پژوهشگران در تحقیق جدیدی نشان داده اند که برخی میکروب های دهان می توانند خطر ابتلا به سرطان پانکراس، یکی از مرگبارترین سرطان ها در انسان، را افزایش دهند. به گزارش دیجیاتو؛ سرطان پانکراس هرچند کمتر از سایر سرطان ها بروز می کند، اما نرخ مرگ ومیر بالایی دارد و تنها 13 درصد بیماران بیش از پنج سال پس از تشخیص زنده می مانند. دلیل اصلی این موضوع نیز تشخیص دیرهنگام است، زیرا علائم بیماری معمولاً در مراحل پیشرفته ظاهر می شوند. اکنون مطالعه ای جدید نشان می دهد که ترکیب میکروبی دهان می تواند نقش مهمی در شناسایی زودهنگام افراد در معرض خطر ایفا کند. میکروب هایی که خطر ابتلا به سرطان پانکراس را بیشتر می کنند تیمی از محققان دانشگاه نیویورک در این تحقیق با بررسی داده های بیش از 300 هزار فرد 50 تا 70 ساله، ارتباط مستقیم میان حضور برخی باکتری ها و قارچ ها در دهان با افزایش خطر سرطان پانکراس را کشف کرده اند. آنها 27 گونه میکروبی را مشخص کرده اند که باعث می شوند خطر ابتلا به این سرطان سه برابر بیشتر شود. از میان آنها سه گونه باکتری شامل Porphyromonas gingivalis ،Eubacterium nodatum و Parvimonas micra و همچنین قارچ Candida tropicalis بیشترین نقش را داشته اند. نتایج تحقیق مشخص کرده که میکروب های دهانی ممکن است از طریق بزاق وارد دستگاه گوارش شده و به پانکراس برسند. این موضوع می تواند توضیح دهد که چرا برخی افراد بدون سابقه خانوادگی یا عوامل خطر شناخته شده، به این سرطان دچار می شوند. نکته جالب اینکه پژوهشگران می گویند برخی گونه های دیگر از باکتری ها و قارچ ها با کاهش خطر سرطان پانکراس ارتباط دارند. بنابراین ترکیب دقیق میکروب ها و قارچ های دهانی می تواند تعیین کننده سلامت یا بیماری باشد. محققان در گام بعدی قصد دارند نقش ویروس ها را نیز در این فرآیند بررسی کنند. یافته های این پژوهش که بار دیگر اهمیت رعایت بهداشت دهان و دندان را نشان می دهد، در نشریه معتبر JAMA منتشر شده است. |