صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
شنبه، 21 تیر 1404 - 13:30   
 آخرین خبرها
  واکنش خاص علیرضا فغانی به قضاوت در دیدار فینال جام جهانی باشگاه‌ها
  مخبر: طرح موضوع عدم کفایت سیاسی رییس‌جمهور، حرف غلطی است
  پخش سری جدید «مردان آهنین» از تلویزیون
  آخرین آمار جنگ 12 روزه؛ 943 شهید و 8 نفر مفقود
  جلسه احمد نوراللهی با مدیران اتحاد کلبا؛ پرسپولیس در لیست انتظار
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 20014صفحه نخست » آخرین اخبار    شنبه، 21 تیر 1404 - 08:20

عبدی: مهر محرمانه؛ بیشترین نفوذ جاسوسی جایی اتفاق افتاده که بیشترین حساسیت روی انتشار اطلاعات بوده


«گویی پاک کردن صورت مساله، موجب حل آن می‌شود. آشغال‌ها را زیر فرش پنهان می‌کنند. جالب است که همزمان به جای دسترسی به اطلاعات واقعی، اقدام به دادن اطلاعات نادرست و غلط و مخدوش می‌کنند.

عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح طلب طی یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: یکی از گزاره های نادرست و ضد منافع کشور که برای سال ها از سوی تندروها مطرح می شود، عدم تمایز میان جاسوسی و دسترسی آزاد به اطلاعات است. اخیرا هم دو باره و ده باره این مساله را در خصوص شبکه های مجازی مطرح کرده اند. در واقع مساله اصلی آنان جاسوسی نیست، بلکه مخالفت با دسترسی آزاد به اطلاعات و آزادی بیان است.

به طور کلی دنیای امروز و پیشرفت و برنامه ریزی آن متکی به اطلاعات است. اقتصاد اطلاعات که زمانی جزو کوچکی از اقتصاد هر جامعه ای بود امروز بسیار بزرگ شده است. به صورت سنتی اقتصاد را به سه بخش صنعت، خدمات و کشاورزی تقسیم می کنند، ولی اقتصاد اطلاعات و دانش محور چنان گسترش و اهمیت یافته که نهادهای اقتصادی مهم جهان این بخش را به عنوان بخش چهارم به اقتصاد اضافه کرده اند.

این بخش شامل فناوری اطلاعات، تحلیل داده و هوش مصنوعی، خدمات حرفه ای پیچیده، آموزش عالی و تحقیقات و تولید نرم افزار و خدمات دیجیتال و رسانه های نوین است. سهم این بخش از کل اقتصاد در ایالات متحده 35 تا 40 درصد در آلمان حدود 30 درصد، در چین 20 تا 25 درصد که با رشد شتابان همراه است، در شمال اروپا بالای 40 درصد و در کره حدود 35 درصد است. در ایران به رغم وجود نیروهای متخصص خوب، 6 تا 10 درصد و ترکیه نیز 18 تا 22 درصد است. قصد پرداختن به این اقتصاد را ندارم که کارشناسان ذی ربط بهتر می دانند.

آنچه می خواهم بگویم، نقد رویکرد فاجعه باری است که تحت پوشش مخالفت با جاسوسی مانع تولید اطلاعات و دسترسی آزاد به آن است. رویکردی که دولت گذشته سعی کرد تا آنجا که در توان دارد مجاری تولید و انتشار داده ها را ببندد، برای اولین بار در ایران جدید، حتی از تولید و ارایه اطلاعات بهداشتی و درمانی به سازمان بهداشت جهانی نیز استنکاف کردند. این یادداشت به صورت مختصر به ریشه این ماجرا و اینکه چه عوارض وحشتناکی برای ایران و مردم دارد، پرداخته می شود. یکی از ریشه های مخالفت با دسترسی آزاد به اطلاعات آشکار کردن نقاط ضعف مدیران و سیاستگذاران است. هنگامی که شاخص های آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و… بدتر می شود تنها راهی که به ذهن آنان می رسد، منع تولید و منع دسترسی به اطلاعات یا دستکاری در داده هاست.

گویی پاک کردن صورت مساله، موجب حل آن می شود. آشغال ها را زیر فرش پنهان می کنند. جالب است که همزمان به جای دسترسی به اطلاعات واقعی، اقدام به دادن اطلاعات نادرست و غلط و مخدوش می کنند. در دوره اول اصولگرایان از 85 تا 93 وضعیت ایجاد اشتغال بسیار فاجعه آمیز بود و مطابق آمار رسمی در مقطعی از آن دوره به طور متوسط ایجاد سالانه شغل به حدود 14000 رسیده بود، در آخرین سال دوره اصلاحات 540 هزار بود، ولی احمدی نژاد آمار می داد که سالی 6/1 میلیون شغل ایجاد کرده ایم! صد برابر بیشتر از واقعیت.

این نوع آمار دادن دقیقا مصداق همان رفتار ملانصرالدین است که برای فریب مردم گفت در کوچه بالایی آش نذری می دهند تا مردم بروند آنجا ولی کسی باور نکرد و نرفت، او هم پیش خود گفت نکند آش می دهند لذا خودش رفت! این آمارسازی ها و ممنوعیت تولید و انتشار آمار رسمی و واقعی در درجه اول خود مسوولان را فریب می دهد و نه مردم یا کارشناسان را.

دیجیتال و اطلاعاتی و داده محور شدن اقتصاد و جامعه یک روند قطعی است، مثل روند صنعتی شدن؛ صنعتی شدن نیز یک روند فراتر از اراده این و آن بود و باید با آن همراهی کرد، حداکثر کاری که می توان کرد رعایت برخی موارد برای کاهش عوارض آن است. در حالی که جلوی این روند ایستادن، خودکشی محض و ابلهانه است، مثل خودکشی کردن از ترس سرماخوردگی است. این هم ربطی به جاسوسی ندارد.

در یک کلام باید بدانیم هنگامی که از ابزار الکترونیک استفاده می کنیم، دیگر هیچ چیز پنهان وجود ندارد ربطی هم به اینترنت ملی یا بین المللی ندارد. این یک اصل است. همه این داده ها یا به صورت موردی یا به صورت تحلیلی و جمع بندی از موارد جزیی می توانند مورد بهره برداری قرار گیرند. یک اقتصاد پویا برای زنده ماندن و رشد کردن سعی در تولید حداکثر اطلاعات دارد و این به سود جامعه و مردم و پیشرفت و از همه مهم تر به سود مدیریت امور و بهبود رابطه مردم و حکومت است، حتی اگر دیگران هم از آن استفاده کنند که اغلب استفاده دیگران هم مفید است.

در اینجا می کوشم که چند مورد را بررسی کنم. اولین مورد جنگ اخیر است. تقریبا نوعی اتفاق نظر است که ارزیابی اولیه اسراییل از نحوه واکنش مردم نسبت به تجاوز آن اشتباه بوده و بالطبع اگر این ارزیابی را نداشت، دست به این اقدام نمی زد یا چنین اهداف بزرگی را برای خود در نظر نمی گرفت که امروز بگویند شکست خورده است. این اشتباه ناشی از فقدان یاعدم انتشار نظرسنجی از نگاه مردم ایران نسبت به وقوع چنین اتفاقی بود. مردم کاری را انجام دادند که به آن معتقد بودند، پس اگر اعتقاد آنان آن گونه که بود سنجیده و منتشر می شد، هم حکومت ایران و هم دیگر کشورها از آن مطلع می شدند و رفتار خود را متناسب با آن تنظیم می کردند. حتی اکنون و پس از جنگ هم نظرسنجی های لازم یا انجام نمی شود یا منتشر نمی شود.

اتفاقا آخرین نظرسنجی منتشر شده در اسراییل نشان می دهد که حدود نیمی از مردم آنجا معتقدند که در این جنگ پیروز نشده اند و این داده مهمی برای سیاستگذاران آنان است که متوجه تبعات و برداشت های مردم از رفتارشان باشند. بنابراین زیان کننده اصلی از سیاست محدودیت تولید و انتشار داده، نیروهای داخل کشور هستند که بی اطلاع از واقعیت می مانند. دشمنان هم اگر اشتباه کنند، دودش به چشم ما خواهد رفت.

اتفاقا درباره قدرت موشک های ایران نیز همین قاعده برقرار است. یک دستگاه نظامی مقتدر که هدفش بازدارندگی است، می کوشد که کارایی سلاح های خود را به جهان به طور دقیق منتقل کند تا طرف مقابل دچار خطای محاسبه نشود. اگر طرف مقابل به دلیل بی اطلاعی از توان نظامی ما دچار اشتباه شد و جنگ کرد، در هر صورت ما هم زیان می بینیم. نمی توان فقط به انجام تهدید بسنده کرد که مثلا فلان سلاح را داریم که چنین است و چنان و هنوز استفاده نکرده ایم.

باید کارایی آن را پیش از جنگ در معرض راستی آزمایی قرار داد تا طرف مقابل در محاسبات خود برای آغاز به تجاوز منظور کند و پشیمان شود. هدف باید بازدارندگی باشد و نه جنگ. رژیم های متجاوز هستند که قدرت خود را پنهان می کنند تا بتوانند حمله کنند. نمونه دیگر از حوزه فرهنگی و اجتماعی، یکی از داده هایی که چند سال منتشر نمی شود، نام های انتخابی برای نوزادان است.

این نام ها بازتابی از واقعیت گرایش های مردم و جامعه است. چرا منتشر نمی شود، چون واضح است که با شیب نزولی شدیدی مردم از انتخاب نام های مطلوب ارزش های رسمی صرف نظر می کنند. ظاهرا این نتیجه را دیگر نمی توانند انکار کنند، پس انتشار آن ها را منع کرده اند، ولی این واقعیت و گرایش در جامعه وجود دارد و مردم هم آن را می دانند، چون خودشان عامل این روند هستند و همچنان به مسیر خود می روند. اطلاعات، دماسنج جامعه است.

با دستکاری در دماسنج تب بیمار پایین نمی آید، بلکه پزشک فریب می خورد و بیمار از دست می رود. توجه کامل به جلوگیری از دسترسی به اطلاعات موجب می شود که از جاسوسی واقعی که اطلاعات ویژه است و به درد عملیات می خورد، غافل شویم و یک باره چشم می گشاییم و می بینیم که انواع و اقسام اقدامات براساس جاسوسی های واقعی شکل گرفته که تصورش را نمی کردیم. به علاوه طرف مقابل از طریق هوش مصنوعی چنان پیشرفت کرده که بیشترین اطلاعات جاسوسی و عملیاتی را به دست می آورد که در مخیله ما هم نمی گنجد، چرا؟ چون اساسا با این فناوری آشنایی کافی در سطح دشمن نداریم و در مقابله با آن پیشاپیش بازنده می شویم. آقای پزشکیان باید صریحا در رفع محدودیت های دسترسی آزاد به اطلاعات اقدام کند.

از زمانی که قانون دسترسی آزاد به اطلاعات تصویب شد، تاکنون مسیر معکوس دسترسی آزاد به اطلاعات را شاهد بوده ایم. کلا آن قانون به فراموشی سپرده شده و مسیر نیز به ویژه در دولت آقای رییسی با سرعت و شیب تند در جهت عدم دسترسی و حتی عدم تولید اطلاعات بوده است. یکی از علل بی اطلاعی مدیران و سیاستگذاران از واقعیت ها همین فقدان اطلاعات است، مردم و نخبگان جامعه نیز اگر دسترسی به اطلاعات واقعی نداشته باشند، بدترین حالت و سناریوها را تصور کرده و می پذیرند. منع دسترسی آزاد به اطلاعات نه تنها نقض حق مردم است، بلکه از هر نظر برای مملکت داری واجد آثار منفی و خطرناک است.

در یک جامعه سالم، محرمانه کردن اطلاعات عادی معنا ندارد، زیرا این مساله یکی از مهم ترین علل فساد و ناکارآمدی است. اصل بر تولید و انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات است، مگر آنکه با دلایل متقن بتوان محرمانگی آن را ثابت کرد. اکنون مهر محرمانه در بسیاری از موارد با هدف ناکارآمدی و پوشاندن فساد و ناکارآمدی استفاده می شود. بیشترین نفوذ اطلاعاتی و جاسوسی در شرایطی رخ می دهد که بیشترین حساسیت نسبت به تولید و انتشار داده های ضروری و مفید نشان داده شده است.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
مخبر: طرح موضوع عدم کفایت سیاسی رییس‌جمهور، حرف غلطی است
  مخبر: طرح موضوع عدم کفایت سیاسی رییس‌جمهور، حرف غلطی است
مشاور رهبر انقلاب موضوع عدم کفایت سیاسی برای رییس‌جمهور را حرف غلطی دانست و گفت: «مردم و خواص باید کمک کنند تا این انسجام همچنان ادامه پیدا کند.»
آخرین آمار جنگ 12 روزه؛ 943 شهید و 8 نفر مفقود
  آخرین آمار جنگ 12 روزه؛ 943 شهید و 8 نفر مفقود
شبکه‌های دشمن در داخل شناسایی شدند و ان شاءالله با پیگیری‌های دقیق اطلاعات خوبی را در آینده به ملت شریف می‌رسانیم.
موتورسواری در این مسیرهای تهران ممنوع شد
  موتورسواری در این مسیرهای تهران ممنوع شد
رییس پلیس راه تهران از ممنوعیت تردد موتورسیکلت سواران در آزادراه های منتهی به پایتخت خبر داد.
خبر خوش برای این بازنشستگان/ افزایش 100درصدی مستمری
  خبر خوش برای این بازنشستگان/ افزایش 100درصدی مستمری
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فارس، حسین حسین زاده رییس هیئت‌رییسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت از پرداخت 16هزار و 500 میلیارد تومان مستمری،
خبرهای تازه از واریز مابه التفاوت فروردین بازنشستگان
  خبرهای تازه از واریز مابه التفاوت فروردین بازنشستگان
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایلنا، جمعی از بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی به عدم واریز مابه‌التفاوت حقوق فروردین ماه اعتراض کردند و گفتند:
شیخ علی طائب کیست؟ + بیوگرافی و سوابق
  شیخ علی طائب کیست؟ + بیوگرافی و سوابق
به گزارش اقتصاد انلاین به نقل از شرق، حجت الاسلام علی طائب روحانی شیعه و از رزمندگان دفاع مقدس در ستاد کل فرماندهی جنگ و نماینده سابق ولی فقیه در قرارگاه ثارالله روز 19 تیرماه 1404 درگذشت.
خوجی اکبر در آستانه پیوستن به پرسپولیس؟
  خوجی اکبر در آستانه پیوستن به پرسپولیس؟
جذب مدافع راست خارجی برای وحید هاشمیان در اولویت بوده و او نام چهره شناخته‌شده فوتبال ازبکستان را به مدیران باشگاه معرفی کرده است.
پایان بورس امروز شنبه 21 تیر 1404؛ جهش 40 هزار واحدی نماگر بورس
  پایان بورس امروز شنبه 21 تیر 1404؛ جهش 40 هزار واحدی نماگر بورس
منابع آگاه از جهش 40 هزار واحدی نماگر بورس در امروز 21 تیرماه خبر دادند و اعلام کردند که شاخص هم‌وزن نیز دو هزار و 853 واحد رشد کرد.
ماجرای جاسوسی اجنه و شیاطین برای اسراییل
  ماجرای جاسوسی اجنه و شیاطین برای اسراییل
عبدالله گنجی مشاور شهردار تهران در توییتر نوشت: «پدیده‌ای عجیب! بعد از جنگ اخیر چند برگ کاغذ در کف خیابان های تهران یافت شده که طلسم با نمادهای یهودی است.
حسین علایی: مهمترین نقطه ضعف ایران غافلگیری در زمان آغاز حمله بود
  حسین علایی: مهمترین نقطه ضعف ایران غافلگیری در زمان آغاز حمله بود
حسین علایی در یادداشتی در جماران نوشت: مهم ترین نقطه ضعف ایران هم غافلگیر شدن در زمان آغاز حمله اسراییل به ایران بود که باعث ترور فرماندهان عزیز و دانشمندان پرافتخار هسته ای همراه با خانواده ها و فرزندانشان شد.
واکنش اردوغان به خلع سلاح پ.ک.ک
  واکنش اردوغان به خلع سلاح پ.ک.ک
رییس جمهور ترکیه در واکنش به خلع سلاح پ.ک.ک گفت: «47 سال تروریسم با خلع سلاح پ.ک.ک پایان یافت. ما از نزدیک هر اقدامی را که به توقف خونریزی و تقویت برادری منجر می‌شود،
کیهان: مسئولان باید «ابهام استراتژیک» را از امام بیاموزند، ایشان با دو کلمه مختصر «نمی‌دانم» و «اطلاعی ندارم» پاسخ خبرنگار را می‌داد
  کیهان: مسئولان باید «ابهام استراتژیک» را از امام بیاموزند، ایشان با دو کلمه مختصر «نمی‌دانم» و «اطلاعی ندارم» پاسخ خبرنگار را می‌داد
«دولت می‌‌تواند با ابهام استراتژیک از بیان روشن مقاصد و تعهدات خود پرهیز کند؛ زیرا قصد دارد با پنهان کردن آن از اعمال نفوذ مخالفان جلوگیری نماید.
  پربیننده ترین اخبار       
  اعدام قاتل نیان دختر بچه 6ساله بوکانی در ملاءعام
  خرید مهاجم خارجی برای پرسپولیس قطعی شد
  واکنش ترامپ به تهدید به ترور از سوی لاریجانی
  ثبت نام جدید مدیران خودرو آغاز شد/ اقساط 5 ساله با تحویل 45 روزه امروز 21 تیر
  خط و نشان وحید هاشمیان برای رختکن پرسپولیس با ارونوف
  آغاز واریز یارانه و مستمری تیر 1404 / این افراد امروز منتظر واریزی باشند
  جدول اضافه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در امروز 21 تیر
  استارت واریز نفری 1 میلیون تومان یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار | تغییرات واریز اولین یارانه نقدی دولت جدید امروز 21 تیر
  پشت‌ پرده تمدید قرارداد یاسین سلمانی فاش شد
  فوری/ ادارات تهران شنبه 21 تیر 1404 تعطیل شد؟
  ترور در چابهار؛ سه مامور پلیس شهید شدند
  سوتی مدیرعامل استقلال باز هم حاشیه‌آفرین شد
  اقدام عجیب اینتر درباره مهدی طارمی
  واریز سود سهام عدالت از فردا 21 تیر قطعی شد؟ | سهام عدالتی ها منتظر پیامک واریز باشند
  مورد خاص امیررضا معصومی؛ کشتی برای خارجی‌ها یا سرباز وطن بودن؟
  حمله کیهان به موسوی: در ایام جنگ تحمیلی دشمن لال یا مرده بود؟
  سونامی در بازار خودرو / چین قانون خودروهای صادراتی را عوض کرد
  فیلم اعدام قاتل که مناسب دیدن کودک و نوجوانان نیست! لطفا نگاه نکنید
  تفال به حافظ شنبه 21 تیر 1404؛صبا تو نکهت آن زلف مشک بو داری....
  دستگاه عریض و طویل صداوسیما ملک شخصی چه کسی است؟
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved