به گفته محققان، کافیین موجب فعال شدن یک تنظیم کننده ژنی به نام Rob می شود که چندین پروتیین انتقالی در باکتری را تغییر می دهد. پژوهشگران دانشگاه توبینگن در آلمان دریافته اند ترکیبات روزمره ای مانند کافیین موجود در قهوه می توانند بر نحوه واکنش باکتری ها به آنتی بیوتیک ها تأثیر بگذارند. در این مطالعه، دانشمندان باکتری اشریشیا کلی (E. coli) را در معرض 94 ماده مختلف از جمله داروها، آنتی بیوتیک ها و ترکیبات غذایی قرار داده اند تا تغییرات ژنتیکی و پروتیینی آن بررسی شود. نتایج تحقیق نشان داده که حتی موادی مانند نوشیدنی های کافیین دار می توانند سیستم دفاعی باکتری را فعال کرده و نحوه ورود یا خروج داروها را تغییر دهند. تاثیرگذاری کافیین موجود در قهوه به گفته محققان، کافیین موجب فعال شدن یک تنظیم کننده ژنی به نام Rob می شود و این فرآیند در نهایت چندین پروتیین انتقالی در باکتری را تغییر می دهد. این تغییرات موجب کاهش جذب برخی آنتی بیوتیک ها مانند سیپروفلوکساسین می شود. نکته جالب اینکه این واکنش در سالمونلا انتریکا (باکتری دیگری)، با وجود شباهت نزدیکی که به E. coli دارد، مشاهده نشده و این موضوع نشان می دهد حتی باکتری های مشابه نیز الزاماً رفتار یکسانی ندارند. این یافته ها که در مجله PLOS Biology منتشر شده، به نوعی مقاومت سطح پایین اشاره دارد که نه از جهش های ژنی کلاسیک، بلکه از سازگاری محیطی باکتری ناشی می شود. به همین دلیل رژیم غذایی، مصرف همزمان داروها و حتی زمان بندی درمان می توانند در کارایی آنتی بیوتیک ها نقش داشته باشند. براین اساس، چیزی که می خوریم یا می نوشیم می تواند در اثربخشی درمان های ضدباکتریایی تعیین کننده باشد. منبع: دیجیاتو |