صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
سه شنبه، 31 تیر 1404 - 16:06   
 آخرین خبرها
  نزدیکی روزافزون قاهره و تهران؛ اسراییل نگران نگران شد
  عارف: مراسم اربعین با بهترین خدمات و کیفیت برگزار شود
  ماجرای مشاهده دود در آزادراه تهران
  کایا کالاس: اگر اسراییل به وعده‌های خود عمل نکند، همه گزینه‌ها روی میز است
  خانواده شهید حاجی‌زاده: خودش مسئولیت هواپیمای اوکراینی را پذیرفت
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 23237صفحه نخست » آخرین اخبار    سه شنبه، 31 تیر 1404 - 10:25

پشت‌ پرده بررسی مخفی لایحه سازمان ملی مهاجرت


شفافیت یکی از مهم‌ترین شعارهایی بود که از دل مجلس یازدهم و دوازدهم بیرون آمد اما اصل هشتاد و پنجی شدن لوایح مهم این سوال را ایجاد می‌کند، که چقدر این موضوع با شعار و وعده‌های بهارستانی‌ها در تناقض است.

بهارستانی ها صبح روز گذشته با بررسی لایحه سازمان ملی مهاجرت طبق اصل 85 قانون اساسی (بررسی در کمیسیون به جای صحن علنی مجلس) موافقت کردند؛ تا امور رسیدگی به ورود و خروج اتباع و موضوع اقامت آنان در ایران در پشت پستوهای مجلس بررسی شود.

به گزارش خبرآنلاین، هر چند که این اولین باری است مجلس دوازدهمی ها به یک لایحه با قید اصل هشتاد و پنج موافقت می کنند اما تجربه قوانین که به صورت محرمانه و اصل هشتاد و پنجی در مجلس یازدهم به تصویب رسید، حکایت از آن دارد که هر با قوانینی مشمول قید محرمانه می شود، انتقادات و اعتراضات زیادی را در سطح جامعه بر می انگیزد. شاهد این ادعا نیز قانون عفاف و حجاب بود که در پستوهای مجلس تصویب شد و در نهایت به دستور شورایعالی امنیت ملی متوقف شد.

از سوی دیگر، شفافیت یکی از مهم ترین شعارهایی بود که از دل مجلس یازدهم و دوازدهم بیرون آمد اما اصل هشتاد و پنجی شدن لوایح مهم این سوال را ایجاد می کند، که چقدر این موضوع با شعار و وعده های بهارستانی ها در تناقض است.

اصل 85 قانون اساسی می گوید: سِمَت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمی تواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیئتی واگذار کند ولی در موارد ضروری می تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون های داخلی خود تفویض کند. در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می نماید به صورت آزمایشی اجرا می شود و تصویب نهایی آن ها با مجلس خواهد بود. همچنین مجلس شورای اسلامی می تواند تصویب دائمی اساسنامه سازمان ها، شرکتها، مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون های ذی ربط واگذار کند و یا اجازه تصویب آن ها را به دولت بدهد.

در این صورت مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی کشور و یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد. تشخیص این امر به ترتیب مذکور در اصل نود و ششم با شورای نگهبان است. علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالف قوانین و مقررات عمومی کشور باشد و به منظور بررسی و اعلام عدم مغایرت آن ها با قوانین مزبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رییس مجلس شورای اسلامی برسد.

منتقدان می گویند با بررسی طرح یا لایحه به این شکل به نوعی به پستو بردن آن است و دور از چشم جامعه و افکار عمومی بررسی می شود.

ما غیر از اتباع افغان، مهاجر دیگری در ایران نداریم

در همین راستا، احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره بررسی لایحه سازمان ملی مهاجرت بر اساس اصل 85 قانون اساسی بیان کرد: من خودم با سازمان ملی مهاجرین به چند دلیل مخالف بودم. اولین دلیل مخالفت من این بود که این لایحه 10 ماده داشت، اما کمیسیون شوراها آن را به 57 ماده افزایش داد، یعنی یک نوع استحاله ای در آن صورت گرفته است.

وی ادامه داد: دوم اینکه به نظر من، اساساً این سازمانی که قرار است ایجاد شود، نباید نامش مهاجرین باشد، بلکه باید افغان ها باشد، چون ما غیر از اتباع افغان، مهاجر دیگری در ایران نداریم. نکته سوم اینکه دولت قبل وقتی دید افرادی مثل دانشگاهیان، پزشکان، پرستاران و دانشجوها از کشور رفتند، از نظر نظری، ملت-دولت را با امت-دولت جایگزین کرد؛ یعنی گفت حالا که می روید، خب بروید، ما از کشورهای دیگر و از امت اسلامی جای شما را پُر می کنیم.

می خواستند به هر نحوی یک مشروعیتی برای ماندگاری اتباع افغان ایجاد کنند

این عضو فراکسیون مستقلین با بیان اینکه گفته می شود 6 تا 10 میلیون افغان ظاهراً وارد کشور شده اند، گفت: حالا اینها می خواستند به هر نحوی یک مشروعیتی برای ماندگاری این افراد ایجاد کنند. از طرف دیگر، ما اداره اتباع داریم، اتباع وزارت خارجه، اداره اتباع وزارت کشور، اداره اتباع فراجا را هم داریم. حالا آمده اند این سازمان جدید را تحت عنوان سازمان ملی مهاجرت ایجاد کرده اند. چون می دانستند که حساسیت زیادی وجود دارد و در صحن علنی مجلس ممکن است با مشکل مواجه شوند، به صورت حزبی وارد عمل شدند، در واقع لابی گری کردند و آن را مشمول اصل 85 قانون اساسی کردند تا کسی بیرون متوجه نشود و بتوانند تصویبش کنند.

وی افزود: البته استدلالشان این بود که چون 600 پیشنهاد آمده، بررسی آن دو تا سه هفته طول می کشد و این پیشنهادها اذیت کننده است. ما در بحث بودجه هم با هزاران پیشنهاد مواجه هستیم، خب می توانستند مثلاً اگر طبق آیین نامه داخلی مجلس شش روز وقت می برد، آن را ادامه دهند، بکنند هفت روز، هشت روز، نه روز، تا اینکه به پایان برسد.

می خواهند در خفا این سازمان را نظم و نسق بدهند

بخشایش اردستانی درباره علت اصل هشتاد و پنجی شدن لایحه سازمان ملی مهاجرت گفت: به علاوه اینکه معمولاً وقتی ده پیشنهاد رأی نمی آورد، پیشنهاد یازدهم و دوازدهم دیگر مطرح نمی شود. به هر صورت، از نظر من، مهم ترین دلیلشان این بود که می خواستند در خفا این سازمان را نظم و نسق بدهند. چون در صحن علنی، بحث ها آشکار است و صدای آن هم پخش می شود، احساس کردند که شاید با سختی نمایندگان با طراحان موافقت کنند، بنابراین بردندش زیر اصل 85 تا راحت تر آن را تصویب کنند.

عضو کمیسیون امنیت ملی گفت: البته به صورت مشترک؛ یعنی احتمالاً بخشی از آن به کمیسیون امنیت ملی و بخشی به کمیسیون شوراها مربوط شود، و شاید بخشی هم به کمیسیون قضایی مربوط شود. اینها پیش بینی من است. اما آقای قالیباف گفتند که کمیسیون مشترک تشکیل خواهد شد و هدفشان این است که سریع این کار را انجام دهند.

نماینده اردستان در مجلس با اشاره به نظر دولت درباره هشتاد و پنجی شدن لایحه سازمان ملی مهاجرت گفت: نماینده دولت هم موافق و راضی بود که این طرح به صورت اصل 85 بررسی شود. اصل 85 فرقش با سایر مواد این است که شما به جای اینکه در صحن مجلس بررسی کنید و دو موافق و دو مخالف صحبت کنند، اعضای کمیسیون (مثلاً 20 نفر) در جلسه حاضر می شوند، روز بعدش می شود 16 نفر، صورتجلسه را امضا می کنند و تمام؛ خدا برکت دهد. معمولاً اصولی که در جامعه حساسیت برانگیز هستند و گاهی مجلس نمی خواهد مردم از نحوه تصویب آن مطلع شوند، تحت اصل 85 بررسی می شوند. البته در قانون آمده که در صورت ضرورت می توان از این اصل استفاده کرد.

شفافیت فقط یک شعار است

وی افزود: در غیر این صورت، نماینده نباید اختیار خود را به دیگری واگذار کند. اما در هنگام ضرورت این امکان وجود دارد. من شخصاً ضرورتی ندیدم، اما خب بالاخره یک هیجانی به وجود آوردند و قالب اصل 85 شکل گرفت. من هم مخالف بودم، اما نتوانستم صحبت کنم.

این نماینده مجلس با اشاره به شعار شفافیت نمایندگان گفت: شفافیت فقط یک شعار است. همیشه شعار می دهند، ولی وقتی نوبت به عمل می رسد و حساسیت هایی وجود دارد، کار انجام نمی شود. در انتخابات ریاست جمهوری چه در آمریکا و چه در ایران، همه شعار شفافیت می دهند. مجلس هم همین طور، می گویند ما اهل شفافیت هستیم، برنامه و بودجه شفاف است و… ولی وقتی خودشان رییس جمهور یا نماینده مجلس می شوند و با مشکلات مواجه می شوند، همان کاری را می کنند که قبلی ها انجام دادند.

بحث اتباع نباید مشمول اصل 85 قانون اساسی شود

همچنین معین الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس یازدهم، با اشاره به اصل هشتاد و پنجی شده لایحه سازمان ملی مهاجرت گفت: اصل 85 قانون اساسی برای مواردی تعریف شده که محدودیت زمانی بسیار زیادی وجود دارد و لوایحی که در شرایط عادی بحث درباره آن ها ممکن است مدت زمان زیادی به طول انجامد و معمولاً نیز حساسیت چندانی در جامعه ایجاد نکنند، مشمول آن می شوند.

وی ادامه داد: متأسفانه نحوه برخورد با موضوع اصل 85 به گونه ای شده که لوایحی مانند قانون جوانی جمعیت، لایحه حجاب و عفاف، و طرح صیانت از فضای مجازی، که همگی حساسیت های زیادی در جامعه ایجاد کردند، تحت شمول آن قرار گرفتند. چنین لوایحی باید در صحن مجلس، با نگاه کارشناسی، با حضور رسانه ها، و با مشارکت افکار عمومی بررسی شوند. اما متأسفانه دیدیم که این اتفاق نیفتاد.

نماینده سابق مجلس در خصوص تشکیل سازمان ملی مهاجرت خاطرنشان کرد: با توجه به حساسیت های فراوانی که وجود دارد و اینکه کشور به تازگی یک جنگ 12 روزه را پشت سر گذاشته و اقدامات جدی درباره اتباع در جریان است، به نظر من چنین موضوع مهمی نباید مشمول اصل 85 قانون اساسی شود. بلکه باید در صحن علنی مجلس و در برابر چشم رسانه ها و مردم، به صورت شفاف مورد بررسی قرار گیرد.

بحث شفافیت در حد شعار باقی مانده است

سعیدی گفت: متأسفانه هیئت رییسه مجلس، برخی از موضوعات بسیار مهم را که باید همه اقشار و جریان های فکری در مجلس از آن مطلع باشند، به اصل 85 ارجاع می دهد تا سریع تر تصویب شود. اما این رویکرد فاقد بار کارشناسی لازم است و نمونه اش لایحه عفاف و حجاب است که نشان داد چنین رویه ای نمی تواند خواست مردم را محقق کند.

این نماینده سابق مجلس درباره احتمال امنیتی بودن این لایحه بیان کرد: مجلس دارای فرآیند خاص و اراده جامعه است. مجلس در رأس امور است. اگر قرار باشد به بهانه وجود ملاحظات امنیتی، لایحه ای در صحن بررسی نشود، این با جایگاه مجلس در تعارض است. اگر به این بهانه بخواهند لایحه ای را محرمانه کنند، چه بخواهند و چه نخواهند، جایگاه مجلس زیر سؤال می رود.

وی با اشاره به شعار شفافیت نمایندگان گفت: به نظر من، نگاهی که تاکنون به موضوع شفافیت در مجلس وجود داشته، نگاهی مبتنی بر واقعیت نبوده است. بسیاری از نمایندگان در عمل، برخلاف آنچه ادعا می کردند، به شفافیت پایبند نبودند. البته من معتقدم شفافیت آرای نمایندگان اهمیت دارد، اما حتی مهم تر از آن، شفافیت منابع مالی نمایندگان است. معمولاً بحث شفافیت در حد شعار باقی مانده و اگر قرار باشد هر موضوعی را مشمول اصل 85 کنیم، عملاً با مفهوم بنیادین شفافیت در تعارض خواهد بود.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ماجرای مشاهده دود در آزادراه تهران
  ماجرای مشاهده دود در آزادراه تهران
«دود مشاهده‌شده در مسیر آزادراه تهران به دلیل انجام عملیات خنثی‌سازی مهمات باقی‌مانده از روزهای جنگ با رژیم صهیونیستی است.»
آیا سرنوشت بحر المیت در انتظار دریاچه ارومیه است؟
  آیا سرنوشت بحر المیت در انتظار دریاچه ارومیه است؟
نگرانی‌ها در مورد شرایط احیای دریاچه ارومیه هر روز بیشتر از دیروز بالا می‌گیرد و حالا باید دید که چه سرنوشتی در انتظار این دریاچه است.
کرملین: سیاست تشدید تنش‌های هسته‌ای غرب را زیر نظر داریم
  کرملین: سیاست تشدید تنش‌های هسته‌ای غرب را زیر نظر داریم
سخنگوی کرملین گفت که روسیه سیاست غرب در تشدید تنش‌ها، از جمله در حوزه هسته‌ای، را زیر نظر دارد تا وظایفی را برای تضمین امنیت ترسیم کند.
جمله احساسی منوچهر هادی در وصف سوفیا
  جمله احساسی منوچهر هادی در وصف سوفیا
منوچهر هادی، کارگردان مشهور سینما، در جدیدترین استوری خود به زیبایی دخترش، سوفیا، اشاره کرده و با کلماتی از او تعریف کرده است.
فرمانده موشکی ایران چگونه شهید شد؟
  فرمانده موشکی ایران چگونه شهید شد؟
سرلشکر محمود باقری که میان دوستانش با عنوان مهندس موشکی شناخته می‌شد در بامداد 23 خرداد توسط صهیونیست‌ها به شهادت رسید فردی که 16 سال فرمانده موشکی سپاه بود.
اردوغان: جنایات اسراییل در غزه از نازی‌ها فراتر رفته است
  اردوغان: جنایات اسراییل در غزه از نازی‌ها فراتر رفته است
رییس جمهور ترکیه با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: اقدامات اسراییل از جنایات نازی ها پیشه گرفته است.
احمد توکلی؛ پرتره یک اصولگرای منتقد
  احمد توکلی؛ پرتره یک اصولگرای منتقد
توکلی در سال‌های گذشته بیش از پیش درگیر بیماری بود و از سال 1396 که به عنوان عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت منصوب شد، فعالیت سیاسی دیگری ندارد. سال 1398 توکلی در نامه‌ای به سیدابراهیم رییسی از زمینخواری دو مامور امنیتی درقزوین خبر داد.
ترامپ از یونسکو خشمگین شد؛ خروج آمریکا کلید خورد
  ترامپ از یونسکو خشمگین شد؛ خروج آمریکا کلید خورد
روزنامه آمریکایی گزارش داد که رییس‌جمهور آمریکا به بهانه گرایش‌های ضد آمریکایی و ضد اسراییلی یونسکو و همچنین دستور کار آن در حمایت از فلسطین و چین،
لو فیگارو: توزیع غذا در غزه به قتل‌عام فلسطینیان منجر شده است
  لو فیگارو: توزیع غذا در غزه به قتل‌عام فلسطینیان منجر شده است
«پس از افزون‌بر 20 ماه بمباران این باریکه توسط رژیم اسراییل، بنیاد بشردوستانه غزه (GHF) که توسط واشنگتن و تل‌آویو حمایت می‌شود، سیبل انتقادات گسترده قرار گرفته است».
جزییات عرضه بلیت پروازهای اربعین
  جزییات عرضه بلیت پروازهای اربعین
طبق اعلام شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران(هما)، به منظور توزیع عادلانه بلیت میان مسافران، عرضه بلیت به صورت پلکانی و در بازه‌های زمانی مختلف خواهد بود.
جانشین سازمان بسیج: دشمن برای عبور از مرز‌ها برنامه داشت
  جانشین سازمان بسیج: دشمن برای عبور از مرز‌ها برنامه داشت
جانشین رییس سازمان بسیج مستضعفین تصریح کرد: ایران برتری تکنولوژی و فناوری به ویژه در حوزه موشکی و پهپادی بر تکنولوژی و فناوری غرب و ناتو را به رخ کشید.
تلاش‌های دولت برای خروج از لیست سیاه FATF به کجا رسید؟
  تلاش‌های دولت برای خروج از لیست سیاه FATF به کجا رسید؟
دبیر شورای عالی پیشگیری و مقابله با جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم تأکید کرد: تلاش‌های ایران برای عادی‌سازی پرونده در FATF با هدف تأمین منافع ملی و تقویت شبکه‌سازی‌های بین‌المللی انجام شده و نه برای جلب رضایت دشمنان.
  پربیننده ترین اخبار       
  6 بازیکن در فهرست خرید پرسپولیس
  نشانه‌های تغییر؛ از توییت ولایتی تا تحرکات سیاسی علی لاریجانی
  نقد مسعود فراستی به فیلم پیرپسر؛ مخالفم پس هستم!
  لیست مازاد هاشمیان در پرسپولیس
  خبر رسمی/ تعطیلی شنبه ها تصویب شد | تعطیلات کارمندان دو روزه شد امروز 31 تیر نحوه اجرای تعطیلی شنبه ها برای مدارس، بانک ها و کارگران
  روایتی از زندگی بازماندگان حملات اسراییل در هتل‏ لاله تهران
  علیرضا بیرانوند دیگر نمی‌تواند برای تراکتور بازی کند؟
  پس لرزه اظهارات عجیب وزیر نیرو/ آقای وزیر با درد مردم شوخی نکنید!
  عیسی آل‌کثیر با استقلال به توافق رسید
  پشت‌پرده حضور ناگهانی «آل‌کثیر» در باشگاه استقلال
  دونالد ترامپ ایران را به حمله دوباره آمریکا تهدید کرد
  آیا بانک‌های تهران چهارشنبه اول مرداد تعطیل است؟
  بحران آب تهران نه افسانه است نه سیاه‌نمایی/ دوره برگشت این خشکسالی صدسال دیگر است
  مخالفت وحید هاشمیان با جذب این شاه ماهی خارجی
  آتش سوزی مهیب در مجتمع ونوس انزلی
  تحفه باورنکردنی درویش در آستانه جدایی از پرسپولیس
  به دنبال حمله سنگین هواداران استقلال؛ آل‌کثیر اینستاگرامش را بست!
  قیمت جدید بنزین امروز 31 تیر اعلام شد
  استفاده ابزاری از دختران تیم ملی
  چرخش دوباره به شرق؟؛ بررسی دیدار لاریجانی و پوتین در بزنگاه دیپلماسی
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved