صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
سه شنبه، 24 تیر 1404 - 20:09   
 آخرین خبرها
  پاسخ جنجالی مهدی طارمی به منتقدان فغانی
  معمای اندونگ در اسقلال پیچیده‌تر شد!
  مسابقه‌ای بدون پیچ خطرناک؛ نگاهی به فیلم «فرمول یک: فیلم»
  این کیک ماست خوشمزه را سه سوته درست کنید!
  پای پدیده دیپورت شده پرسپولیس شکست
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 21064صفحه نخست » آخرین اخبار    سه شنبه، 24 تیر 1404 - 08:35

جمهوری آذربایجان چه شیطنت‌هایی علیه ایران انجام می‌دهد؟


جمهوری آذربایجان همسایه شمال غربی ایران، که دارای 759 کیلومتر مرز مشترک زمینی و رودخانه ای با جمهوری اسلامی ایران در منطقه شمال غرب است؛ یکی از سه جمهوری قفقاز جنوبی است که پس از جنگ 44 روزه در ماه نوامبر 2020 توانست با بیرون راندن ارامنه از مناطق اشغالی قره باغ،

روابط ایران وجمهوری آذربایجان از این زمان به بعد با برخی سوء تفاهم ها همراه بوده که از هر دو سو جریان هایی مانع بهبود روابط شده و آن را با تنش هایی روبرو کرده اند. نفش آفرینی ترکیه به عنوان دولت مداخله گر منطقه در کنار اسراییل (که هر دو، در پیروزی جمهوری آ ذربایجان برای بیرون راندن ارامنه از مناطق اشغالی نقشی مهم داشته اند)، در روند جریان های بعد از پیروزی موجب بروز تنش در روابط بین ایران وجمهوری آذربایجان شده است.

به گزارش روزنامه اطلاعات، نگرانی های ایران به سبب حضور ترکیه و اسراییل در صحنه قفقاز جنوبی بیشتر مبتنی بر ایجاد موانع برای جمهوری اسلامی ایران در ارتباط زمینی ایران با قفقاز(ارمنستان-گرجستان-دریای سیاه) است که برای جمهوری اسلامی ایران یک مسیر استراتژیک محسوب می شود که متاسفانه مدیریت ناکارمد رییس جمهور روسیه در تدوین متن ناقصی است که موافقت نامه آتش بس بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان نامیده می شود که از سوی نهادهای بین المللی مورد قبول نبوده است،سبب بروز این نابسامانی ها شده است. در این موافقت نامه در بند 9 از کریدوری نام برده می شود که امکان برقراری ارتباط زمینی نخجوان (برونگان آذربایجان در غرب ارمنستان) و خاک اصلی آذربایجان (واقع در شرق جمهوری ارمنستان) با گذر از قلمرو جنوبی جمهوری ارمنستان، امکان پذیر خواهد شد.

بعدها  آذربایجان و ترکیه این کریدور جعلی و ناموجود را به نام کریدور زنگه زور نامیده اند که به زعم ترکیه و اسراییل وجمهوری آذربایجان باید در کنترل و حاکمیت جمهوری آذربایجان و ترکیه باشد و دولت ارمنستان بدون قید و شرط، عبور وسایل نقلیه جمهوری آذربایجان را در این مسیر فراهم سازد. نکته دیگر دخالت برخی جریان ها در ایران وجمهوری آذربایجان در امور داخلی یکدیگر است که دو کشور رابا چالش ها و گاه تهدیدهای امنیتی مواجه کرده است. در شبکه های اجتماعی فارسی زبان و برخی ترکی آذربایجانی، اخبار منفی در باره حکومت جمهوری آذربایجان و شخص رییس جمهور منتشر می شود.

اگر مقایسه قدرت و نیروی نظامی جمهوری آذربایجان با 10 میلیون جمعیت با نیروی نظامی جمهوری اسلامی ایران با 90 میلیون (9 برابر بزرگتر از آذربایجان در نظر گرفته شود)، توهم توطئه از سوی جمهوری آذربایجان برای امنیت جمهوری اسلامی ایران بی مورد به نظر می رسد. ایران یک قدرت مقتدر منطقه ای است.

اخیرا ویدئوی هایی در شبکه های اجتماعی داخلی منتشر شده که شامل مصاحبه با چند تن افراد محلی در نقاط مختلف نقاط مرزی ایران با جمهوری آذربایجان است که ادعا می کنند پروازهای پهپاد های آذربایجانی در حال نقض حریم هوایی ایران و پرواز بر فراز قلمروهای ایران را شاهد بوده اند. این ویدئو ها که به افزایش تنش بین دوکشور دامن می زند، نمی تواند منبعی موثق از نظر فنی و نظامی باشد.زیرا ارتش ایران در نگهداری مرزهای خود با دقت عمل می کند و اجازه چنین فعالیت هایی را نمی دهد . تا کنون ساختاری برای گفت و گوهای انتقادی بین دو طرف شامل میزگرد های مقامات دو طرف، دیپلمات ها، دانشگاهیان، مراکز تحقیقات سیاسی-استراتژیک، دانشگاه ها و تشکل های سیاسی و نظایر آن تعریف و اجرا نشده است. در این زمینه باید کوشش ها و اقداماتی صورت گیرد.

در برخی موارد گاهی اظهار نظرهایی در باره سوء رفتار دولت جمهوری آذربایجان با ملت آذربایجان اعلام می شود که از نظر دولت باکو دخالت در امور داخلی آن کشور محسوب و مورد اعتراض قرار می گیرد. اگر چه اکثریت مسلمانان جمهوری آذربایجان شیعه مذهب هستند و از این نظر با جمهوری اسلامی ایران قرابت نزدیکی دارند ولی جمهوری آذربایجان هر نوع اعمال نظر در باره آنان از سوی کشورهای دیگر را دخالت در امور داخلی خود می شناسد. در مقابل جمهوری آذربایجان در رسانه های دولتی و خصوصی دائما بر این نکته تاکید دارند که در ایران 30 میلیون (و در برخی گزارشها 40-50 میلیون) آذری زندگی می کنند چرا جمهوری اسلامی ایران آموزش زبان ترکی آذربایجانی را در مدارس بکار نمی گیرد.

نخست آنکه چهار استان آذری نشین آذربایجان شرقی، غربی، زنجان و اردبیل براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، جمعا 12 میلیون نفر جمعیت داشته اند(در این استان ها غیر آذری ها هم زندگی می کنند که بر اساس اطلاعات سرشماری آمار جمعیت به تفکیک زبان سرشماری نشده است). این اطلاعات اغراق آمیز مایه تنش بین دو کشور می شود. دیگر اینکه در ایران زبان رسمی و ادبی و فرهنگی کشور زبان فارسی است که زبان مشترک و ملی همه اقوام ایرانی است سابقه 1000 ساله دارد در حالی که در جمهوری آذربایجان، زبان آذری زبان ملی این کشور است و نه زبان قومی (در جمهوری آذربایجان از زبان روسی به عنوان زبان علمی بهره فراوان گرفته می شود که زبان غیر بومی و غیر ملی است).

درعین حال در تمام مناطق آذری نشین ایران، زبان ترکی آذربایجانی اغلب به عنوان زبان مادری،زبان محاوره ای و داد و ستد و روابط خانوادگی در کنار زبان فارسی بکار برده می شود. در ایران نشریات محلی به زبان ترکی آذری، برنامه های رادیویی،تلویزیونی محلی،کتاب ها و نشریات به زبان آذری هم تولید و مورد استقبال مردم قرار می گیرد. این نکته از نظر مقامات جمهوری آذربایجان عمدا نادیده گرفته می شود و از آن به عنوان ابزار فشار بر دولت جمهوری اسلامی ایران استفاده می شود که نشان از نا آگاهی، یا تجاهل آنان علیه ایران است.

سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر پایه دوستی و عدم دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه است. مقامات جمهوری آذربایجان بر این نکته باور دارند و در اعلام مواضع رسمی خود اعلام داشته و دارند که جمهوری آذربایجان به هیچ دولتی اجازه استفاده از فضای جمهوری آذربایجان برای تجاوز به خاک ایران را نخواهد دااد. انتظار جمهوری اسلامی ایران از همسایگان همین است که در یک فضای همکاری و همدلی در ساختار های منطقه ای و چارچوب همکاری های دو جانبه و چند جانبه با هم در تعامل باشند. جمهوری اسلامی ایران روابط نزدیکی با جمهوری آذربایجان دارد. کمیسیون های مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور، همکاری در چارچوب سازمان همکاری های اقتصادی(اکو) ، سازمان همکاری های اسلامی و دیگر ساختار های بین المللی با یکدیگر همکاری دارند.

هم در جمهوری آذربایجان و هم در جمهوری اسلامی ایران باید از شکل گیری گروهها و جریانهای برهم زننده و تنش آفرین روابط فیمابین جلوگیری به عمل آورند.

رییس جمهوری ایران در اولین سفر خارجی خود پس از جنگ 12روزه اسراییل و آمریکا علیه ایران، در 13 تیر ایران در نشست رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در شهر خانکندی (مرکز قره باغ) جمهوری آذربایجان شرکت کرد. این سفر دومین سفر او به این کشور از زمان آغاز ریاست جمهوری اش در کمتر از یک سال گذشته است.این سفر در شرایطی انجام می شود که در پی حملات اسراییل به ایران، گمانه زنی ها و اتهاماتی در مورد نقش احتمالی جمهوری آذربایجان در این حملات مطرح شده است.

رسانه های وابسته به دولت جمهوری آذربایجان،اتهامات بعضی منابع درایران مبنی بر استفاده اسراییل از قلمرو یا حریم هوایی جمهوری آذربایجان برای حملات پهپادی علیه ایران را تبلیغات خصمانه و اطلاعات نادرست خوانده اند.آقای علی اف در دیدار با سفیر جدید ایران در باکو، این اتهامات را کاملا بی اساس خوانده و گفته است که خاک جمهوری آذربایجان هرگز علیه یک کشور دوست و برادر به کار نخواهد رفت.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
مسابقه‌ای بدون پیچ خطرناک؛ نگاهی به فیلم «فرمول یک: فیلم»
  مسابقه‌ای بدون پیچ خطرناک؛ نگاهی به فیلم «فرمول یک: فیلم»
فیلم جدید «برد پیت» با نام «فرمول یک: فیلم» با الهام از دنیای مسابقات اتومبیل‌رانی ترکیبی از درام و هیجان را به تصویر می‌کشد.
این کیک ماست خوشمزه را سه سوته درست کنید!
  این کیک ماست خوشمزه را سه سوته درست کنید!
کیک ماست یکی از انواع کیک‌های خوش‌بافت و سبک است که می‌توانید خیلی آسان و در مدت زمان کوتاهی آن را درست کنید.
طرح ساماندهی کارکنان دولت نهایی می شود
  طرح ساماندهی کارکنان دولت نهایی می شود
به گزارش روزنو ،بر اساس آخرین خبرها موضوع ساماندهی نیروهای شرکتی در نشست اخیر دولت مطرح شده و طرح پیشنهادی دولت نیز مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شده است پس از بررسی و اجماع نظر در کمیسیون مربوطه به نتیجه برسد.
اولین ستاره جدایی طلب استقلال بعد از ساپینتو
  اولین ستاره جدایی طلب استقلال بعد از ساپینتو
مدافع استقلال برای فسخ قراردادش با این باشگاه به توافق رسید.
فواد ایزدی: اگر ایران می‌توانست جنگ را ادامه دهد باید ادامه می‌داد
  فواد ایزدی: اگر ایران می‌توانست جنگ را ادامه دهد باید ادامه می‌داد
تصمیم به توقف حمله کار کارشناس نیست، بلکه کار سیاستگذار است.
ماجرای گروگانگیری کودک شش‌ساله در رودبار جنوب
  ماجرای گروگانگیری کودک شش‌ساله در رودبار جنوب
بر اساس بررسی‌های دوربین‌های مدار بسته و اظهارات شهود، مشخص شد که افراد رباینده در حالی که دو کودک در حال عبور از خیابان مقابل رستوران محل حادثه بودند،
تجاری‌سازی صادرات نظامی آمریکا به اروپا به بهانه حمایت از اوکراین
  تجاری‌سازی صادرات نظامی آمریکا به اروپا به بهانه حمایت از اوکراین
اوکراین در ماه‌های گذشته بارها از آمریکا درخواست سامانه‌های پاتریوت بیشتری کرده بود. پاتریوت یکی از معدود سامانه‌های پدافندی در جهان است که قابلیت رهگیری و انهدام موشک‌های بالستیک ورودی را دارد.
«سووشون» رفع توقیف شد!
  «سووشون» رفع توقیف شد!
با تایید خبر رفع توقیف سریال نرگس آبیار، توضیح داد که پس از برگزاری جلسه مسوولان ساترا با نمایندگان پلتفرم نماوا،
یک بمب نقل و انتقالاتی در یک قدمی استقلال
  یک بمب نقل و انتقالاتی در یک قدمی استقلال
 باشگاه استقلال تهران در نقل و انتقالات تابستان، بجز عارف آقاسی بازیکن تاپ دیگری را جذب نکرده است. آبی‌ها علاوه بر آقاسی با امیرمحمد رزاقی نیا،
چو دخلت نیست، خرج آهسته‌‎تر کن؛ آب نداریم
  چو دخلت نیست، خرج آهسته‌‎تر کن؛ آب نداریم
در مورد برق هم باید مدیریت مصرف مدیریت شود.وزیر نیرو گفت: برای اینکه بخواهیم برق را هم بهینه مصرف کنیم، باید مصرف اصلاح شود،
مصوبه لغو روادید ایران و سودان ابلاغ شد
  مصوبه لغو روادید ایران و سودان ابلاغ شد
«مجاز بودن برقراری مقررات لغو روادید برای دارندگان گذرنامه‌های سیاسی، خدمت و رسمی (خاص) بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری سودان» با شماره 61294 در تاریخ 1404/04/23 توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد.
آقای هاشمیان عجله کن؛ صدای آژیر قرمز را می‌شنوی؟!
  آقای هاشمیان عجله کن؛ صدای آژیر قرمز را می‌شنوی؟!
پرسپولیس با چالشی بزرگ وارد فصل جدید می‌شود: بازسازی خط دفاعی متزلزلی که در فصل گذشته بارها بحران‌ساز شد.
  پربیننده ترین اخبار       
  همکاری باکو با اسراییل برای حمله به ایران فاش شد
  معوقات حقوق بازنشستگان 25 تیر 1404 واریز می‌شود؟
  واکنش رسانه رسمی رهبری به نامه یوآو گالانت وزیر دفاع سابق اسراییل
  یک بمب نقل و انتقالاتی در یک قدمی استقلال
  شایعه صبحگاهی؛ بازیکن بایرن مونیخ در راه پرسپولیس؟
  شرط جدید مهاجم خارجی برای استقلال جنجال به پا کرد
  اولتیماتوم ترامپ به پوتین؛ فقط 50 روز فرصت دارید
  برزیل- آرژانتین: نبرد مهم برای والیبال ایران!
  زنوزی علیه پرسپولیس؛ حرفش را هم نزنید!
  تصویر؛ تشکر اینفانتینو از فغانی به عنوان داور استرالیایی
  تصاویر؛ مسابقه جهانی آرایشگری
  مدافع جدید خارجی پرسپولیس در ترکیه معرفی می‌شود
  تغییر ناگهانی در ترکیب استقلال بعد از بحران خط هافبک
  ببینید؛ غافلگیری خنده‌دار خرس سیاه توسط آب‌پاش حیاط
  شرط مهم فدراسیون کشتی برای اعزام دادمرز به قهرمانی جهان
  تکذیب ارسال پیام گلایه‌آمیز به روسیه
  نتایج قرعه‌کشی ایران‌ خودرو تیر 1404 / برندگان پژو 207، دنا پلاس، سورن پلاس و تارا مشخص شدند + لینک اسامی
  ترامپ دو راه بیشتر ندارد؛ دیپلماسی یا جنگ بی‌پایان با ایران
  جدول واریز معوقات متناسب‌سازی 2 میلیون تومانی برای بازنشستگان | پرداخت مابه التفاوت علی الحساب حقوق بازنشستگان امروز 23 تیر
  6 بازیکن خارجی در رادار پرسپولیسی‌ها
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved