صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 5 مرداد 1404 - 13:34   
 آخرین خبرها
  طرح جدید ایران خودرو برای کاسبی با جیب مردم!+ جدول
  توضیح رگولاتوری درباره قطعی‌های اینترنت: تا مشکل برق حل نشود، وضع همین است
  فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
  اعتراض وزیر صمت به قطع برق صنایع خودتامین
  این جاده به مدت 3 شب مسدود می‌شود
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 24637صفحه نخست » اخبار مهمیکشنبه، 5 مرداد 1404 - 08:10

عاملان دپوی خودرو در گمرک؛ دولت سرانجام به تسهیل روند ترخیص تن داد


سال‌هاست ده‌ها هزار خودروی وارداتی در فرآیند پیچیده ترخیص پشت دروازه‌های گمرک خاک خورده‌اند. بحرانی که بخش اعظم آن حاصل سخت‌گیری‌های سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست بوده است.

گمرکات کشور سالیان متمادی است که شاهد انباشت و دپوی خودروهای وارداتی است، حالا اما به نظر می رسد دولت سرانجام به تسهیل روند ترخیص تن داده البته نه به صورت داوطلبانه بلکه در سایه بحران هایی نظیر انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس و پیامدهای جنگ تحمیلی 12 روزه در منطقه.

به گزارش دنیای اقتصاد، یکی از تصمیمات جدید که رنگ و بوی تسهیل واردات را می دهد، مصوبه اخیر سازمان حفاظت محیط زیست است که با پیگیری های دستگاه قضایی بخشی از فرآیندهای بازرسی را حذف یا ساده سازی کرده است؛ اقدامی که آن را می توان نقطه پایانی بر یک دوره سخت گیری بی سابقه و بحث برانگیز در سیاستگذاری واردات خودرو دانست.

دپوی خودرو در گمرکات کشور طی سال های گذشته، نه تنها موجب خواب سرمایه میلیاردی واردکنندگان شده و هزینه های سنگین لجستیکی را به آنها تحمیل می کند، بلکه از منظری دیگری دولت را در بخش درآمدهای گمرکی با چالش های متعددی مواجه کرده است.

در تازه ترین نمونه، تکلیف 70 هزار دستگاه خودروی مونتاژی و وارداتی دپو شده در منطقه ویژه بم مشخص شد که به دلیل ناهماهنگی میان نهادهای مختلف و مشکلات ناشی از استاندارد و فاکتورهای زیست محیطی ترخیص آنها به تعویق افتاده بود. در ایران برخلاف دیگر کشورها که تاییدیه صادر شده در کشور مبدا را به رسمیت می شناسند، اگر این تاییدیه ها از سوی اتحادیه اروپا یا آمریکا هم صادر شده باشند باز هم باید از فیلتر سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست عبور کنند.

همین رویکرد سبب شده تا حتی تولیدات غول های خودروسازی جهان مثل بنز، بی ام و، پورشه یا تویوتا که نماد کیفیت شناخته می شوند در اواخر دهه 90 به دلایلی مثل عدم مطابقت با استاندارد ملی پشت درهای گمرکات دپو شوند. اما با انفجار اخیر در بندر شهید رجایی که شرایط نگهداری خودروها را بحرانی تر کرد و بالا گرفتن انتقادات نسبت به دپوی سنگین خودروها، دستگاه قضا به این ماجرا ورود و اقدامات تسهیل واردات خودروهای خارجی به سرعت انجام شد .

به دنبال پیگیری دستگاه قضایی، سازمان حفاظت از محیط زیست کشور شرایط جدیدی برای تسهیل در فرآیند واردات خودرو با رویکرد زیست محیطی اعلام کرده که بر اساس آن بخشی از فرآیند بازرسی حذف یا ساده سازی شده است. بر اساس این مصوبه، خودروهایی که دارای تاییدیه کشور مبدا هستند، از انجام بازرسی مجدد در داخل کشور معاف می شوند. همچنین خودروهای فاقد تأیید کشور مبدا، در صورتی که سابقه واردات به کشور داشته باشند، مشمول تسهیلات مختلفی می شوند.

بخش دیگری از این مصوبه نشان می دهد که برای خودروهایی با بیش از 3 سابقه ورود، صرف ارائه نامه تایید کیفیت کافی بوده و نیاز به بازرسی مجدد وجود ندارد. اما در صورتی که تعداد سابقه های ورود کمتر از 3 مورد باشد، تنها 20 درصد از خودروها مورد بازرسی قرار می گیرند. برای خودروهایی که برای نخستین بار وارد کشور می شوند، 50 درصد نمونه ها به صورت تصادفی مورد بازرسی قرار می گیرند.

همچنین، محموله های کمتر از پنج خودرو، تنها یک دستگاه خودرو مورد بازرسی قرار می گیرد. امتیاز ویژه این مصوبه هم شامل حال خودروهای برقی می شود که از فرآیند استعلام، بازرسی و حتی تشریفات اداری معاف شده و امکان ترخیص فوری برای آنها فراهم شده است.

جزییات این مصوبه حکایت از این دارد که که برای دستیابی به پنج هدف مهم یعنی جلوگیری از رسوب و معطلی کالاها، کاهش زمان ترخیص، کاهش هزینه های واردکنندگان، تسهیل فرآیند تجارت و کاهش حجم انبار کالاها در بنادر کشور طراحی شده است. همچنین، این تسهیلات برای روان سازی فرآیند واردات، حمایت از تجارت سالم و همچنین حفظ معیارهای زیست محیطی تدوین شده و در نهایت منجر به کاهش فشارها در گمرکات و تسریع تامین خودروهای مورد نیاز بازار خواهد شد.

گمرکات مملو از وارداتی ها

دپوی خودرو معضلی ریشه دار در بازار خودروی ایران است که مثل سدی در مقابل جریان روان عرضه و تقاضا عمل می کند. کارشناسان این پدیده را ناشی از عوامل مختلفی از جمله سیاستگذاری دستوری، مشکلات ارزی یا گمرکی می دانند. آمارهایی که از دپوی خودروها در سال های مختلف از منابع رسمی منتشر شده، حکایت از حجم بالای خودرو در گمرکات استان های مختلف ایران دارد.

همین هفته قبل بود که محمد دولتی، مدیرکل گمرکات استان کرمان از ترخیص 70 هزار دستگاه خودروی مونتاژی و وارداتی از منطقه ویژه بم خبر داد که علاوه بر اینکه می تواند روی وضعیت فعلی بازار که با کمبود عرضه مواجه است تاثیرگذار باشد، نشان از مشکلات عمیقی در حوزه رسوب کالا دارد. آمار دپویی ها کم نیست و یازدهم فروردین ماه امسال هم تسنیم به نقل از مجتبی قهرمانی، رییس دادگستری هرمزگان از ترخیص پنج هزار خودروی خارجی دپو شده در گمرکات این استان خبر داد که با پیگیری دستگاه قضایی این امر اجرایی شد.

بیستم و پنجم تیر ماه نیز رییس کل دادگستری استان کرمان از ترخیص 15 هزار دستگاه خودرو و سی ام تیرماه، رییس کل دادگستری هرمزگان از تشکیل کارگروه ویژه برای ترخیص فوری 14 هزار خودروی خارجی معطل مانده در بنادر و گمرکات استان خبر دادند. البته ماجرای دپوی خودرو به امسال ختم نمی شود و آمار دپویی ها را در سال های قبل نیز می توان جست وجو کرد.

برای نمونه، اسفندماه سال گذشته، خبرگزاری مهر در گزارشی عنوان کرد که میزان دپوی خودرو روزبه روز در حال افزایش است؛ به گونه ای که در طول 9 ماه 17 هزار و 778 دستگاه دپو شده بود، اما این عدد در دی ماه به 30 هزار و 137 دستگاه رسیده که سهم 39.5 درصدی از کل خودروهای دپو شده در 10 ماه را دارد.

البته با نگاهی به آمار خودروهای دپو شده این پرسش مهم مطرح می شود که چرا سختگیری ها فقط مختص وارداتی هاست اما خودروهای داخلی با کیفیتی بسیار پایین تر یا حتی بدون رعایت بسیاری از استانداردهای جهانی آزادانه در خیابان های کشور تردد می کنند؛ به طوری که تعداد زیادی از خودروهای داخلی حتی استانداردهای یورو 4 را به درستی پاس نکرده اند، حال آنکه خودروهای وارداتی باید گواهی های به روز یورو 5 و 6 را ارائه دهند.

برخی کارشناسان در پاسخ به این پرسش می گویند که بخش زیادی از این سخت گیری ها، ماهیت حمایتی داشته و در خدمت خودروسازان داخلی است. به عبارتی، هدف از سخت تر کردن واردات، حفظ بازار انحصاری برای خودروسازان دولتی یا شبه دولتی است، حتی به قیمت محروم کردن مصرف کننده ایرانی از محصولات باکیفیت جهانی.

با این حال می توان گفت که انفجار در بندر شهید رجایی که محل دپوی هزاران خودروی وارداتی است، تلنگری برای سیاستگذار بود که از این ماجرا آگاه شود که ادامه این وضعیت صرفا جنبه اقتصادی ندارد و بلکه از منظر ایمنی هم می تواند بحران زا باشد. بحران دیگری که عملا سیاستگذاران را به اتخاذ اقدام فوری در این بخش واداشت، جنگ تحمیلی 12 روزه بود که منجر به اختلال در مسیرهای تجاری و افزایش ریسک ترانزیت در منطقه شد و زنگ خطر خطرات تعویق و به حاشیه راندن موضوع واردات را به صدا درآورد.

گشایش در بخش واردات ادامه دار خواهد بود؟

در حالی برای سالیان زیادی موضوع واردات به مساله فرعی بازار خودروی ایران تبدیل و به حاشیه رانده شده، که در بازی چند لایه میان سیاستگذار حوزه خودرو، نهادهای نظارتی، دستگاه قضا و واردکنندگان، بدون شک بازنده اصلی، مصرف کننده نهایی است. در این بین، خودروی خارجی به جای اینکه به عنوان یک کالای رقابتی وارد بازار و منجر به ارتقای کیفیت عرضه شود، سال هاست که در قالب یک کالای لوکس، کمیاب و دپو شده به نمایش درآمده و در سوی دیگر ماجرا بازار ایران به دلیل نبود عرضه کافی، با نوسان قیمت و سوداگری مواجه شده است.

دولت در حالی وعده رقابت پذیری، کاهش انحصار و حمایت از حقوق مصرف کننده را می دهد که در عمل، واردات را با سازوکارهای سخت گیرانه چنان محدود کرده که به نظرمی رسد تنها واردکنندگان خاص، با روابط و سرمایه بالا، می توانند از این هفت خوان عبور کنند. حالا مصوبه جدید سازمان محیط زیست را می توان یک گام مثبت تلقی کرد اما همزمان این پرسش مطرح می شود که آیا این گشایش در بخش واردات ادامه دار خواهد بود؟ در پاسخ باید گفت که تجربه سال های اخیر نشان می دهد با کوچک ترین تغییری در فضای سیاسی یا اقتصادی، باز هم محدودیت ها به مانند قبل به سر جای اول خود بازمی گردند و واردکنندگان ساعت های طولانی معطل گرفتن مجوزهای پیچیده و زمان برمی شوند.

همچنین کارشناسان می گویند سازمان ملی استاندارد هنوز موضع روشنی در مورد تطابق خودروهای وارداتی با استانداردهای داخلی اتخاذ نکرده و احتمال بازگشت سخت گیری ها همچنان بالاست. به علاوه، نبود یک سامانه شفاف برای ارزیابی کیفیت خودروهای داخلی و خارجی، زمینه را برای تصمیم گیری های سلیقه ای و غیرتخصصی هموار کرده است. در همین راستا، اهل فن نسخه ای را برای سیاستگذاران می پیچند که به آنها پیشنهاد می کند که جهت تسهیل روند واردات، گواهی های بین المللی صادرشده در کشورهای معتبر، به رسمیت شناخته شوند و همه خودروها، چه داخلی و چه وارداتی، تحت یک سیستم استاندارد شفاف و یکپارچه قرار گیرند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
  فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
«بازگشت ماشه تا حد زیادی قطعی به نظر می‌رسد، مگر اینکه میان ایران و امریکا، یا ایران و اروپا، توافقی حاصل شود. این توافق ممکن است در قالب تمدید وضعیت فعلی باشد؛
این جاده به مدت 3 شب مسدود می‌شود
  این جاده به مدت 3 شب مسدود می‌شود
رییس پلیس راه راهور فراجا، اعلام کرد: جاده هراز از امشب به مدت 3 شب مسدود می‌شود.
حادثه تروریستی زاهدان؛ روایت مادر بلوچ از لحظه شهید شدن فرزند 7 ماهه‌اش
  حادثه تروریستی زاهدان؛ روایت مادر بلوچ از لحظه شهید شدن فرزند 7 ماهه‌اش
ویدیویی از مادر کودک بلوچ هفت ماهه در حادثه زاهدان منتشر می‌شود که در آن می‌گوید: «کودکی را که خداوند پس از 16 سال چشم انتظاری به من عطا کرده بود،
ساپینتو با استقلال در بدترین شرایط
  ساپینتو با استقلال در بدترین شرایط
​کارشناس فوتبال با بیان اینکه مدیریت استقلال ضعیف‌ترین عملکرد را در جذب بازیکن داشته است، گفت : با این شرایط ساپینتو که در بدترین شرایط تیم را تمرین می دهد،
شوک ناگهانی اتباع افغان به صنعت ساختمان/ کمبود کارگر بیداد می‌کند
  شوک ناگهانی اتباع افغان به صنعت ساختمان/ کمبود کارگر بیداد می‌کند
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایلنا، ایرج رهبر، رییس کانون انبوه‌سازان تهران درباره خروج کارگران اتباع افغان از کشور و اثرگذاری آن بر صنعت ساختمان اظهار داشت:
ببینید؛ درگیری وحشتناک هواداران فوتبال با آتش‌بازی
  ببینید؛ درگیری وحشتناک هواداران فوتبال با آتش‌بازی
در جریان مسابقه‌ای در ایرلند، هواداران دو تیم فوتبال با پرتاب ترقه، استفاده از چماق و میله‌های آهنی، صحنه‌ای شبیه به میدان جنگ به‌وجود آوردند.
آیا دیابت می تواند دلیل طلاق باشد؟
  آیا دیابت می تواند دلیل طلاق باشد؟
بر این اساس باید گفت که ابتلا به بیماری‌های خاص مثل دیابت یا بیماری‌های ریوی مانند آسم یا برونشیت، حتی اگر شدید باشد، به‌تنهایی موجب حق فسخ نکاح نخواهد بود؛
جزییات کامل دریافت گذرنامه اربعین؛ شرایط سربازان و افراد زیر 18 سال
  جزییات کامل دریافت گذرنامه اربعین؛ شرایط سربازان و افراد زیر 18 سال
«صدور گذرنامه زیارتی و عادی برای دختران و پسران زیر 18 سال، منوط به ارائه رضایت‌نامه پدر است. این رضایت‌نامه می‌تواند به صورت حضوری یا از طریق اپلیکیشن‌های کاربردی بارگذاری شود.
محیط زیست: خاموش کردن آتش «هورالعظیم» حق ایران است
  محیط زیست: خاموش کردن آتش «هورالعظیم» حق ایران است
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با تاکید بر حق ایران برای خاموش کردن آتش بخش عراقی هورالعظیم به منظور جلوگیری از انتشار دود آن در خوزستان، از پیگیری دیپلماتیک تامین حق‌آبه این تالاب از سوی عراق در سال آبی جدید خبر داد.
تداوم کاهش قیمت‌ها در بازار خودرو
  تداوم کاهش قیمت‌ها در بازار خودرو
بازار خودرو در اولین روز کاری هفته همچنان با کاهش تقاضا و قیمت‌ها مواجه بود.
فیلم جدید جیم جارموش در جشنواره نیویورک 2025
  فیلم جدید جیم جارموش در جشنواره نیویورک 2025
جارموش سابقه طولانی حضور در جشنواره فیلم نیویورک را دارد و پیش از این فیلم‌های «عجیب‌تر از بهشت»، «مغلوب قانون»، «قطار مرموز» و «فقط عاشقان زنده ماندند» از او در این جشنواره دیده شده است.
فرهاد مجیدی با برد شروع کرد
  فرهاد مجیدی با برد شروع کرد
تیم فوتبال البطائح امارات با هدایت فرهاد مجیدی در دیداری تدارکاتی مقابل تیمی از صربستان به پیروزی دست یافت.
  پربیننده ترین اخبار       
  دلیل خرید عیسی آل کثیر توسط استقلال چه بود؟
  تصویر مشکوک از استقلال-سپاهان؛ خرید جدید آبی‌ها لو رفت؟
  این شاه ماهی محبوب پرسپولیس به مس رفسنجان پیوست
  فوری/ فردا 5 مرداد 1404 ادارات و بانک‌های تهران تعطیل شد؟
  الفاظ نامناسب روزنامه ایتالیایی علیه مهدی طارمی
  عرضه رایگان سوخت به مردم/ جزییات اعلام شد
  درخواست ناگهانی استقلال در آستانه بازی با تراکتور جنجالی شد
  فوری/ یارانه جدید 6 مرداد 1404 واریز می‌شود
  خواننده‌ پاپ طرفدار استقلال: گمشید استقلالو ول کنید/ پیش اوسکولا میشه انقدر تو تلوزیون مصاحبه نکنید؟
  خبری مهم از اردوی استقلال در ترکیه
  مدیر استقلال به دلسوزی هواداران هم دهان‌کجی کرد
  «نه» به مارسی، «بله» به پرسپولیس ؛ مورد عجیب سرژ اوریه
  کنایه رضا درویش به محمدرضا زنوزی درباره پرونده علیرضا بیرانوند
  عکس؛ زن ایزدی پس از 12 سال از اسارت داعش آزاد شد
  حذف یارانه سه دهک بالا و افزایش 40 درصدی یارانه نقدی این دهک‌ها!
  تفال به حافظ یکشنبه 5 مرداد 1404؛دو یار زیرک و از باده کهن دومنی..
  بند خاص در قرارداد مارکو باکیچ با پرسپولیس
  روز و ساعت بازی فوتبال تراکتور - استقلال در سوپرجام
  آتش‌سوزی در هواپیمای مسافربری بویینگ 737 آمریکا
  رسایی شاکی شد: چرا معاون مدیرکل آژانس به تهران به می‌آید؟
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved