صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 5 مرداد 1404 - 14:36   
 آخرین خبرها
  تناقض حامیان ترامپ در دفاع از سیاست خارجی مداخله گر
  تغییر در نحوه صدور گواهی انحصار وراثت
  نماینده مجلس: کم آبی یک روزه به وجود نیامده که یک روزه وزارت نیرو برطرفش کند
  قطعی آب 18 ساعته در تهران!
  تلف شدن توله خرس قهوه‌ای در جاده
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 24682صفحه نخست » آخرین اخبار    یکشنبه، 5 مرداد 1404 - 10:05

تجربه تعامل ایران و تروییکای اروپا در پرونده هسته‌ای


پرونده هسته‌ای ایران طی دو دهه گذشته، یکی از پیچیده‌ترین چالش‌های دیپلماتیک جهان بوده است. در این میان، رفتار تروییکای اروپا (آلمان، فرانسه و بریتانیا) نقشی تعیین‌کننده در شکل‌گیری اعتماد یا بی‌اعتمادی در روند گفت‌وگوها داشته است.

حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بین الملل، در اعتماد نوشت:

ضرورت بازاندیشی در مسیر دیپلماسی- در آستانه دور جدید گفت وگوهای ایران و تروییکای اروپا در استانبول، بازخوانی تجربه مذاکرات هسته ای در سال های 2003 تا 2006 ضرورتی انکارناپذیر است.

پرونده هسته ای ایران طی دو دهه گذشته، یکی از پیچیده ترین چالش های دیپلماتیک جهان بوده است. در این میان، رفتار تروییکای اروپا (آلمان، فرانسه و بریتانیا) نقشی تعیین کننده در شکل گیری اعتماد یا بی اعتمادی در روند گفت وگوها داشته است.

اکنون که بار دیگر بحث بر سر استفاده از مکانیزم ماشه در فضای دیپلماتیک اروپا مطرح شده، ایران و تروییکا باید از تجربه تلخ گذشته درس بگیرند؛ تجربه ای که اگر نادیده گرفته شود، می تواند مسیر تقابل را احیا کرده و فرصت مصالحه را از بین ببرد.

پیشینه:

از سعدآباد تا ارجاع پرونده به شورای امنیت- در فاصله سال های 1382 تا 1386، ایران گام هایی داوطلبانه برای اعتمادسازی برداشت. توافق نامه های سعدآباد (اکتبر 2003)، بروکسل (فوریه 2004) و پاریس (نوامبر 2004) شامل تعلیق غنی سازی، توقف ساخت سانتریفیوژها و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی بودند.

گزارش های رسمی مدیرکل وقت آژانس، محمد البرادعی، پایبندی ایران به این اقدامات را تأیید کرده بود (ارجاع به GOV/2003/75 و GOV/2004/11 و GOV/2004/83). اما در کمال شگفتی، تروییکای اروپا به جای تشویق ایران، طی سال 2004 چهار قطعنامه پیاپی در شورای حکام آژانس پیشنهاد کرد و با رای اکثریت این شورا، در نهایت تصویب شد. مضمون این قطعنامه ها جنبه تنبیهی داشت و خواستار تعلیق هایی از سوی ایران شده بود.

در واکنش به این رویکرد غیردوستانه ایران در مرداد سال 1384 (2005) پلمب تاسیسات UCF اصفهان و سپس نطنز در ماه همان سال را باز کرد و روند غنی سازی را از سر گرفت. این مسیر در نهایت به ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت در فوریه 2006 انجامید.

تروییکای اروپا؛ میان شفاف سازی ایران و فشارهای خارجی- ادعاهای اروپا مبنی بر نگرانی از فعالیت های گذشته ایران مربوط به دوره پیش از سال 2003 بود. با این حال، ایران با پذیرش اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و تعلیق فعالیت های حساس هسته ای خود، عملا زمینه لازم برای شفاف سازی و اعتمادسازی را فراهم کرد. در این زمان مدیرکل وقت آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش های خود پایبندی ایران به تعهدات داوطلبانه را تایید کرده بود.

با این حال، اروپا بانی صدور قطعنامه های متوالی در شورای حکام می‎شد این اقدام نه تنها فرصت جبران گذشته را به ایران نداد، بلکه رویکرد فشار و تنبیه موجب واکنش تندتر ایران شد. این رفتار نه برمبنای تحلیل های فنی صرف از فعالیت های ایران بلکه عمدتا در جهت تامین رضایت سیاسی امریکا و اسراییل ارزیابی می شد.

امروز، در سال 2025، تکرار این الگو- یعنی بی توجهی به حسن نیت ایران و بازگشت به سیاست فشار- خطرناک تر از همیشه است، زیرا تروییکای اروپایی می خواهد از مکانیزم ماشه به عنوان اهرم باج خواهی مدرن از ایران استفاده کند.

نقد حقوقی مکانیزم ماشه:

چه کسی ناقض برجام بود؟- براساس ماده 36 برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت، مکانیزم ماشه تنها در صورت نقض فاحش تعهدات ازسوی یکی از طرفین قابل فعال سازی است. اما روند واقعی اجرا چنین است:

ایران تا ماه می 2018، بر پایه 15 گزارش رسمی آژانس (از GOV/2016/46 تا GOV/2019/33)، به تمامی تعهدات خود پایبند بوده است؛ امریکا در می 2018 با دستور رییس جمهور وقت (ترامپ) به صورت یکجانبه و غیرقانونی از برجام خارج شد؛ اروپا وعده داد با اجرای طرح اینستکس خسارت ایران را جبران کند، اما عملا از ترس تحریم های ثانویه امریکا کاری از پیش نبرد؛ ایران پس از یک سال صبوری، در سال 2019 طبق ماده 36 برجام، گام به گام تعهدات خود را کاهش داد و در هر مرحله اعلام کرد که در صورت اجرای تعهدات طرف مقابل، حاضر است به وضعیت قبل بازگردد.

از منظر حقوق بین الملل، اقدام ایران واکنشی مشروع، قانونی و متناسب در چارچوب بندهای جبرانی توافق بود. در مقابل، امریکا و تروییکای اروپا به عنوان ناقضان اصلی توافق، صلاحیت حقوقی و اخلاقی برای فعال سازی مکانیزم ماشه را از دست داده اند.

نتیجه گیری:

راه حل پایدار، بازگشت به دیپلماسی مبتنی بر اعتماد متقابل- تجربه تلخ سال های 2003 تا 2006 نشان داد که فشار، صدور قطعنامه و رویکرد تنبیهی نه تنها به نتیجه نخواهد رسید، بلکه مسیر تعامل را به تقابل تبدیل خواهد کرد. تکرار این خطا در شرایط کنونی ممکن است ایران را به اتخاذ تصمیم های سخت تری مانند خروج از معاهده NPT سوق دهد- نتیجه ای که برای همه طرف ها زیان بار و پرهزینه خواهد بود.

اروپا باید در جولای 2025 مسیر جدیدی را برگزیند:

نه احیای قطعنامه های شورای امنیت؛ بلکه احیای سازوکارهای اعتمادساز، طراحی ابزارهای نظارت متقابل و بازنگری در ساختار حقوقی برجام متناسب با واقعیات امروز؛ می تواند به فعال شدن ابتکارات دیپلماتیک جدید کمک کند، زیرا درنهایت راه حل پایدار تنها از مسیر دیپلماسی واقع گرایانه، احترام متقابل و تضمین منافع طرفین خواهد گذشت.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
وقتی فال‌گیر اینستاگرامی جای تراپی را می‌گیرد
  وقتی فال‌گیر اینستاگرامی جای تراپی را می‌گیرد
«فال‌گیرها و صفحات فال‌گیری با ترفندهای مختلف، از روایت‌های شخصی گرفته تا کلی‌گویی‌هایشان، تنها سعی در جذب مخاطب و کسب درآمد دارند. آن‌ها با ادعای فریبنده خود و با انواع و اقسام ترفندها مخاطبان را به خود جذب و به مشتری دائمی‌خود تبدیل می‌کنند.
پلنگ شناسایی شده کوه سفید «دماوند» نام گرفت
  پلنگ شناسایی شده کوه سفید «دماوند» نام گرفت
تصاویر ثبت شده توسط دوربین‌های تله‌ای در منطقه شکار ممنوع کوه سفید، حضور یک پلنگ بالغ و بزرگ جثه را تأیید کرد و این گونه ارزشمند با نام «دماوند» شناسایی و ثبت شد.
خرید دلار در کانال 88 هزار تومانی؛ فرصتی جذاب یا تله‌ای برای خریداران عجول؟
  خرید دلار در کانال 88 هزار تومانی؛ فرصتی جذاب یا تله‌ای برای خریداران عجول؟
بیش از یک ماه است که قیمت دلار در محدوده مشخصی نوسان می‌کند و طی روزهای اخیر کانال 88 هزار تومانی برای این اسکناس حفظ شده است. به نظر می‌رسد ثبات این اسکناس نشانه آرامش بازار است،
واعظی: پرهیز از تفرقه، اولویت امروز کشور است؛ رویکرد فعلی صدا و سیما باید تغییر کند
  واعظی: پرهیز از تفرقه، اولویت امروز کشور است؛ رویکرد فعلی صدا و سیما باید تغییر کند
محمود واعظی، با اشاره به‌ضرورت انسجام ملی پس از جنگ تحمیلی دوازده‌روزه تأکید کرد: امروز بیش از هر زمان دیگر، پرهیز از دامن‌زدن به تفرقه و اولویت‌دادن به منافع ملی راه عبور کشور از مشکلات و مقابله با توطئه‌های دشمن است.
چهار نکته تلخ درباره دولت یک ساله پزشکیان
  چهار نکته تلخ درباره دولت یک ساله پزشکیان
پزشکیان وعده گوشت، طلا، زمین و مدیریت جهان نداد. چند قول محدود داد که موضوع فیلترینگ، گشت ارشاد و تلاش برای اصلاح روابط خارجی شاید شاخص‌ترین آن‌ها بود.
تعطیلی چهارشنبه‌ها ادامه‌دار می‌شود؟
  تعطیلی چهارشنبه‌ها ادامه‌دار می‌شود؟
رییس سازمان اداری و استخدامی کشور گفت: تعطیلی دستگاه‌های دولتی هرگز گزینه نخست دولت نبوده و ما مخالف توقف فوری فعالیت کارمندان هستیم. اما در شرایط حاد و اضطراری،
زلزله 4.7 ریشتری عسلویه را لرزاند
  زلزله 4.7 ریشتری عسلویه را لرزاند
براساس این گزارش موقعیت مرکز زلزله در 27.43 شمالی و 52.61 شرقی ثبت شده است.
احتمال شنیده شدن صدای انفجار در خمین
  احتمال شنیده شدن صدای انفجار در خمین
احتمال شنیده شدن صدای انفجارهای کنترل شده در خمین وجود دارد.
حدود 40 درصد آب در کشور به هدر می رود
  حدود 40 درصد آب در کشور به هدر می رود
«حدود 20 الی 25 درصد مصرف کنندگان در حوزه آب پر مصرف هستند. این مشترکان باید شناسایی شده و مصرف آنان مدیریت شود. همین خودش نقش موثری برای عبور از بحران کم آبی خواهد داشت.
دستگیری مواد فروش تهرانپارس با 45 کیلو تریاک
  دستگیری مواد فروش تهرانپارس با 45 کیلو تریاک
در بررسی‌های پلیسی مشخص شد متهم که از توزیع کنندگان سابقه دار مواد مخدر در شرق پایتخت است ضمن تهیه و قاچاق مقادیر قابل توجه‌ای مواد مخدر تریاک اقدام به توزیع گسترده مواد مخدر در محله تهرانپارس می‌کند و این موضوع موجی از نارضایتی ...
امنیت؛ حرف اول جامعه
  امنیت؛ حرف اول جامعه
«امنیت با حرف و شعار حاصل نمی‌شود. جامعه امروز ایران بیش از هر زمان دیگری به امنیت واقعی و پاک‌سازی اجتماعی نیازمند است. در کلان‌شهرهایی مانند تهران و مشهد،
فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
  فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
«بازگشت ماشه تا حد زیادی قطعی به نظر می‌رسد، مگر اینکه میان ایران و امریکا، یا ایران و اروپا، توافقی حاصل شود. این توافق ممکن است در قالب تمدید وضعیت فعلی باشد؛
  پربیننده ترین اخبار       
  دلیل خرید عیسی آل کثیر توسط استقلال چه بود؟
  تصویر مشکوک از استقلال-سپاهان؛ خرید جدید آبی‌ها لو رفت؟
  این شاه ماهی محبوب پرسپولیس به مس رفسنجان پیوست
  الفاظ نامناسب روزنامه ایتالیایی علیه مهدی طارمی
  درخواست ناگهانی استقلال در آستانه بازی با تراکتور جنجالی شد
  عرضه رایگان سوخت به مردم/ جزییات اعلام شد
  خواننده‌ پاپ طرفدار استقلال: گمشید استقلالو ول کنید/ پیش اوسکولا میشه انقدر تو تلوزیون مصاحبه نکنید؟
  «نه» به مارسی، «بله» به پرسپولیس ؛ مورد عجیب سرژ اوریه
  عکس؛ زن ایزدی پس از 12 سال از اسارت داعش آزاد شد
  مدیر استقلال به دلسوزی هواداران هم دهان‌کجی کرد
  کنایه رضا درویش به محمدرضا زنوزی درباره پرونده علیرضا بیرانوند
  حذف یارانه سه دهک بالا و افزایش 40 درصدی یارانه نقدی این دهک‌ها!
  روز و ساعت بازی فوتبال تراکتور - استقلال در سوپرجام
  بند خاص در قرارداد مارکو باکیچ با پرسپولیس
  ماجرای فوت کودک 6 ساله بر اثر نیش عقرب
  رسایی شاکی شد: چرا معاون مدیرکل آژانس به تهران به می‌آید؟
  قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 5 مرداد؛ ارز اربعین چقدر است؟
  طرح جدید ایران خودرو برای کاسبی با جیب مردم!+ جدول
  تفال به حافظ یکشنبه 5 مرداد 1404؛دو یار زیرک و از باده کهن دومنی..
  تصویر؛ مبارزه امیر علی‌اکبری با «تانک داغستان» در قفس مسکو
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved