صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
دوشنبه، 23 تیر 1404 - 16:13   
 آخرین خبرها
  سقوط ناگهانی نرخ اجاره در تهران
  برای خواندن دست اپل از سامسونگ چشم برندارید!
  جزییات آتش سوزی کارگاه مبل سازی در آزادراه کرج _تهران
  سیاه‌چاله ممنوعه کشف شد
  ماکرون: دنیا باید از ما بترسد
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 20801صفحه نخست » آخرین اخبار    دوشنبه، 23 تیر 1404 - 12:00

فرمول زندگی مریم میرزاخانی؛ قصه زنی که جهان را به زانو درآورد


مریم میرزاخانی در اردیبهشت 1356 در تهران به دنیا آمد؛ دختری که در کودکی با دنیایی از کتاب‌ها و سؤال‌ها بزرگ شد و به جای قناعت به پاسخ‌های آماده،

23 تیر ماه 1396، مریم میرزاخانی برنده معتبرترین جایزه ریاضی جهان از میان ما رفت؛ اما دستاوردهای ماندگارش چیزی فراتر از فرمول های ریاضی است؛ او با تلاش، نبوغ و تواضع بی نظیرش به تمام زنان جهان خودباوری ستودنی برای حضور در رشته ای داد که مهم ترین دستاوردهایش نتیجه کار آقایان بود.

به گزارش خراسان، بیست وسوم تیرماه، هشتمین سال خاموشی مریم میرزاخانی، یادآور جانی است که در قالب یک زن ایرانی، معادلات جهان را نه فقط در ریاضی، که در باور به جنسیت، تلاش و رؤیا بازنویسی کرد.

تصویر آن روز تاریخی در سئول 2014، هنوز در ذهن جهانیان زنده است: زنی آرام با چشمانی عمیق، مدال طلایی فیلدز را، با وقاری ایرانی، در دستانش داشت. بعدها که از او درباره ابتلا به بیماریِ بی رحم پرسیدند؛ با همان لبخند متواضعانه گفت: سال ها نفر اول دنیا شدم و نپرسیدم چرا من؟ حالا هم نمی گویم چرا من… در مواجهه با سرنوشت، ترجیح داد به جای شکایت و اندوه، درخشش بیافریند و ذهنیت نسل جدید را به کشف و شهامت دعوت کند. چه ترکیبی از جسارت، رویا و استقامت، مریم میرزاخانی را به ملکه ریاضی جهان تبدیل کرد؟ او چگونه نخستین زنی شد که فیلدز را گرفت و امید و جسارت خودباوری را به قلب زنان و دختران سراسر جهان تزریق کرد؟ از این جا پرونده یکی از ماندگارترین قصه های علم و زندگی آغاز می شود.

مریم، تولد یک افسانه

مریم میرزاخانی در اردیبهشت 1356 در تهران به دنیا آمد؛ دختری که در کودکی با دنیایی از کتاب ها و سؤال ها بزرگ شد و به جای قناعت به پاسخ های آماده، همواره راه خودش را برای کشف جهان پیدا می کرد. محله ای ساده، خانواده ای مهربان و اهل مطالعه، نخستین جرقه های این عطش سیری ناپذیر را روشن کردند.

دبیرستان فرزانگان، نخستین عرصه جدی بروز استعداد بی پایان او بود. اما راه او به هیچ عنوان هموار نبود؛ داستان معروف پاره کردن برگه امتحان ریاضی در نوجوانی، تبدیل به نقطه عطف شد؛ مریمی که شکست را نه به عنوان پایان، بلکه آغاز آزمودن دوباره و یافتن راهی نو می دید.

کسب دو مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی، آن هم با راه حل های ابتکاری و گاه نامتعارف، مسیر را برای حضورش در دانشگاه صنعتی شریف هموار کرد؛ جایی که در کنار نخبگان هم دوره اش، اما با همان سادگی، تواضع و نگاه منحصربه فردش، مسیرش را پی گرفت. رفتن به بهترین دانشگاه های جهان هم نه کنجکاوی اش را کم کرد، نه مدل زندگی بی آلایش روزانه اش را تغییر داد. او پیش رفت و جنگید، اما بدون هیاهو، بدون تغییر در ظاهر و شخصیت و شاید رمز موفقیت و الهام بخشی اش در همین تمرکز کامل و ستودنی اش روی اهداف باشد.

فرمول هایی که مرزهای علم را جابه جا کرد

وقتی نوبت به ساختن جاده های تازه در ریاضی رسید، مریم میرزاخانی همان جوینده بی قراری بود که سراغ ناشناخته ترین مسیرها رفت. او مفاهیمی را لمس کرد که حتی ذهن بسیاری از ریاضی دانان مرد، تا پیش از او فقط جرات نزدیک شدن به آن ها را داشت: هندسه سطوح ریمانی، فضای مدولی و دینامیک هندسی. برای آدم های عادی، شاید این واژه ها غریب باشند؛ اما برای مریم، هر کدام پلی بود میان سؤال و کشف.

او سعی کرد ریاضیات را به جای حل مسئله، تبدیل به قصه کشف یک جهان تازه کند. پژوهش های او، فهم ریاضی از فضاها و اشکال را دگرگون کردند و مسیرهای تازه ای به فیزیک و دانش داده های پیشرفته گشودند؛ مثلاً ایده های وی امروز در فضاهای دینامیکی و رمزنگاری کوانتومی هم جای کاربرد دارند.

فتح مدال فیلدز در 2014، یعنی معادل نوبل ریاضی جهان، تنها بخش کوچکی از اعتبار جهانی او بود؛ و هرسال در جشنواره هایی که در گوشه و کنار دنیا برگزار می شود؛ به دانش آموزان دختر و جامعه ریاضی انگیزه می دهد. امروز نه تنها مراکز و سالن های علمی به اسمش مزین اند، بلکه برای خیلی ها یک نماد است: نماد این که می توان با رؤیا و تلاش، مرزهای مردانه علم را در هم شکست و جهان را بازنویسی کرد.

فرمول های ساده زندگی یک ذهن زیبا

میرزاخانی می تواند برای ما مثل بقیه دانشمندان باشد؛ کسانی که آمدند؛ در زمینه ای خاص چیزی به دنیا اضافه کردند و با فرصتی بیشتر و کمتر از او از میان ما رفتند؛ اما اگر این طور به زندگی او نگاه کنیم یکی از وجوه مهم زندگی اش یعنی سبک زندگی غیر کاری اش را نادیده گرفتیم؛ او ورای یک ریاضی دان، یک دانشجو، استاد، دختر، همسر و مادر بود که می شود به ابعاد مختلف زندگی اش توجه کرد

فروتنی بی مثال: مریم هیچ وقت اهل نمایش نبود؛ لباس هایی ساده می پوشید، در جمع های دوستانه و خانوادگی یکی از همه بود، نه بیشتر.

عشق بی پایان به یادگیری: بی نهایت کنجکاو بود؛ حتی بعد از گرفتن مدال ها، همچنان با شور کودکانه ای دنبال چالش ها و پرسش های جدید می رفت. می گفت: ریاضیات مثل گم شدن در جنگل است؛ باید از تمام دانشی که داری استفاده کنی تا راهی پیدا کنی . حتی در روزهای بیماری و زمانی که شاید مشخص بود فرصت چندانی ندارد نه از یاد گرفتن بازایستاد نه از انتقال تجربیاتش به دیگران.

علاقه به ادبیات: در کودکی دوست داشت نویسنده شود؛ می گفت: در کودکی رؤیای نویسنده شدن داشتم. سرگرمی هیجان انگیزم خواندن رمان ها بود؛ در واقع هر چیزی که پیدا می کردم می خواندم .

خانواده و تعادل: مادر بودن برایش فقط یک نقش نبود، بلکه مایه تمام انگیزه هایش بود. فرزندش آناهیتا سرمایه مهم زندگی اش بود.

میراث بانویی که خط شکن شد

در روزی که نام یک زن برای نخستین بار بر بلندای جایزه فیلدز نشست، شادی تا کنار میز دانش آموزان بااستعداد در دورترین نقاط کشور و صحن پرهیاهوی دانشگاه های جهان پیش رفت. مریم میرزاخانی تنها یک دانشمند نبود؛ او راهی را گشود که ده ها سال با تعریف های خاص از موفقیت که متکی بر جغرافیا یا جنسیت بود بسته مانده بود. نشریات بین المللی همان روز تیتر زدند: زنی که طلسم فیلدز را شکست .

هرچند هنوز برخی به اشتباه تصور می کنند او چون در دنیای ریاضی محض فعال بوده پس حاصل تلاشش اثر مستقیمی روی زندگی مردم ندارد. درحالی که مریم میرزاخانی با پژوهش هایش در هندسه هذلولوی، نظریه تایش مولر و دینامیک سطوح، ابزارهایی را توسعه داد که کاربردهای گسترده ای در علوم مهندسی، فیزیک نظری، رمزنگاری، مدل سازی پیچیده و حتی تحلیل داده های زیستی دارند.

تلاش او به فهم بهتر ساختارهای پیچیده در نظریه میدان های کوانتومی و سیستم های دینامیکی، طراحی الگوریتم های پیشرفته و… کمک کرد. میراث او نشان داد که حتی انتزاعی ترین شاخه های ریاضی می توانند پایه گذار تحول در فناوری های روزمره باشند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
برای خواندن دست اپل از سامسونگ چشم برندارید!
  برای خواندن دست اپل از سامسونگ چشم برندارید!
گمانه‌زنی‌های زیادی در مورد آیفون تاشوی اپل وجود دارد و هرچند این شرکت هنوز وارد این بخش نشده، اما این باور مطرح است که یک گوشی تاشو در دست ساخت دارد که می‌تواند در مقطعی از سال آینده عرضه شود.
سیاه‌چاله ممنوعه کشف شد
  سیاه‌چاله ممنوعه کشف شد
دو سیاه‌چاله عظیم با جرم 137 و 103 برابر جرم خورشید، موفق شدند با وجود جرم ترکیبی عظیم خود، به هم چسبیده بمانند و با سرعت 400 هزار برابر سرعت چرخش زمین بچرخند تا سیاه‌چاله‌ای حتی بزرگتر را تشکیل دهند.
روغن زیتون با طعم ماده مخدر شیشه!
  روغن زیتون با طعم ماده مخدر شیشه!
«پس از باز نمودن این مرسوله مقدار 14 کیلو 700 گرم محلول شیشه جاسازی شده در قوطی‌های روغن زیتون، کشف و ضبط گردید.»
️یعقوب صباحی درگذشت
  ️یعقوب صباحی درگذشت
یعقوب صباحی (بازیگر پیشکسوت تئاتر و تلویزیون) ظهر امروز بیست و سوم تیرماه دارفانی را وداع گفت.
افشای حقیقت تلخ: چرا زنان بیشتر از مردان به آلزایمر مبتلا می‌شوند؟
  افشای حقیقت تلخ: چرا زنان بیشتر از مردان به آلزایمر مبتلا می‌شوند؟
اگر در صحبت کردن یا نوشتن مشکل پیدا کرده‌اید یا دچار اختلالاتی در بینایی شده‌اید، باید با پزشک مشورت کنید، زیرا زوال عقل در مراحل اولیه می‌تواند باعث شود برقراری ارتباط و تعامل با محیط اطراف دشوار شود.
جدال توییتری درباره مکانیسم ماشه؛ برجام خدمت یا خیانت؟
  جدال توییتری درباره مکانیسم ماشه؛ برجام خدمت یا خیانت؟
اصل درگیری سیاسی، مجازی و رسانه‌ای بر سر این موضوع، میان اصلاح‌طلبان و تندروهاست. در واقع، اختلاف قدیمی آنان بر سر نگاه به حوزه دیپلماسی بار دیگر سر باز کرد.
پزشکیان: خانه‌های آسیب دیده در جنگ را همانطور که بود، می‌سازیم
  پزشکیان: خانه‌های آسیب دیده در جنگ را همانطور که بود، می‌سازیم
رییس جمهور در بازدید از خانواده‌های آسیب‌دیده در جنگ گفت: توافق کرده‌ایم تا خانه‌های آسیب دیده را همانطور که بوده است بسازند و تحویل شهروندان دهند.
گفتگوی هسته‌ای وزرای خارجه ایران و روسیه فردا در چین
  گفتگوی هسته‌ای وزرای خارجه ایران و روسیه فردا در چین
سخنگوی وزارت امور خارجه از رایزنی سید عباس عراقچی و سرگی لاوروف در چین درباره برنامه هسته‌ای ایران خبر داد.
جزییات قتل هولناک مردجوان در جنوب تهران
  جزییات قتل هولناک مردجوان در جنوب تهران
با دستور مقام قضایی، متهم جهت روشن شدن زوایای پنهان پرونده در اختیار اداره دهم پلیس آگاهی پایتخت قرار گرفت و تحقیقات همچنان ادامه دارد.
ببینید؛ در شهر سویدا سوریه چه خبر است؟
  ببینید؛ در شهر سویدا سوریه چه خبر است؟
درگیری‌ها در شهر سویدا سوریه منجر به کشته شدن 37 نفر شده است.
تاثیر خروج مهاجران افغان بر بازار مسکن؛ شوک یا فرصت؟
  تاثیر خروج مهاجران افغان بر بازار مسکن؛ شوک یا فرصت؟
آیا خروج مهاجران افغان از ایران بازار مسکن را دچار شوک می‌کند یا با فرصت‌های جدید روبرو خواهد کرد
سناریوی محتمل بعدی در مذاکره ایران و آمریکا چه خواهد بود؟
  سناریوی محتمل بعدی در مذاکره ایران و آمریکا چه خواهد بود؟
در هفته‌های اخیر، فضای سیاسی ایران، آمریکا و منطقه شاهد تحولات شتابان بوده است؛ از تلاش‌های دیپلماتیک دولت پزشکیان و تأکید بر دفاع از خطوط قرمز،
  پربیننده ترین اخبار       
  ادعای تازه معاون سیما درباره رضا رشیدپور
  نتانیاهو عدد 480 کیلومتر برای برد موشک‌های ایران را از کجا آورد؟
  حمله به علیرضا فغانی به خاطر عکس گرفتن با ترامپ
  ملاقات اکبر عبدی با شاهزاده لاتی ایران + فیلم
  ببینید؛ زن شجاع جنگلبان یک شاه‌کبرای 5 متری را به‌تنهایی مهار کرد
  یاغی پرسپولیس رفتنی شد؟
  مدیر استقلال به سیم آخر زد/ حمله به جواد نکونام و یحیی گل محمدی
  ترامپ وارد جنگ با روسیه می‌شود
  مکانیسم ماشه چیست و چگونه فعال می‌شود؟
  مهدی طارمی از بوشهر تکلیفش را با اینتر ایتالیا مشخص کرد
  اتفاق عجیب برای خرید جدید استقلال
  فعال‌سازی مکانیسم ماشه از طریق آلمان صحت دارد؟
  کارتال رفت اما مرد مورد اعتمادش هنوز هست!
  چرا تراکتور از تیم ملی بیشتر دفاع راست دارد؟
  سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس دلایل استعفایش را اعلام کرد
  رشد موازی قیمت طلا و بیت‌کوین/ طلا بخریم بهتر است یا بیت‌کوین؟
  ایده وحید هاشمیان برای پرسپولیس؛ به سبک گواردیولا، یحیی یا ماشین آلمانی؟
  مورد عجیب صداوسیمای طالبان و تلویزیون ایران
  هشدار به مصرف‌کنندگان «سنگ مرداب»
  استارت واریز نفری 1 میلیون تومان یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار | تغییرات واریز اولین یارانه نقدی دولت جدید امروز 21 تیر
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved