| روند رو به رشد بهای گوشت قرمز در سال های اخیر شدت گرفته است. بهای این محصول مهم و اثرگذار بر تامین امنیت غذایی خانوار، در سال جاری نیز رشد قابل توجهی داشته است. دلایل متعددی برای رشد قیمت گوشت در بازار عنوان می شود که از جمله مهم ترین آنها باید به خشکسالی و کاهش تولید علوفه ، عدم تخصیص ارز برای واردات نهاده دامی ، اخراج گسترده اتباع افغانستانی یا کارگر ارزان در تولید واحدهای دامداری و همچنین بی توجهی به واردات گوشت متناسب با نیاز بازار داخلی اشاره کرد. به گزارش دنیای اقتصاد، با رکوردشکنی های قیمت گوشت در بازار شاهد اقدامات دولت برای واردات گوشت با هدف تنظیم بازار داخلی بوده ایم. از آنجا که ارز ارزان به واردات این گوشت اختصاص می یابد، بهای آن در بازار داخلی مناسب تر خواهد بود. با این وجود فعالان صنعت دام نسبت به عدم تخصیص ارز برای واردات نهاده های دامی گلایه دارند. حتی با ورود گوشت منجمد با قیمت مصوب نیز، همچنان بهای گوشت برای مصرف خانوار بالا است؛ همین موضوع نیز زمینه کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز را در ایران فراهم کرده است. در ماه های گذشته شاهد شدت گرفتن التهاب در بازار خرید و فروش گوشت بوده ایم؛ تاجایی که گوشت قرمز در قصابی ها در رنج قیمتی یک تا دو میلیون تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. در روزهای گذشته شاهد آغاز عرضه گوشت منجمد وارداتی در میادین تهران بودیم. گوشت های وارداتی از کشورهایی مانند روسیه، استرالیا و مغولستان وارد شده و با قیمت کمتر از 600 هزار تومان عرضه می شود. هم اکنون روزانه حدود 200 تن گوشت در فروشگاه های زنجیره ای عرضه می شود. نیاز بازار داخلی به گوشت قرمز وارداتی سالانه حدود 200 هزار تن برآورد می شود، درحالی که در نیمه نخست امسال میزان واردات گوشت قرمز به حدود 30 هزار تن کاهش یافته است. عدم واردات گوشت قرمز متناسب با نیاز بازار داخلی یکی از دلایلی است که تعادل بازار گوشت قرمز را بر هم زده است. تولید نهاده دامی در سال جاری 10 میلیون تن کاهش یافته است. خشکسالی و کاهش 40 درصدی بارندگی، تولید نهاده های دامی کشور شامل علوفه مرتعی، علوفه مزرعه ای، بقایای زراعی و جو را کاهش داده است. در سال جاری قیمت جو و ذرت مصرفی سه برابر و بهای کاه چهار برابر شده است. دامدار یا دسترسی به نهاده دامی ندارد یا باید آن را با قیمت چندبرابری خریداری کند. نبود ارز برای واردات نهاده های دامی از دیگر چالش های اساسی است. خروج کارگران اتباع افغانستانی نیز به منزله رشد هزینه تمام شده تولید بود. در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوساله زنده 300 تا 350 هزار تومان، لاشه 600 هزار تومان و گوشت بی استخوان 650 تا 700 هزار تومان است. آزاد گفت: فاصله قیمت توزیع گوشت تا بهایی که به مصرف کننده فروخته می شود، بالا است. سودی که در واردات گوشت و ارز ارزان است، در تولید نیست و واردات گوشت برای افراد خاص سوددهی بالاتری دارد. روند رو به رشد بهای گوشت قرمز به افت سرانه مصرف این محصول در کشور منتهی می شود. علیرضا رییسی، معاون وقت بهداشت وزارت بهداشت، سرانه مصرف گوشت را در کشور روزانه 35 گرم عنوان کرد، درحالی که باید برابر 75 گرم باشد. |