صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
شنبه، 21 تیر 1404 - 12:32   
 آخرین خبرها
  بیت‌کوین روی قله جدید؛ کریپتو به اوج شش ماهه رسید
  کشف گنجینه‌ای از اسناد تاریخی در یک اتاق زیرشیروانی
  ماجرای جاسوسی اجنه و شیاطین برای اسراییل
  جانی دپ بعد از پنج سال سکوتش را شکست
  حسین علایی: مهمترین نقطه ضعف ایران غافلگیری در زمان آغاز حمله بود
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 19956صفحه نخست » آخرین اخبار    جمعه، 20 تیر 1404 - 22:20

فوت و فن روانشناسی؛ گامی ساده برای جایگزینی عادت‌های بد با عادت‌های خوب


با تمرکز آگاهانه بر احساسات لحظه‌ای حین انجام یک رفتار، می‌توان عادت‌های بد را به‌تدریج ترک کرد و جایگزین‌های مثبت و سازنده‌تری برای آن‌ها ایجاد کرد.

فرارو- بسیاری از رفتارهای روزمره ما حاصل تصمیم گیری آگاهانه نیستند، بلکه در قالب عادت هایی شکل گرفته اند که به مرور زمان و بدون توجه به پیامدهایشان تکرار می شوند.

به نقل از اینک، افراد معمولاً فکر می کنند در طول روز تصمیمات زیادی می گیرند و البته بیراه هم نیست. اما بر اساس پژوهشی که در نشریه Society for Personality and Social Psychology منتشر شده، نزدیک به 40 درصد از کارهایی که انجام می دهیم نه بر اساس تصمیم، بلکه ناشی از عادت اند. و اینجاست که پای عادت های بد به میان می آید. عادت هایی که به رغم خواست و اراده ما، تکرار می شوند. اما چرا با وجود شناخت مان از یک رفتارِ نامناسب، باز هم به تکرار آن ادامه می دهیم؟ علم عصب شناسی پاسخ روشنی برای این پرسش دارد.

مغز ما چگونه عادت ها را شکل می دهد؟

در ظاهر، داشتن عادت های بد غیرمنطقی است. مگر نباید آن قدر هوشمند باشیم که تنها عادت های مثبت را انتخاب کنیم؟ وندی وود، نویسنده ی کتاب عادت های خوب، عادت های بد در این باره می گوید: ما الگوهایی از رفتار را می یابیم که به ما در رسیدن به اهداف کمک می کنند. وقتی رفتاری را در یک زمینه ی پایدار تکرار می کنیم، بین نشانه ها و واکنش ها، پیوند عصبی شکل می گیرد.

برای مثال، هدف فردی ممکن است بهره وری در کار باشد. اما مشاهده ی یک کلیپ قدیمی از سریالی محبوب کمکی به این هدف نمی کند. پس چرا چنین عادتی شکل می گیرد؟ پاسخ این است: چون معماری مغز ما به گونه ای است که گاهی در برابر ما عمل می کند، نه به نفع مان. فرض کنید لحظه ای از خود می پرسید: آیا باید این ویدیو را ببینم؟ در این لحظه، قشر پیش پیشانی مغز (prefrontal cortex)، بخشی از مغز که مسئول تصمیم گیری، برنامه ریزی و رفتارهای هدفمند است، پاسخ می دهد: نه، باید به کارت برسی.

اما در سوی دیگر، قشر پیش پیشانی اربیتال (orbitofrontal cortex)، بخشی از مغز که با احساسات و پاداش در تصمیم گیری ارتباط دارد، می گوید: بله، ببین. این صحنه رو دوست داری. یه استراحت کوتاه حق تو است! در این نبرد، قشر منطقی و آرام مغز، معمولاً مغلوب صدای بلند و هیجان زده ی قشر احساس محور می شود. همین صدای بلند، پایه گذار عادت های بد است. به گفته ی وندی وود، وقتی ذهن هدفمند ما فعال است، رفتارهایی انجام می دهیم که ما را به نتیجه دلخواهمان می رساند و معمولاً از نیت مان آگاه هستیم.

اما زمانی که ذهن عادت محور ما فعال می شود، رفتارها بدون آگاهی کامل صورت می گیرند. ما نمی توانیم به درستی توضیح دهیم چرا یا چگونه عادت های مان را انجام می دهیم. در این وضعیت، حتی اگر لحظه ای درباره ی تماشای یک ویدیو تردید کنیم، نیروی عادت و لذت آنی، صدای عقل را خاموش می کند. دیگر هدف ما رسیدن به بهره وری نیست، بلکه فقط ارضای نیاز به انجام آن عادت است.

چرا ترک عادت سخت است؟

بر اساس پژوهش ها، عادت ها به ما کمک می کنند تا انرژی روانی خود را ذخیره کنیم. اراده منبعی محدود است، و وقتی این منبع تمام می شود، مغز به حالت پیش فرض خود بازمی گردد: یعنی عادت. حتی ممکن است لحظه ای احساس کنید کلید ذهن تان خاموش شده و افکار منطقی کاملاً کنار رفته اند.

چگونه یک عادت بد را ترک کنیم؟

خبر خوب این است که شکستن چرخه عادت ممکن است؛ اما به شرطی ساده، و درعین حال دشوار: باید خودتان را مجبور به تفکر کنید. نه قبل از انجام عادت، بلکه در حین آن. برای مثال، نه قبل از تماشای ویدیو، بلکه در همان لحظاتی که مشغول تماشا هستید. چرا؟ چون جلوگیری اولیه از آغاز عادت، به اراده ای نیاز دارد که در آن لحظه ممکن است وجود نداشته باشد. اما درگیر کردن ذهن در زمان اجرا می تواند به ایجاد بینش و در نهایت، دگرگونی منجر شود.

نخستین گام، بازتاب ذهنی درباره ی فایده های واقعی آن عادت است. مثلاً در مورد تماشای ویدیو، آیا واقعاً حس آرامش یا انرژی مثبت به همراه دارد؟ یا فقط یک حواس پرتی گذراست؟ آیا بعد از آن احساس بهتری دارید؟ یا حس گناه، پشیمانی و از دست دادن زمان شما را فرا می گیرد؟

در اغلب موارد، مزایای این رفتارها بسیار محدود و زودگذر هستند، در حالی که پیامدهای منفی آن، چه احساسی، چه روانی و حتی جسمی بیشتر و عمیق ترند. گام دوم، تکرار این فرایند است. تنها یک بار بازتاب ذهنی کافی نیست. شما باید چندین بار این فرآیند را انجام دهید تا مغزتان بتواند به تدریج ارتباط پاداش دهی رفتار را تغییر دهد.

در گذر زمان، دو بخش مختلف مغز، قشر منطقی و قشر احساسی، آرام آرام به هم صدایی می رسند. بخش منطقی دلایل بلندمدت ترک عادت را ارائه می دهد، و بخش احساس محور نیز یاد می گیرد که احساس خوب واقعی، نه در انجام عادت، بلکه در کنترل آن نهفته است. این همان لحظه ای ست که عادت بد ترک می شود و مسیر جدیدی برای ایجاد عادت های مثبت شکل می گیرد.

فرض کنید می خواهید عادت بررسی شبکه های اجتماعی را ترک کنید، آن هم در زمانی که قرار است روی کار تمرکز کنید. دفعه بعد که وسوسه شدید تا اینستاگرام را باز کنید، با آن مبارزه نکنید؛ اما هم زمان با این کار، احساس تان را ارزیابی کنید. از خود بپرسید: آیا این کار ارزشش را دارد؟ آیا این احساس رضایت، ارزش از دست دادن تمرکز و بهره وری را دارد؟ آیا واقعاً لذتی از آن می برم، یا فقط به عادت پناه آورده ام؟

اگر این ارزیابی ها را چندین بار انجام دهید، به تدریج مغز شما یاد می گیرد که این رفتار، پاداش مورد انتظار را در پی ندارد. این آگاهی، سکوی پرتابی برای ایجاد تغییرات رفتاری عمیق تر خواهد بود. در نهایت، با تکرار بازتاب درونی و بررسی لحظه به لحظه احساسات ناشی از انجام عادت های بد، مسیر مغز شما تغییر می کند. نیت و عادت به جای مقابله، همسو می شوند و رفتارهای جدید شکل می گیرند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ماجرای جاسوسی اجنه و شیاطین برای اسراییل
  ماجرای جاسوسی اجنه و شیاطین برای اسراییل
عبدالله گنجی مشاور شهردار تهران در توییتر نوشت: «پدیده‌ای عجیب! بعد از جنگ اخیر چند برگ کاغذ در کف خیابان های تهران یافت شده که طلسم با نمادهای یهودی است.
حسین علایی: مهمترین نقطه ضعف ایران غافلگیری در زمان آغاز حمله بود
  حسین علایی: مهمترین نقطه ضعف ایران غافلگیری در زمان آغاز حمله بود
حسین علایی در یادداشتی در جماران نوشت: مهم ترین نقطه ضعف ایران هم غافلگیر شدن در زمان آغاز حمله اسراییل به ایران بود که باعث ترور فرماندهان عزیز و دانشمندان پرافتخار هسته ای همراه با خانواده ها و فرزندانشان شد.
واکنش اردوغان به خلع سلاح پ.ک.ک
  واکنش اردوغان به خلع سلاح پ.ک.ک
رییس جمهور ترکیه در واکنش به خلع سلاح پ.ک.ک گفت: «47 سال تروریسم با خلع سلاح پ.ک.ک پایان یافت. ما از نزدیک هر اقدامی را که به توقف خونریزی و تقویت برادری منجر می‌شود،
کیهان: مسئولان باید «ابهام استراتژیک» را از امام بیاموزند، ایشان با دو کلمه مختصر «نمی‌دانم» و «اطلاعی ندارم» پاسخ خبرنگار را می‌داد
  کیهان: مسئولان باید «ابهام استراتژیک» را از امام بیاموزند، ایشان با دو کلمه مختصر «نمی‌دانم» و «اطلاعی ندارم» پاسخ خبرنگار را می‌داد
«دولت می‌‌تواند با ابهام استراتژیک از بیان روشن مقاصد و تعهدات خود پرهیز کند؛ زیرا قصد دارد با پنهان کردن آن از اعمال نفوذ مخالفان جلوگیری نماید.
زمان پخش قسمت پایانی سریال تاسیان
  زمان پخش قسمت پایانی سریال تاسیان
برخی گزارش‌ها نشان می‌داد سریال اجتماعی عاشقانه «تاسیان» دارای 22 قسمت است که به کارگردانی تینا پاکروان، هر هفته روزهای جمعه ساعت 8 صبح منتشر می‌شود.
همه‌‍‌چیز به نفع این ستاره استقلال است
  همه‌‍‌چیز به نفع این ستاره استقلال است
جلال‌الدین ماشاریپوف بازیکن استقلال تهران است که فصل خوبی را سپری نکرد. کارشناسان بسیاری معتقد بودند ماشاریپوف اگرچه در برخی بازی‌ها تاثیر مثبت خود را گذاشت اما از او انتظار بسیار بیشتری می‌رفت.
تصویری قدیمی از رضا عطاران و حسن جوهرچی در حیاط بیت رهبری
  تصویری قدیمی از رضا عطاران و حسن جوهرچی در حیاط بیت رهبری
تصویری کمتر دیده شده از رضا عطاران و حسن جوهرچی را در حیاط بیت رهبری و در اردیبهشت سال 77 مشاهده می‌کنید. فرادید: تصویری کمتر دیده شده از رضا عطاران و حسن جوهرچی را در حیاط بیت رهبری و در اردیبهشت سال 77 مشاهده می‌کنید.
استخدام اتباع غیرمجاز جرم است؟
  استخدام اتباع غیرمجاز جرم است؟
«اصل بر این است که کارفرما نمی‌تواند اتباع بیگانه را استخدام کند مگر در شرایط مشخص و قانونی که توسط قوانین مختلف از جمله قانون کار، قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و قانون ممنوعیت بکارگیری اتباع بیگانه بدون پروانه اقامت تعیین شده است.
فرودگاه امام اعلام آماده‌باش کرد
  فرودگاه امام اعلام آماده‌باش کرد
مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) از آمادگی شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) برای میزبانی از 2500 پرواز ویژه عملیات اربعین خبر داد و گفت:
تصاویر بازیگران زن خارجی سریال سلمان فارسی
  تصاویر بازیگران زن خارجی سریال سلمان فارسی
انتشار تصاویر جدیدی از نقش آفرینی بازیگران زن خارجی در سریال سلمان فارسی توجه بسیاری از کاربران ایرانی را به خود جلب کرد که در ادامه مشاهده خواهید کرد.
بازداشت تروریست وابسته به سرویس‌ خارجی در مازندران
  بازداشت تروریست وابسته به سرویس‌ خارجی در مازندران
سپاه کربلا از دستگیری تروریستی وابسته به سرویس بیگانه در استان مازندران خبر داد.
ایران گنبد ارتباطی آمریکا را از بین برد
  ایران گنبد ارتباطی آمریکا را از بین برد
تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد گنبد ارتباطی آمریکا در پایگاه العدید قطر در پی حمله ایران کاملا منهدم شده است.
  پربیننده ترین اخبار       
  اعدام قاتل نیان دختر بچه 6ساله بوکانی در ملاءعام
  خرید مهاجم خارجی برای پرسپولیس قطعی شد
  واکنش ترامپ به تهدید به ترور از سوی لاریجانی
  ثبت نام جدید مدیران خودرو آغاز شد/ اقساط 5 ساله با تحویل 45 روزه امروز 21 تیر
  آغاز واریز یارانه و مستمری تیر 1404 / این افراد امروز منتظر واریزی باشند
  استارت واریز نفری 1 میلیون تومان یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار | تغییرات واریز اولین یارانه نقدی دولت جدید امروز 21 تیر
  جدول اضافه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در امروز 21 تیر
  پشت‌ پرده تمدید قرارداد یاسین سلمانی فاش شد
  فوری/ ادارات تهران شنبه 21 تیر 1404 تعطیل شد؟
  ترور در چابهار؛ سه مامور پلیس شهید شدند
  اقدام عجیب اینتر درباره مهدی طارمی
  واریز سود سهام عدالت از فردا 21 تیر قطعی شد؟ | سهام عدالتی ها منتظر پیامک واریز باشند
  سونامی در بازار خودرو / چین قانون خودروهای صادراتی را عوض کرد
  سوتی مدیرعامل استقلال باز هم حاشیه‌آفرین شد
  حمله کیهان به موسوی: در ایام جنگ تحمیلی دشمن لال یا مرده بود؟
  سیدورف پیگیر شیر کامرون؛ رقابت آبی‌ها و باشگاه مراکشی
  تفال به حافظ شنبه 21 تیر 1404؛صبا تو نکهت آن زلف مشک بو داری....
  مورد خاص امیررضا معصومی؛ کشتی برای خارجی‌ها یا سرباز وطن بودن؟
  دستگاه عریض و طویل صداوسیما ملک شخصی چه کسی است؟
  مشکل بزرگ 4 ستاره مهم پرسپولیس
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved