صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
جمعه، 27 تیر 1404 - 16:10   
 آخرین خبرها
  دستگیری 87 عامل مرتبط با رژیم اسراییل در لرستان
  گردش مالی کلان اتباع خارجی در شرکت های صوری!
  علم‌الهدی: فرمانده میدان باید عرصه دیپلماسی را نیز هدایت کند
  ادعای سازمان ملل درباره نیروهای الجولانی؛ مرتکب اعدام، آدم‌ربایی و غارت شده‌اند
  ظریف: تنها «تهدید وجودی» برای اسراییل، صلح است
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22002صفحه نخست » آخرین اخبار    جمعه، 27 تیر 1404 - 09:40

دوران پسا‌آتش‌بس و احتمالات پیش‌رو


ترامپ با پیروی از سیاق رفتاری خود در برخورد با موضوعات محل اختلاف بر آن است که حفظ تهدید نظامی و حتی به‌کارگیری آن نه تنها شانس دیپلماسی را از بین نمی‌برد،

مجید محمد شریفی، استادیار گروه روابط بین الملل دانشگاه خوارزمی طی یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: برقراری آتش بس و فرجام جنگ دوازده روزه اسراییل و امریکا علیه ج.ا.ایران گرچه در ظاهر به منازعه نظامی دوطرف پایان داده اما همچنان پرسش های فراوانی را بی پاسخ بر جای گذاشته است.

آیا این جنگ به برقراری نظمی مبتنی بر یک توازن قدرت و بازدارندگی جدید ختم شده است؟ آیا حملات دوطرف با تثبیت قواعد بازی جدید، احتمال جنگی دیگر را یکسره رفع کرده است؟ آیا اختلافات دو سوی منازعه از مسیر دیپلماسی حل و فصل خواهند شد؟ یا در مقابل تداوم موضوعات محل اختلاف و اقدامات در دست انجام دوطرف، بستری مساعد را برای جنگی دیگر فراهم خواهند کرد؟

از تأملی در ماهیت منازعه به خوبی می توان دریافت که بنای آتش بس کنونی چندان استوار نیست. تداول موضوعات محل اختلاف و ناکامی حملات نظامی اسراییل و امریکا در پایان دادن به این اختلافات و اراده ج.ا.ایران برای ادامه مقاومت در برابر خواسته های حداکثری غرب، تمامی تحلیلگران روشن بین و واقع گرا را به پیش بینی سربرآوردن جنگی دیگر رهنمون کرده است.

گرچه برخی با اتکا به سائقه های خوش بینی همواره حاضر در هر بحران امید بر آن دارند تا پیامدهای ویرانگر جنگ برای هر دو سوی منازعه، مسیر حل اختلافات از مجرای دیپلماسی و مذاکرات احتمالی را هموار کند اما به نظر می رسد تضادهای آشکار در خواسته های ایران، امریکا، اسراییل و همچنین کشورهای اروپایی، افق حل مسالمت آمیز اختلافات را تیره و تار و کرده است.

نمی توان یکسره از دیپلماسی و امکانات نهفته در آن برای حل اختلافات ناامید بود، اما برداشت از تغییر توازن قدرت در منطقه، سرشت متضاد خواسته ها و جهت گیری مقابله جویانه دو سوی منازعه پس از جنگ، چشم انداز روشنی را پیش روی حامیان دیپلماسی قرار نمی دهد.

با عطف نظر به پویایی های قدرت حاکم بر منطقه به عنوان یگانه نیروی تعیین کننده تحولات آتی، می توان به طرح این نظر خطر کرد که در مقایسه با امکان حصول توافق از مسیر مذاکره، پیش بینی سربرآوردن بحران و وقوع جنگی دیگر پیش بینی دقیق تری است، گرچه نویسنده خود امیدوار به نقض این پیش بینی و موفقیت دیپلماسی است؛ اما شوربختانه باید تن به پذیرش این حقیقت داد که منطق مناسبات دولت ها در محیط تهدیدآفرینی چون نظام بین الملل به ویژه عرصه پرخطری همچون خاورمیانه نه بر بنیان آرزوها و خواست های اخلاقی که بر معادلات قدرت استوار شده است.

علی ر غم تداول اختلاف نظرها و درگرفتن مناظراتی پرشور بر سر آینده مناسبات غرب و ج.ا.ایران پس از پایان جنگ دوازده روزه، در مجموع از تأملی در گفتار مقامات و تحلیل های کارشناسان غربی می توان سه رویکرد را به عنوان گزینه های انتخابی استخراج کرد. حامیان هر یک از این سه رویکرد، با اتکا به واقعیت ها، افق های پیش رو و بی تردید آمال و آرزوهای خود به عنوان نیروهای پنهان تعیین کننده هر چشم اندازی، می کوشند دولت ترامپ را در مقام اصلی ترین کنشگر تصمیم گیر به پیروی از رویکرد خود ترغیب کنند.

با درنظر داشتن پیامدهای متفاوت و اثرگذار هر یک از این رویکردها بر سرنوشت و منافع ایران، در ادامه به اقتضای منطق بحث، هر کدام را به گونه ای موجز بررسی خواهیم کرد.

تبدیل دستاوردهای نظامی به پیروزی استراتژیک از مسیر دیپلماسی: نخستین رویکرد غرب که به نظر می رسد در بین مقامات دولت ترامپ و کشورهای اروپایی از مقبولیت و مطلوبیت بیشتری برخوردار است، کوشش برای تبدیل دستاوردهای حاصل از حمله نظامی به یک پیروزی استراتژیک و بزرگ از مسیر دیپلماسی است.

حامیان این رویکرد با مسلم انگاشتن این پیش فرض که حملات نظامی اسراییل و امریکا در کنار تحریم های اقتصادی و فشارهای سیاسی، ج.ا.ایران را در ضعیف ترین موضع خود قرار داده و حتی سبب شکاف در بین مقامات حاکمه شده است، بر این باورند که اکنون می توان از مجرای دیپلماسی ج.ا.ایران را وادار به پذیرش خواسته های حداکثری کرد.

به نظر می رسد غرب بر سر ماهیت و گستره خواسته ها از ج.ا.ایران اتفاق نظر دارد. توقف غنی سازی در داخل، محدودکردن و تضعیف کردن توان موشکی و تضمین عدم حمایت ایران از متحدان منطقه ای سه خواسته اصلی غرب از ج.ا.ایران است. افزون بر این، غرب در انتظار از سرگیری همکاری های ج.ا.ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی و انجام بازرسی های این نهاد است. باوجود این بر سر زمان حصول این خواسته ها اختلاف نظرهایی وجود دارد.

درحالی که اسراییل خواستار تضمین این خواسته ها به صورت همزمان است، امریکا و اروپا از فرآیندی مرحله ای پیروی می کنند. به بیانی دیگر امریکا و اروپا در پی آنند تا ابتدا با تضمین توقف غنی سازی در داخل ایران و ادامه همکاری های تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، سایر خواسته ها را در مراحل بعدی طلب کنند.

به نظر می رسد ترامپ علی رغم تحریکات نتانیاهو و جنگ طلبان داخلی امریکا، همچنان توافق با ایران را بر گزینه نظامی ترجیح می دهد. ترامپ با پیروی از سیاق رفتاری خود در برخورد با موضوعات محل اختلاف بر آن است که حفظ تهدید نظامی و حتی به کارگیری آن نه تنها شانس دیپلماسی را از بین نمی برد، بلکه امکان توافق را نیز افزایش می دهد.

در رویکرد ترامپ در سیاست خارجی می توان طنین کلام مشهور فریدریش کبیر پادشاه پروس را مشاهده کرد که دیپلماسی بدون زور، همانند نواختن موسیقی بدون ادوات است. ترامپ با اتکا به چنین منطقی امیدوار است حملات نظامی انجام شده و تهدید به تکرار آن، ج.ا.ایران را به انجام توافق وادار سازد.

تداوم حملات نظامی و بی ثبات سازی داخلی: رویکرد دوم که اسراییل بیشتر از آن حمایت می کند، تداوم حملات نظامی به ایران با هدف جلوگیری از بازیابی توان هسته ای موشکی ج.ا.ایران است.

حامیان این رویکرد با پیش فرض تسلط بر حریم هوایی ایران و همچنین تسلط اطلاعاتی در داخل ایران معتقدند می توان با انجام حملات هوایی و همکاری های نیروهای داخلی مانع از احیای توان هسته ای و موشکی ج.ا.ایران است. ترامپ نیز گرچه خود از توافق حمایت می کند اما در دیدار اخیر با نتانیاهو، انجام حملات نظامی را در صورت نیاز رد نکرده است. حفظ تهدید نظامی مداوم و انجام حملات پرتکرار سبب خواهد شد تا ج.ا.ایران به دولتی ناتوان و درمانده تبدیل شده و زمینه برای تحولات سیاسی و اجتماعی در این کشور فراهم شود.

افزون بر ادامه حملات نظامی علیه تاسیسات هسته ای و نظامی اسراییل به دنبال آن است تا از مسیر اقدام علیه نهادهای سیاسی، افراد و سازمان های مدیریتی و خدماتی و همچنین خرابکاری زمینه را برای بی ثبات سازی سیاسی و اجتماعی فراهم کند. به نظر می رسد تمرکز چنین عملیات هایی بیشتر در تهران و همچنین مناطق مرزی باشد. در تهران، کوشش برای فلج کردن دولت در بخش مدیریتی، خدمات رسانی و مهم تر از آن کنترل نظامی و امنیتی و در مناطق مرزی نیز کوشش برای فعال کردن هسته ها و گروه های ناراضی با هدف سلب حاکمیت بر این مناطق مهم ترین اهداف خواهند بود.

کوشش برای تغییر رژیم: رویکرد سوم و مجادله برانگیز غرب در مواجهه با ج.ا.ایران کوشش برای تغییر رژیم است. برخی در اسراییل و امریکا بر این باورند که اکنون مناسب ترین زمان برای تغییر رژیم در ایران است. فشارهای اقتصادی، نارضایتی های سیاسی، شکاف اجتماعی، شکاف در حاکمیت و مهم تر از آن تضعیف توان نظامی به سبب حملات اسراییل و امریکا، مساعدترین بستر را برای تغییر نظامی سیاسی در ایران و ترسیم یک چهره جدید در خاورمیانه فراهم کرده است.

این رویکرد با اتکا به این برداشت که حملات نظامی اسراییل و امریکا، به ویژه ترور فرماندهان نظامی و تهدید مقامات سیاسی، یکپارچگی حاکمیت در ج.ا.ایران را دستخوش زوالی بی سابقه کرده است از تداوم حملات به ویژه هدف قرار دادن مقامات بلندپایه به عنوان مسیری برای تغییر رژیم حمایت می کند.

قیاس شرایط کنونی ج.ا.ایران با عراق سال 1991، مدافعان تغییر رژیم در ایران را بدین نتیجه گیری رهنمون کرده است که نباید اشتباه جورج بوش پدر در برابر عراق دهه 1990 با ج.ا.ایران تکرار شود. فرصت دادن به ج.ا.ایران سبب بازیابی توان نظامی و حمایت های منطقه ای این دولت از گروه های نظامی همسو و در نتیجه تهدید منافع غرب خواهد شد و به بدین سبب باید تغییر رژیم را به عنوان گزینه ای ممکن و در دسترس با جدیت تمام دنبال کرد.

گرچه ترامپ خود از بزرگ ترین منتقدان رویکرد اقدام نظامی با هدف تغییر نظام سیاسی در سیاست خارجی امریکا است، با وجود این، ویژگی های شخصی وی و میل سیری ناپذیر در معرفی دستاوردهای بی همتا از یک سو و قیاس وی با رونالد ریگان ازسوی دیگر ممکن است وی را به کوشش برای تغییر نظام سیاسی در ایران ترغیب کند. حامیان این رویکرد می کوشند با تکرار این استدلال که سیاست های ریگان سبب فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شد و اکنون امکان انجام سیاستی مشابه در مواجهه با ج.ا.ایران وجود دارد، ترامپ را به در پیش گرفتن سیاست تغییر رژیم تشویق کنند.

ترامپ تاکنون در برابر این تحریکات مقاومت کرده است اما با اتکا به این واقعیت که پیش بینی ناپذیری، پیش بینی پذیرترین ویژگی ترامپ است امکان تغییر رویکرد را نباید از نظر دور داشت. نکته مهمی که باید بدان توجه داشت این است که سه رویکردی که در بالا بدان ها اشاره شد ضرورتا در تضاد با یکدیگر قرار ندارند. غرب با برداشتی که از موقعیت ج.ا.ایران دارد ممکن است هر چهار گزینه را به صورت همزمان دنبال کند.

از سرگیری مذاکرات ضرورتا به معنای حذف گزینه نظامی، توقف حملات نظامی و کوشش برای بی ثبات سازی در داخل و فراهم کردن بستر تغییر رژیم نیست. تنها، امکان سربرآوردن جنگی با زیان هایی جبران ناپذیر و تهدید جدی منافع امریکا و متحدان در منطقه ازسوی ج.ا.ایران می تواند سبب حذف گزینه نظامی از انتخاب های غرب و ترجیح دیپلماسی بر منازعه شود.

محاسبه قدرت یگانه عاملی است که انتخاب های غرب در مواجهه با ج.ا.ایران را تعیین خواهد کرد. نه اتکا به حقوق بین الملل و نه منشور سازمان ملل هیچ کدام، مانعی بر سر راه سیاست های غرب نخواهند بود. در چنین شرایطی نباید باردیگر القای دیدگاه هایی همچون مخالفت ترامپ با گزینه نظامی به دلایل حزبی و ترجیحات داخلی، اختلاف نظر با نتانیاهو بر سر پیامدهای حمله نظامی یا ترجیح ترامپ به انجام توافق به هر قیمتی سبب مانعی از پیش بینی جنگی دیگر شود.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
دستگیری 87 عامل مرتبط با رژیم اسراییل در لرستان
  دستگیری 87 عامل مرتبط با رژیم اسراییل در لرستان
در جنگ 12 روزه با اسراییل، 87 نفر در استان به اتهاماتی از جمله تشویش اذهان عمومی، عملیات خرابکارانه، ارتباط با عوامل بیگانه و حمل مواد منفجره دستگیر شدند.
علم‌الهدی: فرمانده میدان باید عرصه دیپلماسی را نیز هدایت کند
  علم‌الهدی: فرمانده میدان باید عرصه دیپلماسی را نیز هدایت کند
فرمانده میدان باید عرصه دیپلماسی را نیز هدایت کند؛ اینکه بعضی از عزیزان با بعضی‌ها مذاکره کنند و قرار بگذارند و بعد بخواهند اجازه را از مقام معظم رهبری بگیرند،
ادعای سازمان ملل درباره نیروهای الجولانی؛ مرتکب اعدام، آدم‌ربایی و غارت شده‌اند
  ادعای سازمان ملل درباره نیروهای الجولانی؛ مرتکب اعدام، آدم‌ربایی و غارت شده‌اند
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه تایید کرد که شورشیان الجولانی در جنوب سوریه مرتکب اعدام، آدم‌ربایی‌ و غارت‌ شده‌اند.
موضع‌گیری ضدایرانی کمیسیون اروپا
  موضع‌گیری ضدایرانی کمیسیون اروپا
کمیسیون اروپا در جلسه روز جمعه ضمن اشاره به برنامه هسته‌ای ایران و ابراز نگرانی در مورد خشونت‌ها در سویدا از آتش بس در غزه و روابط با پکن صحبت کرد.
ظریف: تنها «تهدید وجودی» برای اسراییل، صلح است
  ظریف: تنها «تهدید وجودی» برای اسراییل، صلح است
وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در حساب ایکس خود نوشت: جنگ، ترور، خرابکاری، باج‌گیری .... نشان می‌دهد که تنها «تهدید وجودی» برای اسراییل، صلح است.
سردترین استان کشور در تابستان؛ پیش‌بینی شرایط جوی هفته آینده
  سردترین استان کشور در تابستان؛ پیش‌بینی شرایط جوی هفته آینده
رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از افزایش ابر گاهی وزش باد و رگبار پراکنده در هفته آینده در برخی از استان‌های کشور خبر داد.
بی‌احتیاطی سواری پژو جان موتورسوار را گرفت
  بی‌احتیاطی سواری پژو جان موتورسوار را گرفت
«بر اثر این تصادف متاسفانه راننده موتورسیکلت که از ناحیه کمر و ستون فقرات به شدت آسیب دیده بود در دم جان خود را از دست داد.»
هشدار کرملین؛ هر تحریم، شمشیری دولبه برای اروپا
  هشدار کرملین؛ هر تحریم، شمشیری دولبه برای اروپا
پسکوف سخنگوی کرملین افزود که روسیه این بسته تحریمی را به‌دقت تحلیل خواهد کرد تا پیامدهای آن به حداقل برسد. او در ادامه تأکید کرد که مسکو در موضع‌گیری‌های اتحادیه اروپا،
نفت دوباره جان گرفت؛ طلای سیاه در مسیر رشد
  نفت دوباره جان گرفت؛ طلای سیاه در مسیر رشد
در ادامه روند صعودی قیمت نفت، بهای طلای سیاه در معاملات روز جمعه نیز رشد کرد؛ رشدی که حاصل ترکیبی از اختلال عرضه در عراق و چشم‌انداز مثبت تقاضای فصلی تابستانی در بازار جهانی است.
ترامپ در آستانه امضای قانون جنجالی رمزارزها
  ترامپ در آستانه امضای قانون جنجالی رمزارزها
طبق این قانون که به‌زودی توسط ترامپ نیز تایید خواهد شد، استیبل‌کوین‌ها باید به‌طور کامل با دارایی‌های کم‌ریسک مانند دلار پشتیبانی شوند.
فوری/خبر مهم از واریز یارانه معیشتی پزشکیان در تیر ماه | پرداخت یارانه معیشتی نفری 1 میلیون تومانی دولت از امروز 27 تیر
  فوری/خبر مهم از واریز یارانه معیشتی پزشکیان در تیر ماه | پرداخت یارانه معیشتی نفری 1 میلیون تومانی دولت از امروز 27 تیر
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با اعلام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به دنبال دستور رییس‌جمهور، منابع مالی لازم برای تخصیص کالابرگ الکترونیکی به دهک‌های چهارم تا هفتم تأمین شده است.
انتقاد پورمحمدی از صداوسیما؛ روی روان مردم راه نروید
  انتقاد پورمحمدی از صداوسیما؛ روی روان مردم راه نروید
«حرکت‌هایی نکنیم؛ روی روان مردم راه برویم. صدا و سیما خیلی‌ها را دعوت کرد، خیلی کار خوبی کرد؛ گفتگوها، بحث‌ها، اما از خیلی از نظرات هم استفاده شود؛
  پربیننده ترین اخبار       
  بیوگرافی بانوی اول سوریه لطیفه دروبی/همسر جولانی کیست؟
  جدول افزایش حقوق بازنشستگان با همسان سازی در امروز 27 تیر 1404
  احمد وحیدی درباره حمله اسراییل به سوریه؛ جنبشی از درون ملت سوریه بر می‌خیزد
  عکس‌های خصوصی و زندگینامه مجریان شبکه ایران اینترنشنال
  اقدام انسان دوستانه دو ستاره پرسپولیس
  واکنش آذری‌جهرمی به قاطی کردن آب و بنزین خودروی پزشکیان
  «جولانی» دمشق را ترک کرد؛ وزیر دفاع سوریه ترور شد
  خبری از واریز پاداش فرهنگیان بازنشسته نیست
  قیمت باورنکردنی گزینه جدید استقلال؛ 500 میلیارد تومان!
  بررسی وضعیت پیچیده‌ امیررضا معصومی؛ فرزند ایران در خاک آذربایجان؟
  سردار آزمون نه، یک ملی پوش دیگر دست استقلال را در پوست گردو گذاشت
  سناریوی خروج ایران از NPT؛ پس از آن چه خواهد شد؟
  چراغ سبز سخنگوی دولت به اینترنت طبقاتی؟
  اخبار سوریه نشانه وقوع کودتا است!
  شوک جدید به استقلالِ سا پینتو؛ خانه‌نشینی 45 روزه در انتظار «رستم»
  شرکت ملی پست هک شد؟
  بیانیه «جولانی» درباره عقب نشینی نیروهای نظامی اش
  زمان اعلام نتایج نهایی کنکور مشخص شد
  کنایه ظریف به جلیلی درباره کارشکنی در گفتگوهای برجامی
  شکاری و کنعانی، مهندسان پرسپولیس در ترکیه!
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved