صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
دوشنبه، 23 تیر 1404 - 13:53   
 آخرین خبرها
  ماجرای تصادفی که چشم استاد بنان را نابینا کرد
  ماجرای به گروگان گرفته شدن دو تبعه افغانستانی در مسیر مشهد
  تاکید هیات‌مدیره پرسپولیس بر پیگیری پرونده بیرانوند
  ترامپ در آفریقا به دنبال چیست؟
  کنایه قهرمان 4 دوره جهان به امیررضا معصومی
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 20720صفحه نخست » اخبار مهمدوشنبه، 23 تیر 1404 - 09:10

خروج روسیه و چین از برجام؟!


«اینکه چگونه می‌شود این حساسیت را به اقدام یا سلسله اقداماتی تبدیل کرد که اروپا نتواند یا نخواهد از مکانیسم ماشه استفاده کند، مهم است. اروپا با تهدید صرف یا فعالیت سیاسی دیپلماتیک یا خواهش و تمنا دست از این اهرم برنمی‌دارد.

نصرت الله تاجیک، سفیر پیشین ایران در اردن و سیروس ناصری دیپلمات پیشین در روزنامه ایران نوشتند: برجام حاصل جمع توان دیپلماتیک دنیا و اولین تصمیم حکومت ایران برای اتخاذ رویکرد بین المللی گرایی بود تا از درون هنجارهای بین المللی به اهداف و توانمندی های صلح آمیز هسته ای اش دست یابد. ولی با خروج ترامپ از آن امید مردم برای تعامل با جامعه بین المللی به یأس تبدیل شد! اما حالا که این برجام قرار نیست برای ایران آب داشته باشد، بهتراست برای اروپا هم نان نداشته باشد. ‎

در برجام آمده هر زمان ایران از اجرا یا عدم اجرای تعهدات طرف های مقابل ناراضی باشد، می تواند اجرای تعهدات خود را معلق کرده یا کاهش دهد. این تضمینی بود که ایران توانست به طرف های مقابل تحمیل کند. طرف غربی نیز در ازای این خواست و موضع ایران، موضوع پسگشت (Snapback) قطعنامه های سازمان ملل را از طریق مکانیسم ماشه (Trigger) یا بازگشت خودکار تحریم ها مطرح کرد.

در واقع این دو موضع از این بابت در متن برجام درج شد که طرفین را از نقض تعهدات خود باز دارد و به نحوی ضامن تداوم اعتبار و اجرای موثر و درازمدت این توافق باشد که با خروج نابهنگام امریکا چنین نشد و برجام به نوشته ای تبدیل شد که طرفین آن، چه ایران و چه اروپا، به رغم میل و نظر خود، اجرای تعهدات شان را تعلیق کردند. تاریخ انقضای حق پسگشت در برجام، 27 مهر سال جاری است. زمان پیش بینی شده برای طی فرآیندی که منجر به لغو قطعنامه 2231 و اجرای پسگشت می شود حدودا 75 روز است و این یعنی شکایت اروپایی ها از عدم رعایت تعهدات توسط ایران باید حداکثر تا 14 مرداد رسما ابلاغ شود.

این در حالی است که وزیر امور خارجه ایران بارها اعلام کرده فعال کردن مکانیسم ماشه تبعاتی برای اروپا دارد و در مصاحبه دیروز خود با لوموند فعال کردن مکانیسم ماشه را از نگاه ایران معادل یک حمله نظامی و به معنای پایان نقش فرانسه و اروپا در پرونده برنامه هسته ای دانست. این جمله به خوبی حساسیت ایران نسبت به بازگشت تحریم های شورای امنیت و قرار گرفتن ایران تحت بند هفتم را نشان می دهد. اما اینکه چگونه می شود این حساسیت را به اقدام یا سلسله اقداماتی تبدیل کرد که اروپا نتواند یا نخواهد از مکانیسم ماشه استفاده کند، مهم است. ‎اروپا با تهدید صرف یا فعالیت سیاسی دیپلماتیک یا خواهش و تمنا دست از این اهرم برنمی دارد.

بخشی از ماندن اروپا در برجام برای همین منظور است. پس باید به دنبال راهکاری بود که بشود بازی را از اساس به هم زد! اتفاقا الان بعد از حمله امریکا و اسراییل به سه سایت هسته ای ایران که تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بود، به نظر می رسد این شرایط فراهم شده است.

‎قبل از ورود به بحث یک نکته وجود دارد و آن اینکه ایران نباید به گونه ای اقدام کند که این اهرم در دست اروپا به عنوان پاشنه آشیل برنامه هسته ای اش تلقی شود. در این راستا سلسله مباحثی وجود دارد که به فرض بازگشت تحریم های گذشته شورای امنیت، تبعات آنها بیش از تحریم های کنونی امریکا نیست. مخالفین این نظریه اما معتقدند تحریم های امریکا یک جانبه اند و کشورهای دیگر بر اساس ترس از تنبیهات امریکا ممکن است همکاری کنند در حالی که تحریم های شورای امنیت یک دستورالعمل جهانی برای همه کشورها خواهد شد و ممکن است همکاری با روسیه و چین و کشورهای منطقه را نیز دچار خدشه کند. فارغ از اینکه کدام نظر اولویت دارد، تلاش برای بی اثر کردن پسگشت مورد موافقت دولت و همه گروه های فکری و سیاسی است. ‎

همکاری اروپا در برجام دارای افت و خیز بوده و در کنار ترک فعل و عدم انجام وظایف و تعهدات خود تنها نکته مثبت تداوم حضورش در برجام، نرفتن به اردوگاه امریکا پس از خروج ترامپ از آن بود. اما در این دوره از مواضع تند و تیز و اقدامات تحریک آمیز مانند تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه و عدم محکومیت امریکا در حمله به سه سایت هسته ای قانونی و تحت نظارت آژانس، چیزی کم نگذاشته است و اصولا فرانسه و انگلیس مواضع جدیدی را در مورد غنی سازی و سایر مواردی که در برجام آمده اعلام می کنند که با تعهدات شان در برجام تناقض دارد و بعضا این گونه تلقی می شود که شاید بتوان این موارد را به عنوان خروج آنها از برجام تلقی کرد.

‎بنابراین سوال اینجاست که اگر بتوان ثابت کرد این دو هم از برجام خارج شده اند، آیا آنها همچنان می توانند درباره حق خودشان برای مکانیسم ماشه سخن بگویند و از آن استفاده کنند؟ ‎البته از آنجا که این سه کشور همواره اعلام کرده اند که در برجام هستند و از آن خارج نشده اند! سوال بالا را می توان این گونه مطرح کرد که اگر برجام اکنون بر اثر عدم پایبندی اعضا از اعتبار ساقط شده باشد، آیا امکان استفاده از مکانیسم ماشه توسط این سه هست یا خیر و این فرع بر سوال مقدر دیگری است که زنده برجام برای ایران نافع است یا مرده اش؟! و اگر دومی، چگونه چنین امری امکان دارد؟ به طور مشخص ‎آیا با خروج ایران و چین و روسیه از برجام این توافق از اعتبار ساقط نمی شود؟ و اگر ایران نیز خروج خود را اعلام کند چه؟

پاسخ این است که خروج ایران برای جلوگیری از اعمال مکانیسم ماشه کم یا بی تاثیر است. اما خروج روسیه یا چین یا هر دو یک روزنه حقوقی- سیاسی برای جلوگیری از مکانیسم ماشه ایجاد می کند. ولی این امر مستلزم این است که این دو در شورای امنیت اعلام و استدلال حقوقی کنند که چون از برجام خارج شده اند امکان اعمال حق وتو در زمینه بازگشت تحریم های قبلی ایران را دارند و چون این موضع به تقابل می رسد باید با قطعنامه ای این موضع را موثر کنند.

از این رو کار با چین و روسیه و آماده کردن آنها برای ورود به این روند و نیز اعضای غیردایم شورای امنیت برای ایران بسیار مهم است و نباید فرصت را از دست داد. ‎البته روش های تاخیری و استفاده زیرکانه از سازوکار جلسات شورای امنیت هم در این فرآیند حایز اهمیت است. روسیه در ماه اکتبر ریاست شورای امنیت را برعهده دارد و با تسلطی که دیپلمات های روسی بر شیوه و سیاق کار شورا دارند، امکان مدیریت این موضوع برایشان فراهم است. حتی اگر این روش هم شکلی یا محتوایی موفق نشود، روسیه و چین می توانند ادعا و اعلام کنند که بازگشت قطعنامه ها بی اعتبار است و شورای امنیت این حق را نداشته حق رای دو عضو شورای امنیت را بر اساس برجامی که از آن خارج شده اند، سلب و بی اثر کند.

اینکه آیا چین و روسیه حاضرند وارد این تقابل با غرب شوند و بتوانند حمایت اکثریت اعضای غیر دایم را جلب کنند به اراده و تصمیم سیاسی این دو و میزان تلاش و جدیت ایران در کار با آنها بستگی دارد. لذا نکات زیر در این باب باید مورد نظر قرار گیرند:

٭ موضوع فوق به فوریت و در سطح مناسب با مقامات روسی مورد مشورت قرار گرفته و همراهی در تصمیم و اجرای این طرح که با خروج روسیه از برجام آعاز می شود مُصِرّاً خواسته شود.

٭ متعاقبا مقامات چین در جریان این طرح قرارگرفته و از ایشان خواسته شود که به طور کامل به این فرآیند بپیوندند.

٭ اعضای غیردایم شورا از جمله پاکستان، الجزایر، سومالی، کره جنوبی، سیرالئون و گویان در جریان این موضوع قرارگرفته و حمایت آنها جلب شود.

٭ ایران نباید از ظرفیت سایر مجموعه ها از جمله بریکس، غیرمتعهدها و سازمان همکاری های اسلامی و کشورهای دیگر برای رایزنی غفلت کند و با ملاقات یا مکاتبه و ارسال پیام توسط نمایندگی های ایران در خارج و ملاقات حضوری با سفرای آنها در ایران آنها را متقاعد کند که از موضع روسیه و چین حمایت کنند و بازگشت قطعنامه ها بر مبنای مکانیسم ماشه را ناموجه خوانده و اعلام کنند که از موضع این دو کشور حمایت می کنند.

٭ پس از اقدامات فوق و برای ایجاد تردید در اروپا در مذاکره بعدی با سه کشور اروپایی اعلام شود که اقدام به پسگشت با معضلات فوق مواجه خواهد شد و مخالفت رسمی دو عضو دایم و اکثریت اعضای غیردایم عملا باز گشت قطعنامه ها را کم اثر خواهد کرد. لذا بهتر است راهی جست وجو شود که موضوع منتفی شود یا حداقل برای مدتی معقول تا مشخص شدن نتیجه پیگیری حقوقی ایران برای شکایت از امریکا و اسراییل در حمله به تاسیسات هسته ای ایران به تعویق بیفتد.

البته باید در نظر داشت که پسگشت پس از درگیری های نظامی و آتش بس شکننده، نقش اصلی را در روند جاری برنامه هسته ای ایران ندارد و به یک عامل نسبتا فرعی تبدیل شده است. مذاکرات و تصمیمات در این برهه بیش از هر چیز متکی و منتهی به مذاکرات جاری ایران و امریکا از یک طرف و تثبیت وضعیت نظامی از طرف دیگر است و اتاق های جنگ و فعالیت های دیپلماتیک نقش اصلی را در تعیین فرجام این فرآیند برعهده دارند. در عین حال نباید از مساله بازگشت قطعنامه ها فارغ شد و در کنار و به موازات جریان اصلی باید از تلاش موثر برای رفع یا کاهش تاثیر پسگشت نیز غفلت نکرد. در شماره بعدی به ظرفیت های حقوقی و سناریوهای دیگر می پردازیم. ان شاءالله!

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ماجرای لغو پرواز‌های ترکیه به ایران چه بود؟
  ماجرای لغو پرواز‌های ترکیه به ایران چه بود؟
پرواز سایر شرکت‌های هواپیمایی خارجی نیز در حال انجام است و هیچ مشکلی وجود ندارد.
آخرین وضعیت پرونده ثبت قلعه تاریخی فلک‌الافلاک در یونسکو
  آخرین وضعیت پرونده ثبت قلعه تاریخی فلک‌الافلاک در یونسکو
«سازمان جهانی یونسکو برای ثبت جهانی قلعه فلک‌الافلاک یک سری موانع و پیش شرط‌ها را اعلام کرده بود و اداره کل میراث فرهنگی استان لرستان باید این موانع را مرتفع می‌کرد.
تصویری از آب خوردن 3 پلنگ ایرانی در منطقه هوا لامرد
  تصویری از آب خوردن 3 پلنگ ایرانی در منطقه هوا لامرد
«پلنگ ایرانی یکی از گونه‌های ارزشمند و در معرض خطر انقراض است که مشاهده آن در زیستگاه طبیعی‌اش، اهمیت بالایی در زمینه حفاظت از تنوع زیستی و مدیریت زیستگاه‌ها دارد.
پرسپولیس و هزینه 2 میلیون یورویی برای خرید این شاه ماهی
  پرسپولیس و هزینه 2 میلیون یورویی برای خرید این شاه ماهی
 شهریار مغانلو مهاجم سابق پرسپولیس و سپاهان مدت‌ها است که گزینه باشگاه پرسپولیس است. مغانلو که عضو تیم کلباء امارات است، گزینه سختی برای جذب می‌باشد.
بمب تابستانی پرسپولیس خنثی شد!
  بمب تابستانی پرسپولیس خنثی شد!
روزنامه الخلیج امارات در شماره امروز خود مدعی شد که کلباء و احمد نوراللهی به توافق رسیده‌اند.
عارف: با کسی به دنبال جنگ نیستیم؛ مشکلات با گفت‌وگو قابل حل است
  عارف: با کسی به دنبال جنگ نیستیم؛ مشکلات با گفت‌وگو قابل حل است
معاون اول رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه راهبرد کشور که مقام معظم رهبری نیز تایید کرده‌اند بر این مبنا است که با کسی به دنبال جنگ نیستیم و با گفت‌وگو مشکلات قابل حل است،
کارشناس ارشد اطلاعات و امنیت: موساد از مشکلات داخلی کشور استفاده کرد
  کارشناس ارشد اطلاعات و امنیت: موساد از مشکلات داخلی کشور استفاده کرد
سیدعلی حسینی، کارشناس ارشد اطلاعات و امنیت، در تحلیل حمله 26 خرداد و دو گزارش درباره برخی جزییات عملیات اسراییل گفت: «واضح است که رژیم صهیونیستی و سرویس موساد از یک عامل در این عملیات استفاده نکردند اما قطعاً از عامل انسانی استفاده کردند.
ماجرای قطعی‌های چند ساعته آب در جنوب تهران
  ماجرای قطعی‌های چند ساعته آب در جنوب تهران
شهروندان بخش کهریزک ضمن اعتراض به قطعی‌های چند ساعته، به تبعیض بین مناطق اشاره کرده و اظهار داشتند که توزیع آب عادلانه نیست و قطعی‌ها متوجه حاشیه‌های تهران است.
دستور مهم اژه‌ای در مورد پرونده‌های همکاری و جاسوسی به نفع اسراییل
  دستور مهم اژه‌ای در مورد پرونده‌های همکاری و جاسوسی به نفع اسراییل
پرونده‌های عناصر مرتبط با رژیم متجاوز صهیونیستی باید در نهایت سرعت، دقت و جامعیت، وفق موازین قانونی تعیین تکلیف شوند؛
ارزش بازار بیت‌کوین از آمازون فراتر رفت
  ارزش بازار بیت‌کوین از آمازون فراتر رفت
قیمت بیت کوین با ارزش بازار 2.38 تریلیون دلار بالاتر از آمازون قرار گرفته است.
رهن کامل یک آپارتمان در یوسف‌آباد تهران چقدر است؟
  رهن کامل یک آپارتمان در یوسف‌آباد تهران چقدر است؟
بررسی بازار رهن و اجاره نشان می‌دهد که حداقل رهن کامل در محله یوسف‌آباد، واقع در منطقه 6 تهران، بین 800 میلیون تا یک میلیارد و 100 میلیون تومان تعیین شده است.
زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد
  زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد
نتایج اولیه (نمره خام و نمره کل نوبت دوم کنکور سراسری 1404) نیمه دوم مرداد ماه اعلام می‌شود. اعلام نتایج نهایی در نیمه اول مهر ماه خواهد بود.
  پربیننده ترین اخبار       
  ادعای تازه معاون سیما درباره رضا رشیدپور
  حمله به علیرضا فغانی به خاطر عکس گرفتن با ترامپ
  ملاقات اکبر عبدی با شاهزاده لاتی ایران + فیلم
  نتانیاهو عدد 480 کیلومتر برای برد موشک‌های ایران را از کجا آورد؟
  یاغی پرسپولیس رفتنی شد؟
  فوری/ زمان واریز حقوق بازنشستگان در تیر 1404 اعلام شد
  قیمت بازار آزاد دنا اعلام شد / دنا شش دنده چند؟ + جدول تیر 1404
  ساپینتو این ستاره استقلال را نمی‌خواهد
  ببینید؛ زن شجاع جنگلبان یک شاه‌کبرای 5 متری را به‌تنهایی مهار کرد
  بیوگرافی واشینگتن اورتگا، دروازه‌بان لینک‌شده به استقلال
  مدیر استقلال به سیم آخر زد/ حمله به جواد نکونام و یحیی گل محمدی
  مکانیسم ماشه چیست و چگونه فعال می‌شود؟
  تخصیص یارانه بنزین بر اساس کد ملی از چه زمانی آغاز می‌شود؟
  مهدی طارمی از بوشهر تکلیفش را با اینتر ایتالیا مشخص کرد
  فعال‌سازی مکانیسم ماشه از طریق آلمان صحت دارد؟
  تفال به حافظ دوشنبه 23 تیر 1404؛ای بی‌خبر بکوش که صاحب خبر شوی....
  کارتال رفت اما مرد مورد اعتمادش هنوز هست!
  چرا تراکتور از تیم ملی بیشتر دفاع راست دارد؟
  اتفاق عجیب برای خرید جدید استقلال
  سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس دلایل استعفایش را اعلام کرد
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved