صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
سه شنبه، 24 تیر 1404 - 15:40   
 آخرین خبرها
  مسن‌ترین دونده ماراتن جهان بر اثر تصادف درگذشت
  جان بولتون: عملکرد ترامپ بر اساس انگیزه‌های آنی است
  بحران «آب» چقدر «جدی» است؟
  کشفی شگفت‌انگیز درباره مار دمنده: عجیب ترین شیوه استتار
  بایدو جای «GPS» را می‌گیرد؟
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 21064صفحه نخست » آخرین اخبار    سه شنبه، 24 تیر 1404 - 08:35

جمهوری آذربایجان چه شیطنت‌هایی علیه ایران انجام می‌دهد؟


جمهوری آذربایجان همسایه شمال غربی ایران، که دارای 759 کیلومتر مرز مشترک زمینی و رودخانه ای با جمهوری اسلامی ایران در منطقه شمال غرب است؛ یکی از سه جمهوری قفقاز جنوبی است که پس از جنگ 44 روزه در ماه نوامبر 2020 توانست با بیرون راندن ارامنه از مناطق اشغالی قره باغ،

روابط ایران وجمهوری آذربایجان از این زمان به بعد با برخی سوء تفاهم ها همراه بوده که از هر دو سو جریان هایی مانع بهبود روابط شده و آن را با تنش هایی روبرو کرده اند. نفش آفرینی ترکیه به عنوان دولت مداخله گر منطقه در کنار اسراییل (که هر دو، در پیروزی جمهوری آ ذربایجان برای بیرون راندن ارامنه از مناطق اشغالی نقشی مهم داشته اند)، در روند جریان های بعد از پیروزی موجب بروز تنش در روابط بین ایران وجمهوری آذربایجان شده است.

به گزارش روزنامه اطلاعات، نگرانی های ایران به سبب حضور ترکیه و اسراییل در صحنه قفقاز جنوبی بیشتر مبتنی بر ایجاد موانع برای جمهوری اسلامی ایران در ارتباط زمینی ایران با قفقاز(ارمنستان-گرجستان-دریای سیاه) است که برای جمهوری اسلامی ایران یک مسیر استراتژیک محسوب می شود که متاسفانه مدیریت ناکارمد رییس جمهور روسیه در تدوین متن ناقصی است که موافقت نامه آتش بس بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان نامیده می شود که از سوی نهادهای بین المللی مورد قبول نبوده است،سبب بروز این نابسامانی ها شده است. در این موافقت نامه در بند 9 از کریدوری نام برده می شود که امکان برقراری ارتباط زمینی نخجوان (برونگان آذربایجان در غرب ارمنستان) و خاک اصلی آذربایجان (واقع در شرق جمهوری ارمنستان) با گذر از قلمرو جنوبی جمهوری ارمنستان، امکان پذیر خواهد شد.

بعدها  آذربایجان و ترکیه این کریدور جعلی و ناموجود را به نام کریدور زنگه زور نامیده اند که به زعم ترکیه و اسراییل وجمهوری آذربایجان باید در کنترل و حاکمیت جمهوری آذربایجان و ترکیه باشد و دولت ارمنستان بدون قید و شرط، عبور وسایل نقلیه جمهوری آذربایجان را در این مسیر فراهم سازد. نکته دیگر دخالت برخی جریان ها در ایران وجمهوری آذربایجان در امور داخلی یکدیگر است که دو کشور رابا چالش ها و گاه تهدیدهای امنیتی مواجه کرده است. در شبکه های اجتماعی فارسی زبان و برخی ترکی آذربایجانی، اخبار منفی در باره حکومت جمهوری آذربایجان و شخص رییس جمهور منتشر می شود.

اگر مقایسه قدرت و نیروی نظامی جمهوری آذربایجان با 10 میلیون جمعیت با نیروی نظامی جمهوری اسلامی ایران با 90 میلیون (9 برابر بزرگتر از آذربایجان در نظر گرفته شود)، توهم توطئه از سوی جمهوری آذربایجان برای امنیت جمهوری اسلامی ایران بی مورد به نظر می رسد. ایران یک قدرت مقتدر منطقه ای است.

اخیرا ویدئوی هایی در شبکه های اجتماعی داخلی منتشر شده که شامل مصاحبه با چند تن افراد محلی در نقاط مختلف نقاط مرزی ایران با جمهوری آذربایجان است که ادعا می کنند پروازهای پهپاد های آذربایجانی در حال نقض حریم هوایی ایران و پرواز بر فراز قلمروهای ایران را شاهد بوده اند. این ویدئو ها که به افزایش تنش بین دوکشور دامن می زند، نمی تواند منبعی موثق از نظر فنی و نظامی باشد.زیرا ارتش ایران در نگهداری مرزهای خود با دقت عمل می کند و اجازه چنین فعالیت هایی را نمی دهد . تا کنون ساختاری برای گفت و گوهای انتقادی بین دو طرف شامل میزگرد های مقامات دو طرف، دیپلمات ها، دانشگاهیان، مراکز تحقیقات سیاسی-استراتژیک، دانشگاه ها و تشکل های سیاسی و نظایر آن تعریف و اجرا نشده است. در این زمینه باید کوشش ها و اقداماتی صورت گیرد.

در برخی موارد گاهی اظهار نظرهایی در باره سوء رفتار دولت جمهوری آذربایجان با ملت آذربایجان اعلام می شود که از نظر دولت باکو دخالت در امور داخلی آن کشور محسوب و مورد اعتراض قرار می گیرد. اگر چه اکثریت مسلمانان جمهوری آذربایجان شیعه مذهب هستند و از این نظر با جمهوری اسلامی ایران قرابت نزدیکی دارند ولی جمهوری آذربایجان هر نوع اعمال نظر در باره آنان از سوی کشورهای دیگر را دخالت در امور داخلی خود می شناسد. در مقابل جمهوری آذربایجان در رسانه های دولتی و خصوصی دائما بر این نکته تاکید دارند که در ایران 30 میلیون (و در برخی گزارشها 40-50 میلیون) آذری زندگی می کنند چرا جمهوری اسلامی ایران آموزش زبان ترکی آذربایجانی را در مدارس بکار نمی گیرد.

نخست آنکه چهار استان آذری نشین آذربایجان شرقی، غربی، زنجان و اردبیل براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، جمعا 12 میلیون نفر جمعیت داشته اند(در این استان ها غیر آذری ها هم زندگی می کنند که بر اساس اطلاعات سرشماری آمار جمعیت به تفکیک زبان سرشماری نشده است). این اطلاعات اغراق آمیز مایه تنش بین دو کشور می شود. دیگر اینکه در ایران زبان رسمی و ادبی و فرهنگی کشور زبان فارسی است که زبان مشترک و ملی همه اقوام ایرانی است سابقه 1000 ساله دارد در حالی که در جمهوری آذربایجان، زبان آذری زبان ملی این کشور است و نه زبان قومی (در جمهوری آذربایجان از زبان روسی به عنوان زبان علمی بهره فراوان گرفته می شود که زبان غیر بومی و غیر ملی است).

درعین حال در تمام مناطق آذری نشین ایران، زبان ترکی آذربایجانی اغلب به عنوان زبان مادری،زبان محاوره ای و داد و ستد و روابط خانوادگی در کنار زبان فارسی بکار برده می شود. در ایران نشریات محلی به زبان ترکی آذری، برنامه های رادیویی،تلویزیونی محلی،کتاب ها و نشریات به زبان آذری هم تولید و مورد استقبال مردم قرار می گیرد. این نکته از نظر مقامات جمهوری آذربایجان عمدا نادیده گرفته می شود و از آن به عنوان ابزار فشار بر دولت جمهوری اسلامی ایران استفاده می شود که نشان از نا آگاهی، یا تجاهل آنان علیه ایران است.

سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر پایه دوستی و عدم دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه است. مقامات جمهوری آذربایجان بر این نکته باور دارند و در اعلام مواضع رسمی خود اعلام داشته و دارند که جمهوری آذربایجان به هیچ دولتی اجازه استفاده از فضای جمهوری آذربایجان برای تجاوز به خاک ایران را نخواهد دااد. انتظار جمهوری اسلامی ایران از همسایگان همین است که در یک فضای همکاری و همدلی در ساختار های منطقه ای و چارچوب همکاری های دو جانبه و چند جانبه با هم در تعامل باشند. جمهوری اسلامی ایران روابط نزدیکی با جمهوری آذربایجان دارد. کمیسیون های مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور، همکاری در چارچوب سازمان همکاری های اقتصادی(اکو) ، سازمان همکاری های اسلامی و دیگر ساختار های بین المللی با یکدیگر همکاری دارند.

هم در جمهوری آذربایجان و هم در جمهوری اسلامی ایران باید از شکل گیری گروهها و جریانهای برهم زننده و تنش آفرین روابط فیمابین جلوگیری به عمل آورند.

رییس جمهوری ایران در اولین سفر خارجی خود پس از جنگ 12روزه اسراییل و آمریکا علیه ایران، در 13 تیر ایران در نشست رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در شهر خانکندی (مرکز قره باغ) جمهوری آذربایجان شرکت کرد. این سفر دومین سفر او به این کشور از زمان آغاز ریاست جمهوری اش در کمتر از یک سال گذشته است.این سفر در شرایطی انجام می شود که در پی حملات اسراییل به ایران، گمانه زنی ها و اتهاماتی در مورد نقش احتمالی جمهوری آذربایجان در این حملات مطرح شده است.

رسانه های وابسته به دولت جمهوری آذربایجان،اتهامات بعضی منابع درایران مبنی بر استفاده اسراییل از قلمرو یا حریم هوایی جمهوری آذربایجان برای حملات پهپادی علیه ایران را تبلیغات خصمانه و اطلاعات نادرست خوانده اند.آقای علی اف در دیدار با سفیر جدید ایران در باکو، این اتهامات را کاملا بی اساس خوانده و گفته است که خاک جمهوری آذربایجان هرگز علیه یک کشور دوست و برادر به کار نخواهد رفت.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
بایدو جای «GPS» را می‌گیرد؟
  بایدو جای «GPS» را می‌گیرد؟
«BeiDou یک معماری بسیار پیشرفته با دقت بالا و پوشش ویژه در آسیاست و بر خلاف جی‌پی‌اس، کنترل آن خارج از دست آمریکا است. ما در حال تدوین برنامه‎ای هستیم که بخشی از خدمات مکان‌محور کشور – در حمل‌ونقل،
ابطال تمام قبوض آب تهران؛ مشترکان منتظر قرائت جدید باشند
  ابطال تمام قبوض آب تهران؛ مشترکان منتظر قرائت جدید باشند
بررسی‌ها نشان می‌دهد که قبوض این دوره آب تهران به‌طور کلی ابطال شده است و مشترکان می‌توانند قبوض این دوره را با خیال راحت پرداخت نکنند تا قبوض جدید بر اساس قرائت کنتورها صادر شود.
فارن‌افرز: برنامه هسته‌ای ایران نابود نشد؛ باید به دیپلماسی بازگشت
  فارن‌افرز: برنامه هسته‌ای ایران نابود نشد؛ باید به دیپلماسی بازگشت
یک نشریه آمریکایی اعلام کرد که واشنگتن با انجام عملیات موشکی به تأسیسات هسته‌ای ایران هرگز نتوانسته یک دستاورد استراتژیک حاصل کند و اکنون می‌بایست از وقفه کوتاه ایجاد شده در فعالیت‌های هسته‌ای ایران برای بازگشت به مسیر دیپلماسی استفاده کند.
این تونل امشب مسدود است
  این تونل امشب مسدود است
مسیر شرق به غرب تونل رسالت از ساعت 24 امشب تا 5 صبح روز بعد، مسدود است.
جزییات گزارش وزیر کشور درباره جنگ اخیر: ناامنی داخلی نداشتیم؛ ما کشور مهاجرستیزی نیستیم
  جزییات گزارش وزیر کشور درباره جنگ اخیر: ناامنی داخلی نداشتیم؛ ما کشور مهاجرستیزی نیستیم
«الحمدللّه موضوع ناامنی داخلی، چه در حوزه مرزها و چه در بعد داخلی، خوشبختانه وجود نداشت و مردم همراهی لازم را در تأمین امنیت داشتند.
خانه ای عجیب در چین؛ برجی 10 طبقه در دل ویرانه‌ها
  خانه ای عجیب در چین؛ برجی 10 طبقه در دل ویرانه‌ها
در سال 2018، بیشتر این روستا توسط مقامات دولتی تخریب شد تا جای خود را به مرکز تفریحی توریستی بدهد؛ مرکزی که هیچ‌گاه تکمیل نشد. با این حال، چن تیانمینگ حاضر نشد منطقه را ترک کند و تصمیم گرفت خانه‌ی سنگی خانوادگی خود را طبقه‌طبقه بالاتر ببرد.
دارندگان کارت‌های بانکی مراقب باشند؛ کلاهبرداری جدید با ترفند رمز دوم!
  دارندگان کارت‌های بانکی مراقب باشند؛ کلاهبرداری جدید با ترفند رمز دوم!
بنابر هشدار بانک مرکزی، رمز دوم صرفاً برای انجام تراکنش‌های خرید، انتقال وجه و در مجموع برداشت از حساب است و به هیچ عنوان برای واریز وجه به حساب شما لازم نیست.
تداوم شرایط عجیب در بورس؛ رشد شاخص کل همراه با خروج سنگین پول
  تداوم شرایط عجیب در بورس؛ رشد شاخص کل همراه با خروج سنگین پول
در حالی که نماگر اصلی بازارصعودی ظاهر شد، اما خروج 1.7 هزار میلیارد تومان پول حقیقی بار دیگر نشان داد بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران خرد به آینده بازار پابرجاست.
واکنش آذری جهرمی به نامه پزشکیان به ایرانیان خارج کشور
  واکنش آذری جهرمی به نامه پزشکیان به ایرانیان خارج کشور
«نامه نوشتن به ایرانیان خارج از کشور، ایده‌ی خوبی است اما اگر با ایرانیانی که در ایران زندگی می‌کنند، خوب و بهتر تا شود؛ خارجی‌هاشان بدون نامه هم حرفهای ما را می‌پذیرند.
احتمال قطع آب با تداوم پر مصرفی
  احتمال قطع آب با تداوم پر مصرفی
«در این شرایط لازم است بازنگری در الگوی مصرف آب تأکید کرد و از برخورد قانونی با استفاده‌های نادرست از آب شرب، از جمله راه‌اندازی استخرهای غیرمجاز وجود داشته باشد.
عراقچی: قدردان حمایت شانگهای از ایران هستیم
  عراقچی: قدردان حمایت شانگهای از ایران هستیم
وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه «ما قدردان حمایت شانگهای از ایران هستیم»، گفت: «سازمان همکاری شانگهای یک سازمان منطقه‌ای بسیار مهم است و ما اهمیت زیادی برای این سازمان قائلیم.
مقصد جدید جویندگان طلا در ایران
  مقصد جدید جویندگان طلا در ایران
فرماندار اهر از دستگیری 16 نفر حفار غیرمجاز معدن طلا در اهر خبر داد و افزود: طی روزهای گذشته ما شاهد فعالیت و حضور حفاران غیرمجاز در حوالی معدن طلا بودیم که به سرعت با دستور مسئولان امنیتی این حفاران غیر مجاز دستگیر شده اند.
  پربیننده ترین اخبار       
  همکاری باکو با اسراییل برای حمله به ایران فاش شد
  آمار باورنکردنی زایمان رایگان زنان افغان‌ در ایران / یک میلیون مهاجر افغان اخراج شدند!
  زیدآبادی: تیم مذاکره‌کننده ایران باید تغییر کند؛ عراقچی دچار رسوب‌زدگی است
  پزشکیان، جراح قلب حاذق یا قصاب؟!
  تولد اولین گاومیش شبیه‌سازی‌ شده جهان در تبت
  مرگ زندانی محکوم به قصاص پس از بخشش
  این دو لژیونر جذاب در لیست خرید وحید هاشمیان و پرسپولیس
  معوقات حقوق بازنشستگان 25 تیر 1404 واریز می‌شود؟
  شایعه صبحگاهی؛ بازیکن بایرن مونیخ در راه پرسپولیس؟
  قیمت روز محصولات ایران‌خودرو سه‌شنبه 24 تیر/ مسیر ری‌را در بازار خودرو عوض شد
  اولتیماتوم ترامپ به پوتین؛ فقط 50 روز فرصت دارید
  شرط جدید مهاجم خارجی برای استقلال جنجال به پا کرد
  بازگشت کنترل کیفیت هوای تهران به «تنظیمات کارخانه»
  برزیل- آرژانتین: نبرد مهم برای والیبال ایران!
  بازیگران محدود واردات خودرو
  400 میلیون رمزارز بدهید دانشجو شوید!
  وینگر سریع آبی پوشان به تراکتور پیوست
  ارزش سهام عدالت 532 هزار تومانی امروز دوشنبه 23 تیر 1404
  بازار خودرو لرزید؛ قیمت‌ها از کنترل خارج شدند!
  تصویر؛ تشکر اینفانتینو از فغانی به عنوان داور استرالیایی
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved