صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
شنبه، 21 تیر 1404 - 07:50   
 آخرین خبرها
  حسین شریعتمداری: مکانیسم ماشه کاغذپاره است؛ با این تفنگ بی‌فشنگ ما را تهدید نکنید
  آغاز واریز یارانه و مستمری تیر 1404 / این افراد امروز منتظر واریزی باشند
  فوری/ ادارات تهران شنبه 21 تیر 1404 تعطیل شد؟
  تفال به حافظ شنبه 21 تیر 1404؛صبا تو نکهت آن زلف مشک بو داری....
  سونامی در بازار خودرو / چین قانون خودروهای صادراتی را عوض کرد
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 19999صفحه نخست » آخرین اخبار    شنبه، 21 تیر 1404 - 01:45

هشدار؛ تیغ زدن یا مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع!


محل گزش مار یا عقرب را هرگز تیغ نزنید یا زهر آن را مک نکنید، زیرا این اقدامات می‌توانند سم را سریع‌تر در بدن پخش کرده و خطر مرگ را افزایش دهند.

دکتر علی حسن رحمانی، متخصص مسمومیت ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار کرد: وجود گرمای شدید هوا در بیشتر ماه های سال، زمینه ساز فعالیت بالای حیوانات زهرآگین مانند مار و عقرب است.

به گزارش ایسنا، وی در این باره توضیح داد: آغاز فصل گزش ها معمولاً از هفته دوم فروردین ماه است و اوج آن در اردیبهشت ماه و خردادماه دیده می شود. موارد گزش در تیرماه کاهش پیدا می کند و با توجه به شرایط اقلیمی، ممکن است در مردادماه مجددا افزایش یابد. البته در شهریورماه و مهرماه نیز مواردی از گزش گزارش می شود، ولی شدت آن کمتر است. بین 80 تا 90 درصد گزش های مار و عقرب کشور در خوزستان اتفاق می افتد. به طوری که حتی در فصل های سرد مانند پاییز و زمستان نیز بیمارانی را به دلیل مار یا عقرب گزیدگی در بیمارستان بستری می کنیم.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: معمولا در کل کشور 20 تا 30 هزار مورد گزش در سال ثبت می شود که از این تعداد، حدود 5 هزار مورد به خوزستان اختصاص دارد. بیمارستان رازی اهواز، مرکز ارجاع گزش بزرگسالان در استان است و به طور متوسط روزانه 10 تا 15 مورد بستری ناشی از مار یا عقرب گزیدگی دارد. استان خوزستان یکی از استان های ارجاع کشور در این زمینه است .

این متخصص مسمومیت ها همچنین عنوان کرد: فعالیت های عشایری، فصل ییلاق، کشاورزی و انجام مشاغلی در فضای باز مانند فعالیت های ساختمانی و بنایی، باعث افزایش تماس مستقیم مردم با این جانوران می شود و حضور در محیط های طبیعی، خطر مواجهه با مار، عقرب، عنکبوت و زنبور را بیشتر می کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره گونه های مهم و خطرناک عقرب ها در خوزستان، توضیح داد: تمام عقرب ها زهر دارند، اما از میان آن ها، سه گونه از نظر شدت سمّیت مهم ترند که دو موردشان بسیار خطرناک هستند؛ خطرناک ترین گونه، عقرب گادیم (Hottentotta) می باشد که زرد رنگ است و چنگال های سیاه دارد. این گونه کشنده ترین عقرب در ایران و حتی در جهان محسوب می شود و بیش از 95 درصد مرگ ومیرهای ناشی از عقرب گزیدگی در کشور، مربوط به این نوع است.

وی ادامه داد: شایع ترین گزش ها توسط عقرب توسن اتفاق می افتد که زرد رنگ است، اما خطر مرگ ندارد و اغلب موجب علائم موضعی مانند درد و التهاب می شود.

دکتر رحمانی عنوان کرد: عقرب سیاه گونه دیگری از انواع عقرب هاست که گزش آن بیشتر در کودکان، خطرناک است و با سم عصبی، ممکن است باعث تشنج و مرگ در اطفال شود. این عقرب در بزرگسالان، باعث ایجاد اسپاسم عضلانی شدید می شود، اما تا به امروز در استان، مرگ ومیر ناشی از آن نداشته ایم.

این متخصص مسمومیت ها اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، رنگ یا اندازه عقرب تعیین کننده شدت زهر نیست؛ یک عقرب زرد کوچک ممکن است کشنده باشد، در حالی که عقرب سیاه بزرگ گاهی تنها موجب درد موضعی می شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در ادامه به ویژگی های زهر و علائم حیاتی گزش اشاره کرد و گفت: زهر عقرب گادیم باعث تخریب گلبول های قرمز خون می شود، به طوری که ادرار بیمار کاملاً خونی می شود و تفاوتی با کیسه خون ندارد و در ادامه، اختلال انعقادی، نارسایی کلیه، نارسایی تنفسی و مرگ اتفاق می افتد.

وی افزود: آنچه که اهمیت دارد این است که در بسیاری از موارد، محل گزش قابل مشاهده نیست و علائم اولیه مانند درد یا تاول هم دیده نمی شود و عوارض سمّی تا 48 ساعت بعد ظاهر می شود. بنابراین، در این شرایط تاکید می شود بیمار حتی اگر علائم خفیف داشته باشد، حتما باید در مرکز درمانی بستری شود.

دکتر رحمانی همچنین درباره مارهای زهردار رایج، توضیح داد: در ایران، 95 درصد مارها زهردار نیستند. اما مار جعفری (Echis carinatus) شایع ترین مار زهردار ایران است. این مار کوچک، 20 تا 30 سانتی متر طول دارد، بسیار تهاجمی است و با مالیدن فلس ها به هم، صدای هشدار ایجاد می کند.

وی اظهار کرد: دیگر گونه ها شامل گرزمار، افعی زنجانی، افعی دماوندی، مار شاخ دار، افعی دم عنکبوتی و کبرای سیستان و بلوچستان هستند. مار جعفری با اینکه اندازه کوچکی دارد، عامل بیش از 80 درصد گزش های خطرناک در کشور به شمار می رود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره اقدامات اولیه در مواجهه با گزش بیان کرد: اگر امکان دارد، عکس یا نمونه حیوان را (با رعایت ایمنی) برای شناسایی به مراکز درمانی ارائه دهید. حیوان را از بدن جدا کنید؛ چون ممکن است چند بار نیش بزند. در این شرایط فرد آسیب دیده به خصوص کودکان را آرام کنید و اندام گزیده شده را بی حرکت و پایین تر از سطح قلب نگه دارید. زیورآلات یا لباس های تنگ را از عضو آسیب دیده خارج کنید.

دکتر رحمانی همچنین توصیه کرد: هرگز محل نیش را تیغ نزنید و یا مک نکنید، چون زهر به سرعت منتشر می شود و این کار هیچ کمکی نمی کند. از کمپرس، فشار دادن، یا بستن محکم عضو گزش خورده بپرهیزید؛ این اقدامات می توانند آسیب را بیشتر کنند.

این متخصص مسمومیت ها گفت: هر علامت غیرعادی مانند درد شدید، تورم، خارش، کبودی، تغییر رنگ ادرار یا مشکلات تنفسی باید به عنوان زنگ خطر تلقی شود و چنانچه فرد مار یا عقرب را نشناسد، باید فوراً به مرکز درمانی مراجعه کند؛ تاخیر در مراجعه، مهم ترین عامل مرگ ومیر است.

وی عنوان کرد: در تمامی مراکز درمانی پادزهر موجود است، اما مراکز ارجاع اصلی در استانی مانند خوزستان، بیمارستان رازی برای بزرگسالان و فوق تخصصی ابوذر برای کودکان است.

براساس گزارش وبدا، دکتر رحمانی در خصوص راه های پیشگیری از گزش، به مردم توصیه کرد: هنگام فعالیت در فضای باز مانند زمین های کشاورزی یا دامداری باید از پوشش محافظ، دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنید و پیش از پوشیدن کفش یا لباس، آن را به خوبی بررسی کنید. البته در مناطق آپارتمانی نگرانی زیادی وجود ندارد، اما در خانه های ویلایی و روستایی باید هوشیارتر باشید. همچنین تاکید می شود از خوددرمانی هنگام گزش توسط مار یا عقرب به شدت اجتناب کنید؛ چون اقدام اشتباه می تواند آسیب را شدیدتر و درمان را سخت تر کند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
فوری/ علی طائب درگذشت
  فوری/ علی طائب درگذشت
به گزارش اقتصاد آنلاین ، پس از درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین علی طائب، مسئول سابق نمایندگی ولی‌فقیه در قرارگاه ثارالله سپاه، سرلشکر محمد پاکپور فرمانده کل سپاه پاسداران خطاب به حجت‌الاسلام حسین طائب برادر وی پیام تسلیتی به شرح زیر منتشر کرد.
اقدام جنجالی پرسپولیس برای جلوگیری از بازگشت قایدی به استقلال!
  اقدام جنجالی پرسپولیس برای جلوگیری از بازگشت قایدی به استقلال!
 در حالی که هواداران استقلال امیدوار بودند، ریکاردو ساپینتو، بتواند مهدی قایدی را برای بازگشت به این تیم متقاعد کند، اخبار تازه از امارات نشان می‌دهد که این انتقال محقق نخواهد شد.
خوردن پنیر با این 16 ماده غذایی ممنوع!
  خوردن پنیر با این 16 ماده غذایی ممنوع!
شاید شما هم جزو افرادی باشید که عادت کرده‌اید خوردن پنیر را به وعده صبحانه بیندازید. اما پژوهشگران و حتی متخصصان طب سنتی توصیه دیگری دارند.
روایت قالیباف از اتاق جنگ
  روایت قالیباف از اتاق جنگ
رییس مجلس در نخستین گفت‌وگوی تلویزیونی خود پس از جنگ 12روزه، آنچه را که در اتاق جنگ تحمیلی گذشت، روایت کرد. او با بیان اینکه ما در نحوه عملیات دشمن غافلگیر شدیم،
ببینید؛ طرز تهیه یک غذای خوشمزه با سینه مرغ
  ببینید؛ طرز تهیه یک غذای خوشمزه با سینه مرغ
در این ویدئو، طرز تهیه یک غذای خوشمزه با سینه مرغ را آموزش می دهد.
طرح روسی مذاکرات آمریکا با ایران
  طرح روسی مذاکرات آمریکا با ایران
جنگ 12روزه‌‌‌ بین ایران و اسراییل، معادلات پرونده هسته‌ای را دستخوش تغییرات جدی کرده است. یکی از مهم‌ترین مسائلی که مطرح است درخواست غرب برای ادامه همکاری ایران با آژانس و همچنین چگونگی ادامه مسیر غنی‌‌‌سازی اورانیوم در داخل ایران است.
راز تغییر رنگ چشم گوزن شمالی در زمستان
  راز تغییر رنگ چشم گوزن شمالی در زمستان
گوزن شمالی تنها پستانداری است که رنگ چشمانش با تغییر فصل دگرگون می شود تا در تاریکی زمستان قطب شمال یا روشنایی تابستان آن، بهترین دید را داشته باشد.
رسمی: کاپیتان آبی‌پوشان راهی پیکان شد
  رسمی: کاپیتان آبی‌پوشان راهی پیکان شد
در ادامه سریال جدایی‌های بازیکنان استقلال خوزستان، این بار بهروز بارانی، یکی از کاپیتان‌های این تیم در فصل قبل، پس از فسخ قرارداد با این تیم،
اخراج بیش از 1300 دیپلمات؛ زلزله ترامپ و روبیو در وزارت خارجه آمریکا
  اخراج بیش از 1300 دیپلمات؛ زلزله ترامپ و روبیو در وزارت خارجه آمریکا
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد که اخطاریه اخراج برای 1107 کارمند غیرنظامی و 246 افسر خدمات خارجی که در داخل آمریکا فعالیت می‌کنند،
کمک 500 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین؟!
  کمک 500 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین؟!
کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا ، 500 میلیون دلار کمک امنیتی به اوکراین را به عنوان بخشی از پیش‌نویس قانون مجوز دفاع ملی سال مالی 2026 تصویب کرد.
اسراییل به آمریکا: جنگنده‌های F-35 را به ترکیه نفروشید
  اسراییل به آمریکا: جنگنده‌های F-35 را به ترکیه نفروشید
خطر درگیری نظامی با ترکیه در حال افزایش است، چرا که آنکارا به‌دنبال احیای امپراتوری عثمانی و کنترل بر قدس است.
دعواهای جناحی، بازی در زمین دشمن است
  دعواهای جناحی، بازی در زمین دشمن است
فرمانده سپاه در دوران جنگ تحمیلی با تاکید براینکه باید پشت سر رهبری انقلاب گام برداریم، اظهار کرد: دعواهای جناحی در این وضعیت حساس، بازی در زمین دشمن صهیونی و آمریکایی است.
  پربیننده ترین اخبار       
  اقدام جنجالی پرسپولیس برای جلوگیری از بازگشت قایدی به استقلال!
  فوری/ علی طائب درگذشت
  خرید جدید تراکتور جانشین ترابی می‌شود!
  هشدار؛ تیغ زدن یا مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع!
  آخرین فریب نتانیاهو برای تداوم جنگ
  دلخوری شدید بازیکن استقلال از رضا غندی‌پور
  پیام صمیمانه ستاره جنجالی سپاهان برای 2 پرسپولیسی
  آغاز واریز یارانه و مستمری تیر 1404 / این افراد امروز منتظر واریزی باشند
  ماجرای «پری بلنده»، یکی از سردستگان خانه فساد؛ همه چیز از یک آگهی کوچک آغاز شد!
  شوک به نیازمند و دروازه پرسپولیس؛ گندوز برگشت!
  طرز تهیه سوپ کرمی فرانسوی؛ پیش‌غذای خاص و خوشمزه
  اسراییل به آمریکا: جنگنده‌های F-35 را به ترکیه نفروشید
  سیدورف پیگیر شیر کامرون؛ رقابت آبی‌ها و باشگاه مراکشی
  فوت و فن روانشناسی؛ گامی ساده برای جایگزینی عادت‌های بد با عادت‌های خوب
  فوری/ ادارات تهران شنبه 21 تیر 1404 تعطیل شد؟
  درباره محمود؛ پدرِ زهران ممدانی!
  سونامی در بازار خودرو / چین قانون خودروهای صادراتی را عوض کرد
  پذیرایی با کتک از ستاره‌های جدید استقلال!
  ادعای ترانسفر مارکت: کاپیتان استقلال بازیکن آزاد شد
  تفال به حافظ شنبه 21 تیر 1404؛صبا تو نکهت آن زلف مشک بو داری....
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved