صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 29 تیر 1404 - 17:23   
 آخرین خبرها
  سرنوشت نقاشی‌های هیتلر چه شد؟
  ماجرای معبد سلیمان چیست؟
  شکایت ترامپ از وال استریت ژورنال و مرداک
  پایان یک انقلابی هندی
  ظروف تفلون بازسازی شده: تهدیدی جدی برای سلامت
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22694صفحه نخست » آخرین اخبار    یکشنبه، 29 تیر 1404 - 13:35

افزایش دو برابری دمای هوای؛ زاگرس در آستانه نابودی کامل!


«بررسی داده‌های هواشناسی در بازه زمانی 1402-1365 نشان می‌دهد که میانگین دمای این ناحیه طی چهار دهه گذشته، 1.5 درجه سانتیگراد افزایش یافته است و این افزایش دو برابر افزایش دمای جهانی در همین بازه زمانی است.

بررسی های پژوهشگران نشان می دهد که افزایش دوبرابری دما نسبت به میانگین جهانی و وزش بادهای شدید اکوسیستم منحصربه فرد جنگل های بلوط زاگرس و معیشت جوامع محلی را در آینده دچار چالش خواهد کرد.

به گزارش مهر، دکتر پدرام عطارد، عضو هیئت علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: منطقه زاگرس در غرب ایران، همچون بسیاری از نقاط جهان، با چالش های جدی ناشی از تغییر اقلیم مواجه شده است؛ اما آنچه این ناحیه را به کانونی حساس تبدیل می کند، وجود جنگل های بلوط ارزشمندی است که از نظر اکولوژیکی و اقتصادی، از اهمیت حیاتی برخوردارند. شواهد علمی نشان می دهد، این اکوسیستم منحصربه فرد، با شتابی هشداردهنده در حال تجربه پیامدهای ویرانگر تغییر اقلیم است.

وی افزود: بررسی داده های هواشناسی در بازه زمانی 1402-1365 نشان می دهد که میانگین دمای این ناحیه طی چهار دهه گذشته، 1.5 درجه سانتیگراد افزایش یافته است و این افزایش دو برابر افزایش دمای جهانی در همین بازه زمانی است. این تغییرات اقلیمی با پیامدهای نگران کننده ای همراه بوده است، چرا که در همین دوره، همزمان با افزایش دما، شاهد افزایش سرعت باد نیز بوده ایم.

دکتر عطارد ضمن هشدار درباره خطرات ناشی از افزایش دما در منطقه زاگرس، اظهار داشت: نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که 75 درصد ایستگاه های هواشناسی منطقه زاگرس، افزایش معنادار دما و 56 درصد از آن ها نیز افزایش سرعت باد را گزارش کرده اند. چنین روندی، منابع آبی، جنگل های زاگرس، فعالیت های کشاورزی و به تبع آن اقتصاد جوامع محلی را در این ناحیه، با تهدیدی جدی مواجه ساخته است.

تحلیل داده های دمایی حاکی از آن است که از سال 1387، منطقه زاگرس، علی رغم یک دوره کوتاه تر و خنک تر در فاصله سال های 1384 تا 1386 که تحت تأثیر تغییرات گذرا در الگوهای آب وهوایی محلی بوده است، به طور پیوسته با افزایش دما مواجه شده است.

سرپرست این تیم تحقیقاتی با اشاره به روند صعودی افزایش دما در یک دهه اخیر، افزود: این روند صعودی دما به ویژه در دهه اخیر (1392 تا 1402)، سرعت گرفته و پیش بینی ها، تداوم آن را در آینده نشان می دهند. براساس پیش بینی های انجام شده تحت سناریوهای تغییر اقلیم، منطقه زاگرس در دهه های آینده با چالش های جدی مواجه خواهد شد.

سناریوهای احتمالی در محیط زیست منطقه زاگرس

دکتر عطارد درباره سناریوهای احتمالی افزایش دما و تأثیر آن در محیط زیست منطقه زاگرس گفت: در خوش بینانه ترین سناریو که مبتنی بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به مقدار قابل توجه و توسعه پایدار است، میانگین دمای سالانه تا سی سال آینده (سال 1440) حداقل حدود 0٫2 درجه سانتی گراد افزایش خواهد یافت. اگرچه این افزایش نسبتاً محدود است، اما همچنان می تواند موجب تشدید خشکسالی ها و تنش آبی در منطقه شود.

در سناریوی حدوسط که رشد اقتصادی ناهمگون و مدیریت نامناسب محیط زیست را همراه خود دارد، پیش بینی می شود دما تا 0٫4 درجه سانتی گراد افزایش یابد. این سطح از گرمایش، فشار بیشتری بر منابع آبی وارد کرده و احتمال تخریب بیشتر جنگل های زاگرس را افزایش می دهد. در بدبینانه ترین وضعیت، یعنی در سناریویی که وابستگی شدید به سوخت های فسیلی و انتشار بالای گازهای گلخانه ای را پیش بینی می کند و به عبارتی ادامه وضعیت موجود است، دمای منطقه می تواند تا 1٫2 درجه سانتی گراد افزایش یابد که پیامدهای فاجعه باری برای اکوسیستم های جنگلی زاگرس و معیشت ساکنان محلی در بر خواهد داشت.

وی تاکید کرد: گرچه در تمام این سناریوها، تغییر محسوسی در میزان بارندگی سالانه مشاهده نمی شود، اما افزایش دما و سرعت وزش باد، یقیناً تشدید خشکی، افزایش تبخیر تعرّق، کاهش دسترسی به منابع آب و افزایش خطر آتش سوزی جنگل ها را در این ناحیه در پی خواهد داشت. این تأثیرات به ویژه برای جنگل های بلوط منطقه که از ارزش اکولوژیکی و اقتصادی بالایی برخوردارند، مخرب خواهد بود و می تواند منجر به افزایش شیوع بیماری های قارچی و آفات در درختان بلوط شود.

دکتر عطارد با بیان اینکه فعالیت های انسانی نیز می توانند نقش مهمی در تشدید این اثرات ایفا کنند، گفت: بهره برداری بی رویه از جنگل ها، چرای بی رویه دام، ورود گرد و غبار از کشورهای همسایه و نیز خشکسالی های مکرر، هنگامی که با تغییرات اقلیمی قابل توجه ده های اخیر همسو می شوند، می توانند فشار بیشتری بر اکوسیستم های زاگرس وارد کنند و بی شک روند زوال جنگل های بلوط را تسریع و تشدید خواهند کرد.

عضو هیأت علمی دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران گفت: برای کاهش این تأثیرات و حفاظت از اکوسیستم های منطقه زاگرس، اقدامات فوری و مؤثر برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و سازگاری با تغییرات اقلیمی ضروری است. این اقدامات می تواند شامل کاهش فشار بر اکوسیستم های جنگلی زاگرس، توسعه و اجرای سیاست های پایدار مدیریت منابع طبیعی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از طریق استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت حفاظت از محیط زیست باشد .

نتایج کامل این پژوهش که با همکاری دکتر هایفنگ ژو، استاد تمام مؤسسه تحقیقات فلات تبت آکادمی علوم چین، دکتر سمیرا بیرانوند، محقق پسادکتری، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، دکتر توماس گرنت پیپکر، استاد تمام گروه علوم منابع طبیعی، دانشگاه تامپسون ریورز، کانادا، دکتر ویلما بایرام زاده، دانشیار گروه علوم و فناوری چوب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، مهندس حمید صوفی مریو، کارشناس ارشد معاونت پژوهش و فناوری دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران و کژال کریمی، دانشجو دکتری رشته علوم زیستی جنگل، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران انجام شده است در مجله Anthropocene منتشر شده است، از طریق این لینک در دسترس است.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
شکایت ترامپ از وال استریت ژورنال و مرداک
  شکایت ترامپ از وال استریت ژورنال و مرداک
ترامپ اواخر روز جمعه در وب‌سایت «تروث» نیز مقاله وال استریت ژورنال را «دروغین، مخرب، افترا و حاوی اخبار جعلی» خواند و نوشت که این شکایت، علیه همه کسانی تنظیم شده که در انتشار آن نقش داشتند.
پایان یک انقلابی هندی
  پایان یک انقلابی هندی
مهانداس کارامچاند گاندی حقوق‌دان، ملی‌گرای ضد استعمارگری و اخلاق‌شناس سیاسی اهل هند بود که با هدف رهبری جنبش موفق استقلال‌طلبی هند از راج بریتانیا،
هشدارِ خشکسالی بی‌سابقه؛ تراز منفی 50 درصدی سدهای خوزستان
  هشدارِ خشکسالی بی‌سابقه؛ تراز منفی 50 درصدی سدهای خوزستان
مدیرعامل سازمان آب و برق استان خوزستان گفت: با تمام مشکلات موجود، در تلاشیم که تا بهمن‌ماه سال جاری با تفکیک خط انتقال آب آشامیدنی آبادان و خرمشهر،
ببینید؛ ربات تسلا که ذرت بوداده سرو می‌کند
  ببینید؛ ربات تسلا که ذرت بوداده سرو می‌کند
ویدیویی از ربات انسان‌نمای شرکت تسلا، در حال ریختن ذرت بوداده (پاپ‌کورن) برای مشتریان منتشر شده است.
کهکشان‌های خفته آشکار شدند
  کهکشان‌های خفته آشکار شدند
دانشمندان انتظار نداشتند کهکشان‌های غیرفعال را در کیهان اولیه ببینند. آنها گمان می‌کردند که چون این کهکشان‌ها جوان هستند، باید به شدت ستاره‌های جدید زیادی تشکیل دهند.
گلر استقلال دوشنبه در اردوی ترکیه
  گلر استقلال دوشنبه در اردوی ترکیه
دروازه‌بان استقلال اعلام کرد مشکل خروجش از کشور برطرف شده و فردا تهران را به مقصد استانبول ترک خواهد کرد.
اولین حضور حاج‌صفی در تمرینات سپاهان
  اولین حضور حاج‌صفی در تمرینات سپاهان
احسان حاج صفی عصر امروز در تمرین سپاهان شرکت خواهد کرد.
هشدار اشعه فرابنفش در تهران؛ از خانه خارج نشوید
  هشدار اشعه فرابنفش در تهران؛ از خانه خارج نشوید
سال گذشته در اوج تابش فرابنفش، دولت ادارات دولتی تهران را تعطیل کرد.
کلیه تحقیقات درباره نحوه شهادت سرداران سری تلقی می‌شود
  کلیه تحقیقات درباره نحوه شهادت سرداران سری تلقی می‌شود
یک مقام امنیتی با بیان اینکه «کلیه تحقیقات حفاظتی و اطلاعاتی در حوزه به شهادت رسیدن فرماندهان نظامی کشور در سطح «سری» طبقه‌بندی می‌شوند و هیچ‌گونه اطلاعاتی اجازه‌ی انتشار عمومی ندارد»،
اسکای نیوز: ایران و تروییکای اروپایی یکشنبه آینده در ژنو دیدار خواهند کرد
  اسکای نیوز: ایران و تروییکای اروپایی یکشنبه آینده در ژنو دیدار خواهند کرد
یک منبع خبری عربی مدعی دیدار دیپلمات‌های ایران و سه کشور اروپایی یک‌شنبه هفته آینده 5 مردادماه در ژنو شد.
یک ستاره دیگر از دست استقلال پرید!
  یک ستاره دیگر از دست استقلال پرید!
گزینه خط حمله استقلال احتمالا فردا فصل جدید را در تیم سابقش به صورت ثابت شروع می کند.
پیرپسر حذف شدنی نیست ؛ شرمتان باد، سیه فکران ضد سینما و هنر
  پیرپسر حذف شدنی نیست ؛ شرمتان باد، سیه فکران ضد سینما و هنر
سینمای اجتماعی ایران چندی است که با اکران فیلم «پیرپسر» رونقی دوباره گرفته و علیرغم موضوع خاص و زمان طولانی فیلم، در کمال تعجب تماشاگران زیادی را به سالن‌های سینما جذب کرده است ولی طبق معمول گروهی از سیَه فکران ضد سینما و هنر از استقبال مردم عصبانی ...
  پربیننده ترین اخبار       
  اعلام زمان رسمی واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی | واریز معوقات حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
  سادگی چهره و استایل شیکِ بازیگر یاغی دل‌ها را برد
  هشدار زلزله در مرز گلستان و سمنان؛ آیا فاجعه‌ای مانند زلزله 1890 در راه است؟
  نابغه ژاپنی کشتی جهان درگذشت
  حسین حسینی و مهرداد محمدی در کمپ استقلال!
  پیام علی‌اف برای پزشکیان
  هواشناسی تهران؛ پیش‌بینی وضعیت هوای تهران در 29 تیر
  گزینه پرسپولیس استقلالی می شود؟!
  خوابیدن با جوراب؛ خطرناک است؟
  وام 150 میلیونی بدون نیاز به گردش حساب / وام بدون سپرده یا مسدودی حساب با کارمزد 4٪
  فاجعه در نخلستان‌های آبادان؛ هزاران نخل در آتش بی‌تدبیری سوختند
  عبور دوباره لیونل مسی از کریستیانو رونالدو
  اعتراض نماینده ولی فقیه در سپاه به طرح عدم کفایت سیاسی رییس جمهور
  دارندگان سهام عدالت بخوانند / سود سهام عدالت 1404 تا پایان ماه واریز می‌شود؟
  تزریق داروی بیهوشی به بیمار برای سرقت گوشواره
  با مدیر جدید پرسپولیس آشنا شوید
  ارزیابی نشنال اینترست از حرکت بعدی ایران
  قیمت روز خودرو | جدول جدید امروز
  ضریب هوشی مردم ایران رتبه چند گرفت؟
  واکنش زیدآبادی به پیشنهاد بستن تنگه هرمز: چطور برای سرنوشت یک کشور باستانی نسخه می‌پیچید؟
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved