صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
سه شنبه، 24 تیر 1404 - 14:51   
 آخرین خبرها
  ایران باید این دو هدف را دنبال کند؛ در یکی از مقاطع حساس تاریخ ایران به سر می‌بریم
  معوقات حقوق بازنشستگان 25 تیر 1404 واریز می‌شود؟
  حفر چاه در تهران ممنوع!
  در دیدار لاوروف با عراقچی چه گذشت؟
  ماجرای سرقت در پارکینگ گنج‌نامه
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 21072صفحه نخست » اخبار مهمسه شنبه، 24 تیر 1404 - 08:50

راه میانبر نجات از بحران آب


مناطق روستایی کشور با بحران‌هایی همچون کاهش منابع آب زیرزمینی، خشکسالی‌های مکرر، سیلاب و فرسایش خاک مواجه‌اند که این روند، پیامدهایی همچون کاهش تولید کشاورزی،

بیش از پنج دهه است که برای کارشناسان حوزه آب آشکار شده ایران نیازمند مدیریت صحیح منابع آبی است؛ مدیریتی که هر گام نادرست در آن می تواند کشور را به عقب براند. از این رو در تمام این سال ها بر اصلاح شیوه استفاده از منابع آب تأکید شده است. اما برآیند عملکرد پنج دهه گذشته نشان می دهد که اگرچه سیاستگذاران در مقاطعی تصویر روشنی از حرکت به سوی بهره برداری درست از منابع آب ارائه کرده اند، اما در عمل، هیچ اقدام موثری در مسیر مدیریت پایدار منابع آبی انجام نشده است. در تمام این سال ها برداشت بی رویه و بدون برنامه ریزی از منابع آب زیرزمینی منجر به تخلیه شدید سفره های آب زیرزمینی شده است.

به گزارش اعتماد، طبق آخرین گزارش های منتشر شده توسط وزارت نیرو و شرکت مدیریت منابع آب ایران، 98 میلیارد متر مکعب (به تعبیر دیگر 86 درصد) از 114 میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر کشور سالانه به طور کامل مصرف شده است. همچنین، سالانه به طور متوسط حدود 5.7 میلیارد متر مکعب به کسری مخازن آب های زیرزمینی اضافه می شود.

از سوی دیگر، سالانه به دلیل وقوع سیلاب های مخرب - که ناشی از نبود مدیریت مناسب آبهای سطحی و باران است - خسارت های قابل توجهی به زیرساخت ها و اراضی کشاورزی وارد می شود. بر مبنای گزارش مرکز پژوهش های مجلس به عنوان مثال، خسارت های ناشی از سیلاب ها در سال 1398 بیش از 35 هزار میلیارد تومان بوده است. کاهش منابع آب شیرین و بهره برداری نامناسب از منابع آب باران می تواند به تشدید بحران آب شرب در بسیاری از مناطق کشور منجر شود.

مناطق روستایی ایران نیز به عنوان بسترهای اصلی تولیدات کشاورزی و دامداری، با چالش های جدی در زمینه منابع آبی مواجه اند. از نگاه محققان مرکز پژوهش های مجلس، با توجه به کاهش منابع آب های زیرزمینی و سطحی و تغییرات اقلیمی که منجر به کاهش بارش ها و افزایش دما شده، تأمین آب مورد نیاز در این مناطق اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. بنابراین در شرایط تغییر اقلیم، برنامه ریزی برای بهره مندی هوشمندانه از بارش ها در مناطق خشک سیلاب ها و رگبارها بسیار حیاتی است.

فناوری استحصال آب باران، بر جمع آوری و ذخیره سازی آب باران با نیمه خشک کشور، که غالبا هدف استفاده در مواردی مانند شرب، کشاورزی و نیز پایداری آب زیرزمینی تمرکز دارد. استفاده از این تکنیک میزان هدررفت آب ناشی از تبخیر را نیز کاهش می دهد. جمع آوری آب باران به روش مناسب می تواند راه حلی مهم برای معضل بحران آب در نقاط مختلف جهان باشد و به طور مستقیم باعث کاهش فشار بر منابع آب می شود. استحصال آب باران در مناطق روستایی نه فقط به عنوان راه حلی پایدار برای مدیریت منابع آب مطرح است.

بلکه نقش مهمی در کاهش آسیب های زیست محیطی و اقتصادی، افزایش امنیت آبی و غذایی و بهبود وضعیت معیشتی جوامع روستایی ایفا می کند. با ذخیره اصولی آب باران و استفاده صحیح از آن، می توان از برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی و حفر چاه های عمیق - که سبب فرونشست زمین و ایجاد چاله های عمیق می شود - تا حدی جلوگیری کرد.

تجارب جهانی

از نگاه محققان مرکز پژوهش های مجلس، تجارب جهانی نشان داده است استحصال آب باران در کشورهایی مانند هند، چین و استرالیا به بهبود منابع آبی و کاهش فشار بر منابع آب زیرزمینی کمک کرده است. این کشورها با استفاده از فناوری های ساده و کم هزینه توانسته اند مشکلات کمبود آب را به میزان قابل توجهی کاهش بدهند.

این امید وجود دارد که به کارگیری روش های استحصال آب باران می تواند تا حدی بشر را از عواقب جدی کمبود آب در آینده نجات بدهد. در برخی نقاط هندوستان استفاده از سامانه های استحصال آب توانسته است سطح کشت را تا 34 درصد و عملکرد را تا 64 درصد افزایش بدهد. از این رو، استحصال آب باران می تواند به عنوان منبع آبی ارزان و قابل دسترس به بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی جوامع روستایی و شهری کمک کند و درنتیجه به افزایش امنیت آبی و غذایی منجر شود.

سود بهره برداری از آب باران

از نگاه تحلیلگران مرکز پژوهش های مجلس، استحصال آب باران منافع اقتصادی و اجتماعی گوناگونی دارد که در بسیاری موارد ناملموس و غیرمستقیمند. یکی از مزایای آن کاهش اتکا به سامانه های متمرکز آبرسانی از سد یا چاه است.

زیرا امکان تأمین آب برای بهره بردارانی که به این سامانه های متمرکز دسترسی ندارند. سود بعدی در جلوگیری از آلودگی ناشی از اختلاط انواع پساب و کاهش آلودگی حاصل از فرسایش آبراهه ای است . با روش استحصال آب باران تأمین آب ساکنان مناطق دورافتاده که به سایر منابع آبی دسترسی ندارند رخ می دهد. از سوی دیگر بهره برداری از منابع آبی پتانسیل دار که به دلیل پراکندگی و کوچک بودن حوضه ها، امکان مهارشان با سد بزرگ وجود ندارد رقم می خورد.

زاویه های دیگر به سود بزرگ نیاز به سرمایه گذاری کم برای جمع آوری و استفاده از آب باران ؛ هماهنگی بین منافع بوم شناختی، اقتصادی و اجتماعی ؛ خودکفایی و احیای اقتصاد محلی و تداوم برنامه ها و مدیریت بهتر منابع ؛ نزدیکی محل جمع آوری و ذخیره به منبع، بدون نیاز به شبکه پیچیده و پرهزینه ؛ کیفیت خوب آب باران که نیاز به گندزدایی و پالایش زیادی ندارد.

اشاره دارد. از نگاه تحلیلگران، کاهش جریان های سیلابی و کنترل منابع آلاینده غیرنقطه ای از جمله آثار مثبت این رویکرد است که به بهبود کیفیت منابع آب کمک می کند. در کنار آن، کاهش هدررفت آب های سطحی و افزایش بهره وری نزولات جوی به ویژه در صورت مهار تبخیر، موجب استفاده موثرتر از منابع آبی خواهد شد.

همچنین با در نظر گرفتن طرح های استحصال در بیلان کلی منابع آب، می توان فشار وارد بر منابع طبیعی و آب های زیرزمینی را کاهش داد. بهره گیری از آب باران در کشاورزی دیم و آبیاری تکمیلی، نقش مهمی در تقویت امنیت غذایی در مناطق خشک دارد و به تبع آن، کاهش مهاجرت روستاییان و بهبود کیفیت زندگی در جوامع روستایی نیز دور از دسترس نخواهد بود.

بهبود شرایط زیستی در مناطق خشک و شکننده، خنک شدن محیط شهری و کاهش اثر جزایر گرمایی، از دیگر پیامدهای مثبت این اقدامات به شمار می رود. همچنین، توسعه بام های سبز می تواند به افزایش تنوع زیستی در مناطق شهری کمک کند و با ایجاد مناظر طبیعی، به ارتقای ارزش های زیبایی شناختی چشم اندازهای شهری و روستایی بینجامد.

مرور داده های ایران

مناطق روستایی کشور با بحران هایی همچون کاهش منابع آب زیرزمینی، خشکسالی های مکرر، سیلاب و فرسایش خاک مواجه اند که این روند، پیامدهایی همچون کاهش تولید کشاورزی، مشکلات بهداشتی و افزایش مهاجرت به شهرها را در پی داشته است. در این میان، استحصال آب باران به عنوان راهکاری پایدار و اقتصادی، مورد تأکید قرار گرفته است.

بر اساس ماده (3) قانون توسعه و بهینه سازی آب شرب شهری و روستایی، احداث تأسیسات جمع آوری و استفاده مجدد از آب باران می تواند مورد بازنگری قرار بگیرد. این راهبرد در برخی شهرها می تواند بیش از 50 درصد نیاز آبی فضای سبز شهری را تأمین کند. همچنین با اجرای سامانه های تغذیه مصنوعی مناسب، می توان رواناب های حاصل از بارش را به سفره های آب زیرزمینی هدایت کرد و روند فرونشست زمین در دشت ها را کاهش داد. ایران با میانگین بارندگی سالانه حدود 250 میلی متر، بسیار پایین تر از میانگین جهانی (حدود 750 میلی متر) قرار دارد.

در سال 1398، شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم سیلاب ها را حدود 20 میلیارد متر مکعب برآورد کرد. همچنین در فروردین 1403، وقوع سیلاب در استان سیستان و بلوچستان بیش از 18 هزار میلیارد ریال خسارت وارد کرد و صدها میلیون متر مکعب آب بدون استفاده مفید از این استان کم آب خارج شد. در حال حاضر، بیش از 48 درصد از اراضی کشاورزی کشور به صورت دیم کشت می شود و در برخی سال ها این سهم به بیش از 59 درصد رسیده است.

در سطح جهانی نیز حدود 60 درصد اراضی به صورت دیم کشت می شود و بهره برداری بهینه از آب باران در این اراضی، نقشی کلیدی در افزایش بهره وری دارد. به عنوان نمونه، در استرالیا، بهره گیری از فناوری های استحصال آب باران، تا 30 درصد افزایش عملکرد محصولات کشاورزی را به همراه داشته است.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
تداوم شرایط عجیب در بورس؛ رشد شاخص کل همراه با خروج سنگین پول
  تداوم شرایط عجیب در بورس؛ رشد شاخص کل همراه با خروج سنگین پول
در حالی که نماگر اصلی بازارصعودی ظاهر شد، اما خروج 1.7 هزار میلیارد تومان پول حقیقی بار دیگر نشان داد بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران خرد به آینده بازار پابرجاست.
واکنش آذری جهرمی به نامه پزشکیان به ایرانیان خارج کشور
  واکنش آذری جهرمی به نامه پزشکیان به ایرانیان خارج کشور
«نامه نوشتن به ایرانیان خارج از کشور، ایده‌ی خوبی است اما اگر با ایرانیانی که در ایران زندگی می‌کنند، خوب و بهتر تا شود؛ خارجی‌هاشان بدون نامه هم حرفهای ما را می‌پذیرند.
احتمال قطع آب با تداوم پر مصرفی
  احتمال قطع آب با تداوم پر مصرفی
«در این شرایط لازم است بازنگری در الگوی مصرف آب تأکید کرد و از برخورد قانونی با استفاده‌های نادرست از آب شرب، از جمله راه‌اندازی استخرهای غیرمجاز وجود داشته باشد.
عراقچی: قدردان حمایت شانگهای از ایران هستیم
  عراقچی: قدردان حمایت شانگهای از ایران هستیم
وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه «ما قدردان حمایت شانگهای از ایران هستیم»، گفت: «سازمان همکاری شانگهای یک سازمان منطقه‌ای بسیار مهم است و ما اهمیت زیادی برای این سازمان قائلیم.
مقصد جدید جویندگان طلا در ایران
  مقصد جدید جویندگان طلا در ایران
فرماندار اهر از دستگیری 16 نفر حفار غیرمجاز معدن طلا در اهر خبر داد و افزود: طی روزهای گذشته ما شاهد فعالیت و حضور حفاران غیرمجاز در حوالی معدن طلا بودیم که به سرعت با دستور مسئولان امنیتی این حفاران غیر مجاز دستگیر شده اند.
تصویر؛ تشکر اینفانتینو از فغانی به عنوان داور استرالیایی
  تصویر؛ تشکر اینفانتینو از فغانی به عنوان داور استرالیایی
رییس فیفا در پستی اینستاگرامی از تیم داوری بازی فینال جام جهانی باشگاه ها تقدیر کرد.
وضعیت دشوار 5 استان در تامین آب؛ حقابه هیرمند چه شد؟
  وضعیت دشوار 5 استان در تامین آب؛ حقابه هیرمند چه شد؟
عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو اعلام کرد که 5 استان با وضعیت دشواری در تامین آب مواجه‌اند و از ادامه مذاکرات برای دریافت حقابه هیرمند و مذاکره با 4 کشور برای واردات آب خبر داد.
هشدار گرمازدگی؛ «مرداد داغ» در راه است!
  هشدار گرمازدگی؛ «مرداد داغ» در راه است!
موج گرمای شدید در هفته آینده کل ایران را خواهد گرفت این گرما سراسری است بیشترین گرما باز در نوار غربی و جنوب و جنوبغرب خواهد بود.
پایان پشتیبانی تتر از استیبل‌کوین USDT در 5 بلاکچین‌؛ کاربران باید چه کنند؟
  پایان پشتیبانی تتر از استیبل‌کوین USDT در 5 بلاکچین‌؛ کاربران باید چه کنند؟
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از رمزارز نیوز، شرکت تتر، صادرکننده بزرگ‌ترین استیبل‌کوین جهان، اعلام کرده که پشتیبانی از استیبل‌کوین USDT خود را روی پنج بلاکچین متوقف خواهد کرد.
با این همه پول پرسپولیس باید تیم خوبی برای هاشمیان ببندد
  با این همه پول پرسپولیس باید تیم خوبی برای هاشمیان ببندد
به رغم جدایی اسماعیل کارتال از کادر فنی پرسپولیس همچنان پیشکسوتان این تیم نسبت به عملکرد او انتقاد دارند. پایان رأفت فوتبالیست سال‌های گذشته پرسپولیس درباره جانشینی وحید هاشمیان به جای اسماعیل کارتال اظهار داشت:
تخریب اموال عمومی و عربده‌کشی در تهران
  تخریب اموال عمومی و عربده‌کشی در تهران
پلیس اطلاعات تهران بزرگ اعلام کرد: روز گذشته یکی از اراذل و اوباش محدوده خیابان جیحون برای ارعاب شهروندان با تعدادی از دوستان خود به محله جیحون مراجعه و پس از عربده‌کشی اقدام به تخریب 8 دستگاه خودرو متعلق به اهالی محل نموده و متواری می‌شود.
نان، معیار مشروعیت اقتصادی است
  نان، معیار مشروعیت اقتصادی است
سیاست‌گذار باید به‌یاد بیاورد که نان، فقط یک کالا نیست. نان، نشانه‌ی پیوند دولت و ملت است. اگر دولت بخواهد از طریق ابزارهای فنی و عددی، پیوند خود با لایه‌های پایین جامعه را قطع کند،
  پربیننده ترین اخبار       
  آمار باورنکردنی زایمان رایگان زنان افغان‌ در ایران / یک میلیون مهاجر افغان اخراج شدند!
  همکاری باکو با اسراییل برای حمله به ایران فاش شد
  زیدآبادی: تیم مذاکره‌کننده ایران باید تغییر کند؛ عراقچی دچار رسوب‌زدگی است
  پزشکیان، جراح قلب حاذق یا قصاب؟!
  تولد اولین گاومیش شبیه‌سازی‌ شده جهان در تبت
  فوری/ زمان واریز یارانه نقدی تیر 1404 اعلام شد
  مرگ زندانی محکوم به قصاص پس از بخشش
  این دو لژیونر جذاب در لیست خرید وحید هاشمیان و پرسپولیس
  شایعه صبحگاهی؛ بازیکن بایرن مونیخ در راه پرسپولیس؟
  تفال به حافظ سه شنبه 24 تیر 1404؛دوش در حلقهٔ ما قصّهٔ گیسویِ تو بود....
  قیمت روز محصولات ایران‌خودرو سه‌شنبه 24 تیر/ مسیر ری‌را در بازار خودرو عوض شد
  اولتیماتوم ترامپ به پوتین؛ فقط 50 روز فرصت دارید
  بازگشت کنترل کیفیت هوای تهران به «تنظیمات کارخانه»
  400 میلیون رمزارز بدهید دانشجو شوید!
  ارزش سهام عدالت 532 هزار تومانی امروز دوشنبه 23 تیر 1404
  بازار خودرو لرزید؛ قیمت‌ها از کنترل خارج شدند!
  بازیگران محدود واردات خودرو
  وینگر سریع آبی پوشان به تراکتور پیوست
  برزیل- آرژانتین: نبرد مهم برای والیبال ایران!
  زنوزی علیه پرسپولیس؛ حرفش را هم نزنید!
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved