صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
دوشنبه، 6 مرداد 1404 - 22:38   
 آخرین خبرها
  حادثه تلخ در ساحل رامسر؛ 3 نوجوان در دریا غرق شدند
  فوری / تکلیف تعطیلی ادارات تهران فردا سه‌شنبه 7 مرداد 1404 مشخص شد
  جزییات تعطیلی برخی استان‌ها؛ چهارشنبه هشتم مرداد ماه
  اعترافات مردی که همسرش را با سیانور به قتل رساند
  مارک تواین در «هاکلبری فین» چه می‌گوید؟
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 25139صفحه نخست » آخرین اخبار    دوشنبه، 6 مرداد 1404 - 15:55

کیپ تورن؛ فیزیکدانی در مرز علم و خیال


کیپ تورن از معدود دانشمندانی است که به‌ جای دور کردن مردم از علم فیزیک، این علم را به خانه انسان‌ها آورد. بسیاری از تماشاگران فیلم میان‌ستاره‌ای،

در جهانی که علم گاه خشک، پیچیده و دور از دسترس به نظر می رسد، کیپ تورن شخصیتی است که نشان داد می توان عشق به فیزیک نظری را با شوق به روایت های تخیلی درآمیخت، بی آنکه به "دقت علمی" خیانت شود.

به گزارش عصر ایران، او نه فقط یکی از مهم ترین نظریه پردازان فضا-زمان و گرانش در قرن بیستم و بیست ویکم است، بلکه در میان عموم مردم نیز به واسطه فیلم Interstellar چهره ای آشناست. اما داستان تورن، بسیار فراتر از سینماست.

کیپ استیون تورن در سال 1940 در آمریکا به دنیا آمد و از همان جوانی، شیفته فضا، گرانش، و نظریه نسبیت عام شد. او زیر نظر جان ویلر، یکی از مهم ترین فیزیکدانان نظری قرن بیستم، تحصیل کرد؛ همان کسی که اصطلاح "سیاه چاله" را وارد واژگان علمی کرد.

تورن بخش اعظم زندگی دانشگاهی اش را در مؤسسه فناوری کالیفرنیا (کلتک) گذراند و به سرعت به یکی از برجسته ترین متخصصان نسبیت عام، سیاه چاله ها و امواج گرانشی بدل شد. او همواره به ایده ای کلیدی وفادار ماند: نظریه باید زیبا و قابل اثبات باشد، اما خیال هم باید پابه پای علم حرکت کند.

رؤیای علمی: آشکارسازی امواج گرانشی

تا دهه ها، امواج گرانشی، موج هایی در بافت فضا-زمان که اینشتین وجودشان را پیش بینی کرده بو، تنها در معادلات حضور داشتند. هیچ کس تا آن زمان موفق به آشکارسازی مستقیم آن ها نشده بود.

کیپ تورن یکی از بنیان گذاران و حامیان اصلی پروژهٔ LIGO بود؛ رصدخانه ای عظیم و پیچیده که طراحی شد تا این امواج را شکار و آشکار کند. او برای سال ها با دانشمندان، مهندسان و دولت ها جنگید تا این پروژه از زمین بلند شود.

در سال 2015، بالاخره رؤیا به واقعیت بدل شد: LIGO برای اولین بار در تاریخ، موجی گرانشی را ثبت کرد، ناشی از برخورد دو سیاه چاله در فاصله ای به اندازه میلیاردها سال نوری. این دستاورد علمی، نه فقط اثباتی بر یکی از پیش بینی های اینشتین بود، بلکه دری تازه به درک کیهان گشود.

در سال 2017، کیپ تورن به همراه راینر ویس و بری بریش، به دلیل مشارکت تعیین کننده در پروژه LIGO و کشف امواج گرانشی ، برنده جایزه نوبل فیزیک شد.

Interstellar: هنگامی که فیزیک در دل سینما می تابد

در میانه مسیر علمی اش، کیپ تورن به رؤیای دیگری هم رسید: روایت علم از طریق داستان. وقتی کریستوفر نولان تصمیم گرفت فیلمی درباره سیاه چاله ها و سفر در فضا بسازد، به تورن مراجعه کرد. تورن صرفا مشاور علمی فیلم نبود، بلکه در ساختار تخیل علمی آن نیز شریک شد.

او از همان ابتدا شرط گذاشت که هیچ کدام از اتفاقات فیلم نباید خلاف قوانین فیزیک باشد و نولان هم شرطش را پذیرفت. مثلا نولان برای سفینه ناسا که قرار بود سیاره ای قابل سکونت برای بشر کشف کند، سرعتی فراتر از سرعت نور در نظر گرفته بود چراکه آن سفینه باید از کهکشان راه شیری خارج می شد بلکه سیاره مورد نظر را پیدا کند. ولی کیپ تورن حرکت سفینه با سرعت نور و یا سرعتی فراتر از سرعت نور را غیرعلمی دانست و حدود دو هفته با کریستوفر نولان بحث کرد تا او را از چنین ایده ای منصرف کند.

در عوض، تورن پیشنهاد کرد که خروج از کهکشان راه شیری و حرکت به سمت آن سیاره، از طریق کرم چاله ای باشد که در نزدیکی سیاره زحل ظاهر شده. کرم چاله، مفهومی است که آلبرت اینشتین آن را مطرح کرده و نظرا مورد تایید فیزیکدانان و کیهان شناسان است؛ اگرچه عملا مصداقی از آن پیدا نشده است.

به هر حال میان بر زدن در کیهان از طریق کرم چاله، خلاف اصول علم فیزیک نبود و چنین چیزی را نظرا می توان محتمل دانست. بنابراین نولان نهایتا تسلیم کیپ تورن شد و ایده "کرم چاله نزدیک زحل" را پذیرفت؛ کرم چاله ای که همانند پل یا میان بری بود که فضانوردان را از یک کهکشان به کهکشان دیگر هدایت می کرد.

در غیاب آن کرم چاله، فقط خارج شدن از کهکشان راه شیری به قدری طولانی مدت می شد که فضانوردان فیلم نولان حتی اگر سیاره ای قابل سکونت هم پیدا می کردند، نمی توانستند بشر را از کره زمین که در حال زوال بود، نجات دهند.

سیاه چاله گانگانچوا در فیلم میان ستاره ای نیز از موارد علمی جالب توجه این فیلم است. تورن برای طراحی ظاهر این سیاه چاله ، مدلی ریاضی نوشت که تا آن زمان در علم نیز استفاده نشده بود. حاصل آن تصویر درخشانِ Gargantua بود؛ حلقه ای نورانی در دل تاریکی، که بعدها با تصویر واقعی سیاه چاله در پروژه Event Horizon Telescope شباهت شگفت انگیزی یافت. او همچنین نویسنده کتاب The Science of Interstellar شد، که در آن به زبان ساده، مفاهیم پیچیده ی فیزیکی فیلم میان ستاره ای را برای عموم توضیح داد.

علم، خیال، و مرزهای مشترک

کیپ تورن به عنوان فیزیکدان، هم به دنبال پاسخ های قطعی بود، هم مجذوب پرسش های بی انتها. او هم به دقت عددی باور دارد، هم به رویابافی؛ چراکه ایمان دارد علم بدون خیال، ناقص است. تورن در یادداشتی نوشته است: من در دنیایی زندگی می کنم که در آن، واقعیت های علمی و ساختارهای ذهنی، باید با هم گفت وگو کنند. بدون این گفت وگو، هیچ کدام به مقصد نمی رسند.

نتیجه: فیزیک، به زبان انسان

کیپ تورن نه تنها به ما کمک کرد تا فضا را بهتر بفهمیم، بلکه نشان داد که می توان علم را با زبان تصویر، با ادبیات و سینما، و با ایمان به کنجکاوی انسان پیوند زد.

او از معدود دانشمندانی است که به جای دور کردن مردم از علم فیزیک، این علم را به خانه انسان ها آورد؛ در قالب قصه، تخیل، و حقیقت. بسیاری از تماشاگران فیلم میان ستاره ای، به ناچار کمی درباره فیزیک مطالعه کرده اند تا درک بهتری از این فیلم جذاب پیدا کنند؛ فیلمی که از حیث "دقت علمی" در تاریخ سینما سرآمد است.

باری، در دنیایی که پر از صداهای شتاب زده است، کیپ تورن یکی از همان صداهای آرامی بود که وقتی حرف می زد، فضا-زمان به حرفش گوش می داد!

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
فوری / تکلیف تعطیلی ادارات تهران فردا سه‌شنبه 7 مرداد 1404 مشخص شد
  فوری / تکلیف تعطیلی ادارات تهران فردا سه‌شنبه 7 مرداد 1404 مشخص شد
به گزارش اقتصادآنلاین، با نزدیک‌شدن به سه‌شنبه 7 مرداد 1404، موجی از شایعات درباره تعطیلی ادارات و مدارس در تهران در شبکه‌های اجتماعی و برخی کانال‌های خبری منتشر شد.
مارک تواین در «هاکلبری فین» چه می‌گوید؟
  مارک تواین در «هاکلبری فین» چه می‌گوید؟
کل رمان، ستایشی‌ است از آزادی، اما نه آزادی در معنای حقوقی یا سیاسی، بلکه آزادی شخصیِ غریزی و درونی. برای هاک، آزادی در جنگل است، در شب‌های کنار رودخانه،
هوش مصنوعی می‌تواند افکار ما را بخواند؟
  هوش مصنوعی می‌تواند افکار ما را بخواند؟
در این روش، ابتدا مغز داوطلبان حین شنیدن صدها ساعت پادکست و داستان، اسکن شد. سپس، مدل هوش مصنوعی با این داده‌ها آموزش دید تا بتواند الگوهای مغزی را با ساختارهای زبانی تطبیق دهد.
میمکس: ماشین گمشده‌ای که راه حل آینده هوش مصنوعی می‌شود؟
  میمکس: ماشین گمشده‌ای که راه حل آینده هوش مصنوعی می‌شود؟
بر اساس توضیحات رودورفر، میمکس برای ذخیره‌سازی اطلاعات از فناوری نسبتاً تازه‌ای به نام میکروفیلم استفاده می‌کرد. با این فناوری می‌شد حجم زیادی از اسناد را در قالبی فشرده نگهداری کرد و آن‌ها را روی صفحات نیمه‌شفاف به نمایش گذاشت.
دردسر جدید استقلال؛ حق رشد کاپیتان سابق بعد از 13 سال!
  دردسر جدید استقلال؛ حق رشد کاپیتان سابق بعد از 13 سال!
پس از گذشت بیش از یک دهه، باشگاه برق شیراز به طور رسمی خواستار دریافت حق رشد سیدحسین حسینی شد!
علت بازنشسته شدن پسر 19 ساله ستاره سابق فوتبال!
  علت بازنشسته شدن پسر 19 ساله ستاره سابق فوتبال!
کریستین توتی، پسر فرانچسکو توتی، اسطوره بی‌بدیل رم و فوتبال ایتالیا، در 19 سالگی تصمیم به خداحافظی از فوتبال گرفت.
تفاوت عجیب قیمت گوشت در شهرها
  تفاوت عجیب قیمت گوشت در شهرها
اهمیت حمایت‌های دولتی و تنظیم بازار در چنین وضعیتی بیش از پیش احساس می‌شود تا هم تولیدکنندگان انگیزه لازم برای ادامه تولید داشته باشند و هم مصرف‌کنندگان به قیمت‌های معقول دسترسی پیدا کنند.
وضعیت ساپینتو بعد از استعفای نظری جویباری
  وضعیت ساپینتو بعد از استعفای نظری جویباری
این روزها شایعات بسیار زیادی در مورد تحولات مدیریتی استقلال به گوش می‌رسد.
ستاره مورد اعتماد پیاتزا در والیبال قهرمانی جهان
  ستاره مورد اعتماد پیاتزا در والیبال قهرمانی جهان
وقت درخشیدن لژیونر والیبال ایران در قهرمانی جهان است.
واکنش باشگاه پرسپولیس به رضایتنامه جدایی گندوز
  واکنش باشگاه پرسپولیس به رضایتنامه جدایی گندوز
باشگاه پرسپولیس اعلام کرد که الکسیس گندوز پیشنهادی نداشته که آنها بتوانند رضایتنامه برای او دریافت کنند.
شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی اردوی ترکیه
  شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی اردوی ترکیه
پرسپولیس در آخرین دیدار تدارکاتی خود در اردوی ترکیه، برابر ایغدیر اسپور شکست خورد.
کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
  کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش 1404 منتشر شد
منابع رسمی از فعال شدن کارت ورود به جلسه آزمون استخدامی آموزش و پرورش سال 1404 خبر دادند و اعلام کردند که داوطلبان می‌توانند با مراجعه به سامانه جهاد دانشگاهی کارت ورود به جلسه خود را دریافت کنند.
  پربیننده ترین اخبار       
  تعطیلی سراسری 7 و 8 مرداد 1404 (سه‌شنبه و چهارشنبه) / با تعطیلی ادارات به دلیل گرما موافقت شد
  التماس مادر قاتل به مادر الهه مقابل دادگاه
  خبر مهم درباره تبدیل وضعیت استخدامی در طرح ساماندهی کارکنان دولت
  واکنش سخنگوی وزارت خارجه به ادعا‌های ترامپ درباره غنی‌سازی در ایران
  واکنش پدیده فوتبال ایران به حضور در باشگاه استقلال
  گرما ادارات این استان را تعطیل کرد
  2 روز عزای عمومی در کردستان
  پیروانی و هاشمیان موافق این ستاره؟/ بازیکن خارجی پرسپولیس ماندنی می‌شود؟
  افشای درخواست خرید آل‌کثیر به درخواست رامین!
  حمله آبی پرسپولیسی‌ها به مدیرعامل تراکتور!
  قاتل ‎الهه حسین‌نژاد: اتهام قتل عمدی را قبول ندارم
  چهارشنبه تعطیل نیست
  شکست پرسپولیس در آخرین بازی تدارکاتی اردوی ترکیه
  مصدومیت ادامه‌دار خرید جدید استقلال روی اعصاب ساپینتو
  داستان فیلم جدید ابوالفضل پورعرب و میترا حجار فاش شد
  ببینید؛ جداسازی دوقلوهای به‌هم‌چسبیده در عربستان
  ببینید؛ پرتاب هوایی کمک‌های بشردوستانه برای نجات کودکان گرسنه غزه
  ددلاین کمتر شد، پوتین کمتر از 2 هفته فرصت دارد!
  اخطار استاندارد تهران به شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده خودرو
  ترکیب پرسپولیس برای بازی تدارکاتی مقابل ایغدیر اسپور ترکیه
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved