صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
دوشنبه، 30 تیر 1404 - 20:14   
 آخرین خبرها
  کمبود کدام ویتامین باعث پیسی می‌شود؟
  ببینید؛ انفجار و تخریب آرامگاه مقام دینی دروزی در سوریه
  فوری/ یارانه نقدی دهک‌های 4 تا 9 امشب واریز می‌شود؟
  برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در پنج حوزه انتخابیه
  آخرین وضعیت ذخیره آب سد کرج
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22894صفحه نخست » اخبار مهمدوشنبه، 30 تیر 1404 - 09:25

بررسی 3ساله تعرفه واردات خودرو؛ رشد 117 درصدی تعرفه خودروهای بنزینی در 1404


در سال 1404 معادلات خودروهای وارداتی تغییر کرده است. واردات خودروهای بالای 2500 سی‌سی آزاد شده، البته با تعرفه‌هایی بسیار سنگین تا سقف 190درصد.

بررسی تعرفه گذاری واردات خودرو در سه سال اخیر (1402.1403 و 1404) نشان می دهد که دولت ها در هر دوره ای با چیدمانی متفاوت از تعرفه ها، محدودیت ها و تخصیص ارز، مسیر واردات را نه با رویکرد حمایت از مصرف کننده یا رقابت پذیری بازار، بلکه با اهدافی مشخص در حوزه مدیریت منابع و کنترل بازار هدایت کرده اند.

به گزارش دنیای اقتصاد، در مطلبی به بررسی روند سه ساله تعرفه واردات خودرو پرداخته ایم تا اهداف دولت در سیاستگذاری تعرفه ای را واکاوی کنیم. آنچه مشخص است در سال 1402 با وجود ابلاغ تعرفه ها، واردات محدودی صورت گرفت به طوری که ساختار تعرفه ای چندان موضوعیت پیدا نکرد. 1402 بیش از آنکه آغازگر آزادسازی واردات با توجه به وعده های دولت سیزدهم باشد، به یک سال توقف و سکوت در برابر تقاضای فزاینده بازار بدل شد.

اما در سال 1403 تعرفه خودروهای وارداتی در شرایطی اعلام شد که ورود خودروهای بالای 2000 سی سی ممنوع بود اما همزمان تعرفه واردات برای خودروهای اقتصادی تر در بازه 1000 تا 2000 سی سی به شدت بالا رفت. به عبارت دیگر، در حالی که عرضه خودروهای لوکس متوقف ماند، خودروهای نیمه اقتصادی نیز به دلیل تعرفه های سنگین، از دسترس عموم جامعه خارج شد. در واقع دولت چهاردهم تلاش کرد تقاضا را کنترل و درآمد ریالی خود را از محل واردات حفظ کند. با این حال اما در این سال 50هزار خودرو با تخصیص بیش از یک میلیارد دلار به بازار عرضه شد.

اما در سال 1404 معادلات تغییر کرده است. واردات خودروهای بالای 2500 سی سی آزاد شده، البته با تعرفه هایی بسیار سنگین تا سقف 190درصد. در عین حال تعرفه خودروهای پرتقاضا در بازه 1000 تا 2000 سی سی نسبت به سال 1403 کاهش یافته، ولی همچنان بالاتر از سطح 1402 است. این چیدمان جدید نشان می دهد که دولت به دنبال ایجاد تعادل میان درآمدزایی از خودروهای گران قیمت و کنترل محدودتر بر ورود خودروهای اقتصادی است، بدون آنکه به منافع مصرف کننده به ویژه طبقه متوسط و نیازمند توجه لازم نشان دهد.

در واقع، دولت با کاهش نسبی تعرفه خودروهای 1000 تا 2000 سی سی در سال 1404، این تصور را ایجاد کرده که قصد تسهیل واردات خودروهای اقتصادی را دارد، اما در عمل سطح تعرفه آن قدر بالاست که قیمت نهایی این خودروها برای طبقه متوسط به شدت افزایش می یابد.

از سوی دیگر، باز شدن مسیر واردات خودروهای بالای 2500 سی سی با تعرفه های سنگین، عملا واردات را به طبقات خاص و پردرآمد محدود کرده و نشان می دهد که سیاست تعرفه ای بیش از آنکه در خدمت مصرف کننده باشد، به ابزاری برای درآمدزایی دولت و حمایت از خودروسازان داخلی تبدیل شده است.

در مجموع، سه گانه تعرفه ای سه سال اخیر اثبات می کند که واردات خودرو در ایران را نمی توان یک سیاست توسعه ای توصیف کرد. بلکه واردات در دو سال گذشته نشان داده که ابزاری است برای تنظیم کوتاه مدت بازار و مدیریت منابع.

11+copy

اهداف دولتی از چیدمان تعرفه 1404

با نگاهی به چیدمان تعرفه های سال 1404 دو پرسش اساسی مطرح می شود؛ اول اینکه هدف دولت از چیدمان تعرفه ای امسال چه بوده است؟ به نظر می رسد دولت با این اعداد و ارقام به دنبال طبقاتی کردن واردات خودرو و افزایش درآمد خود به واسطه خودروهای لوکس است؛ طوری که می توان واردات در سال جاری را کیف پول لوکس دولت تعبیر کرد.

برخلاف سال 1403 که واردات خودروهای بالای 2هزار سی سی عملا ممنوع بود در سال جاری واردات این خودروها مجاز شده، اما با تعرفه بسیار بالا از 155 تا 190درصد. می توان این سطور را اینگونه معنا کرد که دولت اکنون با هدف جذب حداکثری منابع پولی دروازه ها را به روی خودروهای لوکس و گران باز کرده، البته شرط مهم آن نیز پرداخت تعرفه های سنگین است.

اما در پاسخ به سوالی که مطرح شد، می توان به سناریوی دیگری هم اشاره کرد، اینکه دولت به صورت هدفمند در تلاش است تا بین واردکنندگان عادی و لوکس پسند تفکیک قیمتی ایجاد کند. این برنامه ریزی موجب می شود که ورود خودروهای لوکس با درآمدزایی بالا انجام شود، بدون اینکه واردات انبوه خودروهای اقتصادی، بازار را دچار به هم ریختگی کند. به این ترتیب می توان هدف دولت از چیدمان تعرفه ای امسال را در دو مورد خلاصه کرد؛ افزایش درآمد از محل خودروهای بالای 2500 سی سی و کنترل واردات انبوه خودروهای نیمه اقتصادی با حفظ تعرفه نسبتا بالا.

اما در ادامه پرسش مهم تری مطرح می شود؛ منافع مصرف کننده در تعرفه های 1404 کجا تعریف شده است؟ در پاسخ به پرسش دوم باید گفت که برخلاف وعده هایی چون رقابت پذیری و حمایت از مصرف کننده، منافع گروه گسترده ای از جامعه که حالا از قدرت خرید پایینی برخوردار است، چندان لحاظ نشده است. افزایش تعرفه خودروهایی که با تقاضای بیشتری مواجه هستند، در شرایطی که بازار داخلی همچنان در تله کمبود و کیفیت پایین گرفتار است، عملا به زیان مصرف کننده تمام می شود و دسترسی به خودروهای ایمن را دشوارتر می کند.

در واقع برخی کارشناسان به این نکته اشاره می کنند که تعرفه گذاری به گونه ای طراحی شده که یا مانع ورود خودروهای باکیفیت اقتصادی می شود یا قیمت نهایی آن ها را در سطحی قرار می دهد که دست طبقه متوسط جامعه به آن نمی رسد.

آیا تعرفه ها کاهشی بوده است؟

همان طور که عنوان شد محاسبات نشان می دهد که مسیر واردات در سال 1404 متفاوت از دو سال قبل یعنی 1402 و 1403 ترسیم شده است. در حالی که برخی رسانه ها از سه روز قبل از اصلاح سود بازرگانی واردات خودرو و کاهش تعرفه ها بر اساس نامه منتشر شده از سازمان توسعه تجارت به مرکز نوآوری، هوشمندسازی و امنیت کشور خبر داده اند، ابهامات جدی در مورد نحوه محاسبه و اعلام ارقام به چشم می خورد.

بررسی ها نشان می دهد که این کاهش تعرفه ها صرفا با احتساب سود بازرگانی بوده و حقوق گمرکی که به میزان چهاردرصد از ارز خودرو را شامل می شود، از روند محاسبات کنار گذاشته شده است. ضمن اینکه، رقم تعرفه واردات خودرو در قانون بودجه 1404، به میزان 100درصد پیش بینی شد که پیش بینی ها را به سمت روند افزایشی قیمت ها در سال جاری پیش برد، با این حال آیین نامه ای که در 26خردادماه و در میانه جنگ رسید، نشان می داد که تعرفه واردات خودروهای بنزینی به 20 تا 190درصد رسیده است.

اما نکته ای که در این بین وجود دارد این است که میانگین تعرفه های اعلام شده در جدول آیین نامه واردات خودرویی حکایت از رشد 117 درصدی تعرفه انواع خودروهای بنزینی دارد که از رقم پیش بینی شده در بودجه 1404 بالاتر است و 17درصد رشد را نشان می دهد.

نکته دیگری که از مقایسه جدول تعرفه های اعلامی در سه سال یعنی از سال 1402 تا 1404 می توان به آن رسید، این است که میانگین رشد تعرفه واردات در سال 1402، به میزان 61درصد و در سال 1403 به میزان 107.5درصد بود که به معنای تفاوت رقم تعرفه ها در دو سال گذشته نسبت به سال جاری است اما این تفاوت بنا به دلایلی رخ داده است.

طبق تعرفه های اعلامی در آیین نامه واردات خودرو، تعرفه واردات خودروهای بنزینی با حجم موتور 1000 سی سی تا 2 هزار سی سی در سال 1403 در مقایسه با سال جاری، افزایشی بوده است. در سال گذشته، تعرفه خودروهای بنزینی 1001 تا 1500 سی سی، 55درصد و خودروهای بنزینی 1501 تا 2هزار سی سی، 95درصد تعیین شد اما امسال خودروهای بنزینی تا 1500 سی سی با تعرفه 20درصدی و بیش از 1500 تا 2000 سی سی با تعرفه 40درصدی روی جدول آیین نامه به نگارش درآمده اند. اما علت چیست؟

پاسخ اول به ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2هزار سی سی مربوط می شود و بنابراین تمرکز واردات بر ورود خودروهای 1000 سی سی تا 2هزار سی سی متمرکز بود. تعرفه خودروهای بنزینی 2هزار تا 2500 سی سی 135درصد، 2500 تا 3هزار سی سی 165درصد و بالاتر از 3هزار سی سی 175درصد در نظر گرفته شد.

اما با آزادسازی واردات خودروهای بالای 2هزار سی سی در سال 1404 ورق در بخش واردات برگشت و در نتیجه تعرفه این خودروهای در سال جاری با افزایش فاحشی نسبت به سال قبل مواجه شد. تعرفه خودروهای بنزینی وارداتی بیش از 2000 تا 2500 سی سی 155درصد، بیش از 2500 تا 3هزار سی سی 180درصد و بیش از 3هزار سی سی 190درصد تعیین شده است.

در سال 1402 هم هرچند واردات خودرو به طور کامل متوقف نشد اما حجم واردات در این سال به طور قابل توجهی کاهش یافت. بنابراین به نظر می رسد تعرفه تعیین شده برای واردات خودروهای بنزینی به نوعی فرمالیته باشد. با این حال میانگین تعرفه در نظر گرفته شده برای سه ردیف تعرفه ای در جدول حقوق ورودی خودروهای سواری در این سال نشان می دهد که این رقم 61درصد است.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
کمبود کدام ویتامین باعث پیسی می‌شود؟
  کمبود کدام ویتامین باعث پیسی می‌شود؟
پیسی یک بیماری پوستی غیرمسری است که در آن ملانوسیت‌ها که سلول‌های مسئول تولید ملانین هستند، تخریب می‌شوند یا کار خود را به درستی انجام نمی‌دهند.
فوری/ یارانه نقدی دهک‌های 4 تا 9 امشب واریز می‌شود؟
  فوری/ یارانه نقدی دهک‌های 4 تا 9 امشب واریز می‌شود؟
به گزارش اقتصادآنلاین، واریز یارانه نقدی تیر 1404 دهک‌های چهارم تا نهم طبق جدول زمان‌بندی واریز یارانه‌ها برای روز یکشنبه 31 تیر 1404 برنامه‌ریزی شده است.
برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در پنج حوزه انتخابیه
  برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در پنج حوزه انتخابیه
سخنگوی شورای نگهبان از برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در پنج حوزه انتخابیه در 11 اردیبهشت 1405 خبر داد.
عراقچی: با درس‌های جنگ 12 روزه، به مراتب قوی‌تری خواهیم شد
  عراقچی: با درس‌های جنگ 12 روزه، به مراتب قوی‌تری خواهیم شد
وزیر خارجه ایران تاکید کرد که «با درس‌های جنگ 12 روزه و برطرف کردن نقطه ضعف‌های خود، به مراتب جمهوری اسلامیِ قوی‌تری خواهیم شد».
اختلاف اسکوچیچ با مدیران؛ عابدزاده تراکتوری می‌شود یا حسینی؟
  اختلاف اسکوچیچ با مدیران؛ عابدزاده تراکتوری می‌شود یا حسینی؟
اسکوچیچ ترجیح می دهد برای جانشینی بیرانوند، امیرعابدزاده را به تبریز ببرد
نگرانی پرسپولیسی‌ها از بی انگیزگی دورسون در تمرینات
  نگرانی پرسپولیسی‌ها از بی انگیزگی دورسون در تمرینات
مهاجم ترک تبار پرسپولیس انگیزه کافی را در تمرینات ندارد
تصویر؛ فردوسی‌پور و دختر دکتر صدر کنار هم در شورای شهر تهران
  تصویر؛ فردوسی‌پور و دختر دکتر صدر کنار هم در شورای شهر تهران
عادل فردوسی پور گوینده و مجری ورزشی امروز برای پیگیری یک موضوع شهری به شورای شهر تهران رفت.
صدور حکم برای شرکت‌هایی که سود سهام عدالت را واریز نکردند
  صدور حکم برای شرکت‌هایی که سود سهام عدالت را واریز نکردند
طبق مصوبه شورای عالی بورس، سپرده‌گذاری مرکزی اجازه دارد پس از برگزاری هر مجمع با ناشر سرمایه‌پذیر عدالت مکاتبه و سود را طبق زمان‌بندی اعلام شده وصول کند.
ترجیح اسراییل، سوریه تکه‌تکه و تقسیم‌شده است!
  ترجیح اسراییل، سوریه تکه‌تکه و تقسیم‌شده است!
تام باراک پیرامون حملات رژیم صهیونیستی در سوریه گفت: «آنها نه از قبل از آمریکا درباره این حملات سوال کردند و نه ایالات متحده در این حملات مشارکت داشت و اینکه آمریکا مسئولیتی در قبل مسائلی که اسراییل مرتبط با دفاع شخصی خود می‌بیند،
افزایش شانس استقلالی شدن این لژیونر
  افزایش شانس استقلالی شدن این لژیونر
عدم حضور مهاجم ایرانی اورنبورگ در ترکیب نشان می‌دهد که شاید این باشگاه قصد فروش او را دارد.
آتش‌سوزی در «جنگل ابر» استان سمنان
  آتش‌سوزی در «جنگل ابر» استان سمنان
طاهریان از هماهنگی استاندار سمنان با ستاد بحران کشور و درخواست رسمی برای اعزام بالگرد برای پشتیبانی هوایی از عملیات خبر داد و گفت: نیروهایی از ارتش جمهوری اسلامی ایران،
تعیین زمان پرداخت معوقات فروردین ماه بازنشستگان بانک رفاه
  تعیین زمان پرداخت معوقات فروردین ماه بازنشستگان بانک رفاه
 در این جلسه مقرر شد پس از پرداخت حقوق تیر ماه بازنشستگان تامین اجتماعی، مدیر عامل این سازمان در جلسه‌ای مشترک با اعضای هیات مدیره و بازرسان کانون عالی،
  پربیننده ترین اخبار       
  خبر مهم از تبدیل وضعیت در ساماندهی کارکنان دولت
  پرسپولیسی غلیظ هستم اما سه سال است با هواداران استقلال زندگی می‌کنم
  زمان واریز کالابرگ دهک 4؛ تکلیف دهک‌های بعدی مشخص شد
  علت انفجار در خیابان باهنر رشت مشخص شد
  اطلاعیه مهم آدامس خروس‌نشان 53 سال پیش
  جلسه خصوصی سرمربی روس با گزینه استقلال
  تصاویر؛ نقوش بدن فوتبالیست 10 ساله توجه همه را جلب کرد
  دولت تکلیف آینده گفت‌وگو با آمریکا را روشن کرد؛ واکنش ایران به اظهارات ترامپ
  افشاگری نویسنده کتاب زندگی‌نامه «محمد بن سلمان»؛ عقب‌نشینی ولیعهد سعودی از یک تصمیم مهم
  موافقت ایران با غنی‌سازی زیر یک درصد؟
  قاتل B-21 از راه رسید
  واکنش مشاور وزیر خارجه به «توهین‌های» مجری صداوسیما علیه عراقچی
  افزایش 1 میلیون تومانی به حقوق بازنشستگان رسما تایید شد | آیتم جدید در فیش حقوقی بازنشستگان
  دستور ساپینتو برای خرید 4 ستاره پرسپولیسی
  هشدار کیهان درباره شروع مجدد جنگ؛ دور یا نزدیک اتفاق خواهد افتاد
  تصویر؛ حضور ستاره استقلال با لباسی عجیب در ترکیه
  هوش مصنوعی؛ رفیق ناباب؟
  قیمت واقعی گندم؛ خبر جدید درباره پرداخت مطالبات گندمکاران
  بازگشت 2 ستاره پرسپولیس و استقلال به انزلی
  گزینه جذاب پرسپولیس از دسترس خارج شد
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved