برگزار شد، اظهار کرد: آمار و ارقام میزان مرگ ومیر کشور بیانگر این است که حدود 400هزار تا 420هزار نفر سالانه جان خود را از دست می دهند که 35 درصد از این میزان برای مسائل تغذیه ای است. بنابراین با توجه به آمار و ارقام میزان مرگ ومیر کشور می توان گفت که یک سوم مرگ های کشور یعنی حدود 120هزار نفر به دلیل مسائل تغذیه ای است. به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: تحلیل و پردازش آمار مرگ ومیر مربوط به مسائل تغذیه ای به این معنا است که برخی افراد جامعه به میزان کافی غلات، فیبر و امگا3 مصرف نمی کنند. اگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به وزارت بهداشت در زمینه تغذیه کمک کند، می توانیم مرگ های منتسب به مسائل تغذیه ای را تا حدودی کنترل کنیم. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه 150 میلیون کودک کمتر از 5 سال در جهان از کوتاه قدی رنج می برند، تصریح کرد: میانگین کوتاه قدی در کشور حدود 5 درصد است؛ اما این میزان در تمام کشور یکسان نیست؛ به نحوی که برخی استان ها وضعیت مناسبی دارند و شرایط برخی استان ها مناسب نیست. اسماعیل زاده درباره وضعیت سوءتغذیه در جهان نیز گفت: متاسفانه، 673 میلیون نفر در دنیا به انواع سوء تغذیه دچار هستند؛ یعنی اینکه به لاغری، کم وزنی، کوتاه قدی مبتلا هستند و مواد مغذی به میزان کافی دریافت نمی کنند. میزان لاغری کودکان کمتر از 5 سال که یک شاخص مهم به حساب می آید، حدود 6 درصد است. متاسفانه، وضعیت لاغری کودکان کمتر از 5 سال در برخی استان ها مناسب نیست. وی با بیان اینکه هشت درصد جمعیت جهان به گرسنگی مبتلا هستند، توضیح داد: 881 میلیون نفر در جهان به چاقی مبتلا هستند و با این وضعیت زندگی می کنند. تلاش های بسیاری در زمینه تغذیه در منطقه آسیا صورت گرفته، به نحوی که آمار سوءتغذیه طی سال های 2022 تا 2024 حدود یک تا دو درصد کاهش یافته است. اسماعیل زاده با بیان اینکه کاهش آمار سوءتغذیه در ایران سخت است، خاطرنشان کرد: متاسفانه، کاهش آمار مربوط به سوء تغذیه کشور به دلیل مسائل تغذیه ای و افزایش قیمت مواد غذایی سخت است. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره جزییات مرگ های منتسب به مسائل تغذیه ای گفت: میزان مرگ ومیر ناشی از فشارخون بالا و قند بالا به ترتیب 94هزار و 47هزار مورد است. اگرچه فشارخون و قند بالا ناشی از تغذیه نیستند اما با تغذیه ارتباط تنگاتنگ دارند. مرگ ومیر ناشی از اضافه وزن به طور مستقیم با تغذیه ارتباط دارد. همچنین 10هزار نفر به دلیل عدم دریافت اسیدهای چرب امگا3 جان خود را از دست می دهند که این موضوع به این معنا است، نتوانسته ایم فرهنگ مصرف ماهی در کشور را رواج دهیم. 10 هزار مرگ منتسب به دریافت ناکافی میوه و سبزی هستند. این نشان می دهد توجه به عوامل تغذیه در مرگ و میرها حائز اهمیت است. آمار چاقی در کودکان زیر 5 سال خیلی بغرنج نیست اما باید مراقب باشیم که این آمار افزایش نیابد. وی با بیان اینکه مصرف غلات و نان کامل از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: حدود 25 هزار نفر، جان خود را به دلیل عدم مصرف غلات و نان کامل به میزان کافی جان خود را از دست می دهند. اسماعیل زاده با بیان اینکه توجه به عوامل تغذیه ای در بحث مرگ ومیرها از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: آمار و ارقام مربوط به شاخص های تغذیه ای کشور را جمع آوری می کنیم. بازهم تاکید می کنم که میزان کوتاه قدی در کشور حدود 5 درصد است که نسبت به کشورهای منطقه شرایط مناسبی داریم. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت توضیح داد: از هر 5 کودک و نوجوان ما امروزه یک نفر دچار اضافه وزن و چاقی است. همچنین 30 درصد مادران باردار دچار وزن گیری نامطلوب در دوران بارداری هستند یعنی کمتر یا بیشتر از وزن ایده آل خود وزن می گیرند. وی با بیان اینکه مصرف لبنیات در کشور کمتر از نصف مقدار توصیه شده است، خاطرنشان کرد: دلیل این موضوع، قیمت بالای محصولات لبنی در کشور است. وزارت صمت و دستگاه های مختلف می بایست برای حل این موضوع به پای کار آیند تا میزان مصرف لبنیات در کشور افزایش یابد. اسماعیل زاده درباره میزان مصرف گوشت در کشور گفت: بر اساس سبد غذایی، می بایست 90 گرم گوشت مصرف شود اما میزان مصرف گوشت در کشور کمتر از 50 گرم است. بررسی ها بیانگر این است که تنها نیمی از جمعیت کشور، چهار گروه اصلی غذا که تامین کننده مواد غذایی هستند را به میزان ناکافی دریافت می کنند. او با بیان اینکه کمبود ویتامین D از چالش های نظام سلامت است، تصریح کرد: میزان کمبود این ویتامین حدود 50 تا 70 درصد است. تعداد زیادی مکمل از طریق سیستم بهداشتی و درمانی کشور توزیع می شود اما باز هم وضعیت مصرف ویتامین D در کشور مطلوب نیست و این موضوع می بایست اصلاح شود. متاسفانه، قیمت مکمل ها افزایش یافته و مکمل ها گران به حساب می آیند. اعتباری که در دسترس داریم محدود است و امیدواریم که با همکاری دستگاه ها بتوانیم مکمل ها را به میزان کافی در استان های محروم مانند کرمان، سیستان وبلوچستان و هرمزگان توزیع کنیم. وی درباره بازنگری سبد غذایی مطلوب در کشور گفت: این نقشه می تواند راهکاری برای واردات و صادرات و تولید موادغذایی در کشور باشد. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره وضعیت کوتاه قدی در استان های محروم کشور گفت: متاسفانه، وضعیت وضعیت کوتاه قدی در استان های محروم بالا است و می بایست تلاش کنیم تا این وضعیت را بهبود بخشیم. همچنین آمار اضافه وزن در استان هایی مانند گیلان، اردبیل و مازندران رو به رشد است. همچنین شیوع لاغری سالمندان در استان های محروم بیشتر است. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره بازنگری برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک گفت: دو کمیته در این راستا تشکیل شده و نتایج بررسی های این دو کمیته طی یک تا دو ماه آینده اعلام می شود. وی در ادامه صحبت هایش درباره زمان اجرای برنامه شیر مدارس گفت: شیر تا دو هفته آینده در مدارس توزیع می شود. علاوه بر این، غربالگری تن سنجی برای چهار پایه در مدارس در حال انجام است. اسماعیل زاده با هشدار درباره وضعیت مصرف ید در کشور توضیح داد: متاسفانه، میزان مصرف ید زنان باردار کاهش یافته است. اگر این موضوع ادامه داشته باشد، ضریب هوشی کودکان طی سال های آینده کاهش می یابد. یکی از چالش هایی که در این حوزه وجود دارد، تبلیغات غیرآکادمیک طب سنتی درباره مصرف نمک های رنگی است. وی درباره وضعیت بررسی طرح تغذیه عشایر گفت: این برنامه در هفت استان کشور به سرانجام رسیده و مابقی استان ها طی دو ماه آینده تکمیل می شوند. مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت توضیح داد: 32 درصد وزنی کل غذای تولید شده در جهان دور ریخته می شود و بیش از 30 درصد تولیدات غذایی در کشور دور ریخته می شود. |