صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
شنبه، 21 تیر 1404 - 14:12   
 آخرین خبرها
  احتمال نقش‌آفرینی مسکو در مدیریت اورانیوم ایران
  کشف مقبره 1600ساله پادشاه مایایی
  ستون طنز «عینک دودی»؛ سنگ پای دیپلماتیک
  ببینید؛ موزه تسلیحات انتحاری طالبان
  هیرکانی در انتظار نعره «سلطان»
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 19999صفحه نخست » آخرین اخبار    شنبه، 21 تیر 1404 - 01:45

هشدار؛ تیغ زدن یا مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع!


محل گزش مار یا عقرب را هرگز تیغ نزنید یا زهر آن را مک نکنید، زیرا این اقدامات می‌توانند سم را سریع‌تر در بدن پخش کرده و خطر مرگ را افزایش دهند.

دکتر علی حسن رحمانی، متخصص مسمومیت ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار کرد: وجود گرمای شدید هوا در بیشتر ماه های سال، زمینه ساز فعالیت بالای حیوانات زهرآگین مانند مار و عقرب است.

به گزارش ایسنا، وی در این باره توضیح داد: آغاز فصل گزش ها معمولاً از هفته دوم فروردین ماه است و اوج آن در اردیبهشت ماه و خردادماه دیده می شود. موارد گزش در تیرماه کاهش پیدا می کند و با توجه به شرایط اقلیمی، ممکن است در مردادماه مجددا افزایش یابد. البته در شهریورماه و مهرماه نیز مواردی از گزش گزارش می شود، ولی شدت آن کمتر است. بین 80 تا 90 درصد گزش های مار و عقرب کشور در خوزستان اتفاق می افتد. به طوری که حتی در فصل های سرد مانند پاییز و زمستان نیز بیمارانی را به دلیل مار یا عقرب گزیدگی در بیمارستان بستری می کنیم.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: معمولا در کل کشور 20 تا 30 هزار مورد گزش در سال ثبت می شود که از این تعداد، حدود 5 هزار مورد به خوزستان اختصاص دارد. بیمارستان رازی اهواز، مرکز ارجاع گزش بزرگسالان در استان است و به طور متوسط روزانه 10 تا 15 مورد بستری ناشی از مار یا عقرب گزیدگی دارد. استان خوزستان یکی از استان های ارجاع کشور در این زمینه است .

این متخصص مسمومیت ها همچنین عنوان کرد: فعالیت های عشایری، فصل ییلاق، کشاورزی و انجام مشاغلی در فضای باز مانند فعالیت های ساختمانی و بنایی، باعث افزایش تماس مستقیم مردم با این جانوران می شود و حضور در محیط های طبیعی، خطر مواجهه با مار، عقرب، عنکبوت و زنبور را بیشتر می کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره گونه های مهم و خطرناک عقرب ها در خوزستان، توضیح داد: تمام عقرب ها زهر دارند، اما از میان آن ها، سه گونه از نظر شدت سمّیت مهم ترند که دو موردشان بسیار خطرناک هستند؛ خطرناک ترین گونه، عقرب گادیم (Hottentotta) می باشد که زرد رنگ است و چنگال های سیاه دارد. این گونه کشنده ترین عقرب در ایران و حتی در جهان محسوب می شود و بیش از 95 درصد مرگ ومیرهای ناشی از عقرب گزیدگی در کشور، مربوط به این نوع است.

وی ادامه داد: شایع ترین گزش ها توسط عقرب توسن اتفاق می افتد که زرد رنگ است، اما خطر مرگ ندارد و اغلب موجب علائم موضعی مانند درد و التهاب می شود.

دکتر رحمانی عنوان کرد: عقرب سیاه گونه دیگری از انواع عقرب هاست که گزش آن بیشتر در کودکان، خطرناک است و با سم عصبی، ممکن است باعث تشنج و مرگ در اطفال شود. این عقرب در بزرگسالان، باعث ایجاد اسپاسم عضلانی شدید می شود، اما تا به امروز در استان، مرگ ومیر ناشی از آن نداشته ایم.

این متخصص مسمومیت ها اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، رنگ یا اندازه عقرب تعیین کننده شدت زهر نیست؛ یک عقرب زرد کوچک ممکن است کشنده باشد، در حالی که عقرب سیاه بزرگ گاهی تنها موجب درد موضعی می شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در ادامه به ویژگی های زهر و علائم حیاتی گزش اشاره کرد و گفت: زهر عقرب گادیم باعث تخریب گلبول های قرمز خون می شود، به طوری که ادرار بیمار کاملاً خونی می شود و تفاوتی با کیسه خون ندارد و در ادامه، اختلال انعقادی، نارسایی کلیه، نارسایی تنفسی و مرگ اتفاق می افتد.

وی افزود: آنچه که اهمیت دارد این است که در بسیاری از موارد، محل گزش قابل مشاهده نیست و علائم اولیه مانند درد یا تاول هم دیده نمی شود و عوارض سمّی تا 48 ساعت بعد ظاهر می شود. بنابراین، در این شرایط تاکید می شود بیمار حتی اگر علائم خفیف داشته باشد، حتما باید در مرکز درمانی بستری شود.

دکتر رحمانی همچنین درباره مارهای زهردار رایج، توضیح داد: در ایران، 95 درصد مارها زهردار نیستند. اما مار جعفری (Echis carinatus) شایع ترین مار زهردار ایران است. این مار کوچک، 20 تا 30 سانتی متر طول دارد، بسیار تهاجمی است و با مالیدن فلس ها به هم، صدای هشدار ایجاد می کند.

وی اظهار کرد: دیگر گونه ها شامل گرزمار، افعی زنجانی، افعی دماوندی، مار شاخ دار، افعی دم عنکبوتی و کبرای سیستان و بلوچستان هستند. مار جعفری با اینکه اندازه کوچکی دارد، عامل بیش از 80 درصد گزش های خطرناک در کشور به شمار می رود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره اقدامات اولیه در مواجهه با گزش بیان کرد: اگر امکان دارد، عکس یا نمونه حیوان را (با رعایت ایمنی) برای شناسایی به مراکز درمانی ارائه دهید. حیوان را از بدن جدا کنید؛ چون ممکن است چند بار نیش بزند. در این شرایط فرد آسیب دیده به خصوص کودکان را آرام کنید و اندام گزیده شده را بی حرکت و پایین تر از سطح قلب نگه دارید. زیورآلات یا لباس های تنگ را از عضو آسیب دیده خارج کنید.

دکتر رحمانی همچنین توصیه کرد: هرگز محل نیش را تیغ نزنید و یا مک نکنید، چون زهر به سرعت منتشر می شود و این کار هیچ کمکی نمی کند. از کمپرس، فشار دادن، یا بستن محکم عضو گزش خورده بپرهیزید؛ این اقدامات می توانند آسیب را بیشتر کنند.

این متخصص مسمومیت ها گفت: هر علامت غیرعادی مانند درد شدید، تورم، خارش، کبودی، تغییر رنگ ادرار یا مشکلات تنفسی باید به عنوان زنگ خطر تلقی شود و چنانچه فرد مار یا عقرب را نشناسد، باید فوراً به مرکز درمانی مراجعه کند؛ تاخیر در مراجعه، مهم ترین عامل مرگ ومیر است.

وی عنوان کرد: در تمامی مراکز درمانی پادزهر موجود است، اما مراکز ارجاع اصلی در استانی مانند خوزستان، بیمارستان رازی برای بزرگسالان و فوق تخصصی ابوذر برای کودکان است.

براساس گزارش وبدا، دکتر رحمانی در خصوص راه های پیشگیری از گزش، به مردم توصیه کرد: هنگام فعالیت در فضای باز مانند زمین های کشاورزی یا دامداری باید از پوشش محافظ، دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنید و پیش از پوشیدن کفش یا لباس، آن را به خوبی بررسی کنید. البته در مناطق آپارتمانی نگرانی زیادی وجود ندارد، اما در خانه های ویلایی و روستایی باید هوشیارتر باشید. همچنین تاکید می شود از خوددرمانی هنگام گزش توسط مار یا عقرب به شدت اجتناب کنید؛ چون اقدام اشتباه می تواند آسیب را شدیدتر و درمان را سخت تر کند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ستون طنز «عینک دودی»؛ سنگ پای دیپلماتیک
  ستون طنز «عینک دودی»؛ سنگ پای دیپلماتیک
در میان لوازم مورد استفاده در حمام، اگر سفیدآب را فاکتور بگیریم، فقط سنگ پاست که راه خودش را به فرهنگ و ادبیات ما باز کرده. درباره ژیلت، شامپو،
ببینید؛ موزه تسلیحات انتحاری طالبان
  ببینید؛ موزه تسلیحات انتحاری طالبان
در ولایت وردک افغانستان، طالبان موزه‌ای را در داخل ساختمان اداره اطلاعات و فرهنگ افتتاح کرده است که شامل نمایشگاه‌هایی از جمله مواد منفجره ساخت داخل،
خالق بیت‌کوین یازدهمین فرد ثروتمند جهان شد؛ بالاتر از بیل گیتس
  خالق بیت‌کوین یازدهمین فرد ثروتمند جهان شد؛ بالاتر از بیل گیتس
ارزش دارایی‌های «ساتوشی ناکاموتو»، خالق بیت‌کوین، حالا از مرز 129 میلیارد دلار عبور کرده است.
هشدار قوه قضاییه به دارندگان استارلینک
  هشدار قوه قضاییه به دارندگان استارلینک
«در حال حاضر، دستگاه‌های اجرایی و نظارتی طبق قانون مأموریت دارند گزارش‌های لازم را جمع‌آوری کنند و پس از اعلام به نهاد قضایی، در صورت وجود تخلف،
تصویر؛ استوری کنایه‌آمیز جواد نکونام برای علیرضا فغانی
  تصویر؛ استوری کنایه‌آمیز جواد نکونام برای علیرضا فغانی
سرمربی اسبق استقلال نسبت به قضاوت جدید علیرضا فغانی واکنش جالبی از خود نشان داده است.
جولانی و نتانیاهو در یک جبهه قرار گرفتند
  جولانی و نتانیاهو در یک جبهه قرار گرفتند
با گسترش گمانه زنی ها پیرامون نفوذ عناصر تروریست به مرزهای لبنان و سوریه، منابع امنیتی بیروت درباره نقشه جدید «نتانیاهو» و «جولانی» برای متشنج کردن فضای لبنان هشدار می‌دهند.
مخبر: طرح موضوع عدم کفایت سیاسی رییس‌جمهور، حرف غلطی است
  مخبر: طرح موضوع عدم کفایت سیاسی رییس‌جمهور، حرف غلطی است
مشاور رهبر انقلاب موضوع عدم کفایت سیاسی برای رییس‌جمهور را حرف غلطی دانست و گفت: «مردم و خواص باید کمک کنند تا این انسجام همچنان ادامه پیدا کند.»
آخرین آمار جنگ 12 روزه؛ 943 شهید و 8 نفر مفقود
  آخرین آمار جنگ 12 روزه؛ 943 شهید و 8 نفر مفقود
شبکه‌های دشمن در داخل شناسایی شدند و ان شاءالله با پیگیری‌های دقیق اطلاعات خوبی را در آینده به ملت شریف می‌رسانیم.
موتورسواری در این مسیرهای تهران ممنوع شد
  موتورسواری در این مسیرهای تهران ممنوع شد
رییس پلیس راه تهران از ممنوعیت تردد موتورسیکلت سواران در آزادراه های منتهی به پایتخت خبر داد.
خبر خوش برای این بازنشستگان/ افزایش 100درصدی مستمری
  خبر خوش برای این بازنشستگان/ افزایش 100درصدی مستمری
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فارس، حسین حسین زاده رییس هیئت‌رییسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت از پرداخت 16هزار و 500 میلیارد تومان مستمری،
خبرهای تازه از واریز مابه التفاوت فروردین بازنشستگان
  خبرهای تازه از واریز مابه التفاوت فروردین بازنشستگان
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایلنا، جمعی از بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی به عدم واریز مابه‌التفاوت حقوق فروردین ماه اعتراض کردند و گفتند:
شیخ علی طائب کیست؟ + بیوگرافی و سوابق
  شیخ علی طائب کیست؟ + بیوگرافی و سوابق
به گزارش اقتصاد انلاین به نقل از شرق، حجت الاسلام علی طائب روحانی شیعه و از رزمندگان دفاع مقدس در ستاد کل فرماندهی جنگ و نماینده سابق ولی فقیه در قرارگاه ثارالله روز 19 تیرماه 1404 درگذشت.
  پربیننده ترین اخبار       
  اعدام قاتل نیان دختر بچه 6ساله بوکانی در ملاءعام
  خرید مهاجم خارجی برای پرسپولیس قطعی شد
  ثبت نام جدید مدیران خودرو آغاز شد/ اقساط 5 ساله با تحویل 45 روزه امروز 21 تیر
  واکنش ترامپ به تهدید به ترور از سوی لاریجانی
  خط و نشان وحید هاشمیان برای رختکن پرسپولیس با ارونوف
  آغاز واریز یارانه و مستمری تیر 1404 / این افراد امروز منتظر واریزی باشند
  جدول اضافه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در امروز 21 تیر
  استارت واریز نفری 1 میلیون تومان یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار | تغییرات واریز اولین یارانه نقدی دولت جدید امروز 21 تیر
  پشت‌ پرده تمدید قرارداد یاسین سلمانی فاش شد
  فوری/ ادارات تهران شنبه 21 تیر 1404 تعطیل شد؟
  ترور در چابهار؛ سه مامور پلیس شهید شدند
  سوتی مدیرعامل استقلال باز هم حاشیه‌آفرین شد
  اقدام عجیب اینتر درباره مهدی طارمی
  واریز سود سهام عدالت از فردا 21 تیر قطعی شد؟ | سهام عدالتی ها منتظر پیامک واریز باشند
  فیلم اعدام قاتل که مناسب دیدن کودک و نوجوانان نیست! لطفا نگاه نکنید
  مورد خاص امیررضا معصومی؛ کشتی برای خارجی‌ها یا سرباز وطن بودن؟
  حمله کیهان به موسوی: در ایام جنگ تحمیلی دشمن لال یا مرده بود؟
  مشکل بزرگ 4 ستاره مهم پرسپولیس
  تصویر معنادار در اکانت توییتری مقام معظم رهبری؛ سیلی سخت و قابل تکرار
  دستگاه عریض و طویل صداوسیما ملک شخصی چه کسی است؟
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved