صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 5 مرداد 1404 - 16:33   
 آخرین خبرها
  پشت پرده جذب ابرقویی؛ مهره‌ای برای نیمکت نشینی!
  لایحه حذف چهار صفر از پول ملی به کجا رسید؟!
  تعطیلی و پلمب معدن متخلف در مرزن‌آباد
  پرواز اصفهان - رشت دوباره برقرار شد
  پرسپولیس قیمت گندوز را مشخص کرد
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 24796صفحه نخست » اخبار مهمیکشنبه، 5 مرداد 1404 - 14:10

چهار نکته تلخ درباره دولت یک ساله پزشکیان


پزشکیان وعده گوشت، طلا، زمین و مدیریت جهان نداد. چند قول محدود داد که موضوع فیلترینگ، گشت ارشاد و تلاش برای اصلاح روابط خارجی شاید شاخص‌ترین آن‌ها بود.

فرارو محسن صالحی خواه؛ چند روز مانده تا آغاز به کار رسمی مسعود پزشکیان به عنوان رییس جمهور، یک ساله شود. یک سال پرماجرا با تحولاتی روی دور تند که شاید بخشی از آن ها در طول تاریخ بعضی کشورها یافت نشود. چه برسد به این که در 365 روز اتفاق افتاده باشد.

بزرگ ترین آفت درباره دولت پزشکیان و اصلاح طلبان این است که فکر می کنند سال 1404 مانند سال های پیش و تغییر دولت های پیشین است. شاید گاهی در گفتار بعضی از آن ها از تنگ بودن وقت و متفاوت بودن شرایط را بشنویم اما در رفتار و عملکرد بسیاری از آن ها، اثری از اعتقاد به این واقعیت در وضعیت امروز ایران وجود ندارد.

نتیجه انتخابات 1403 باید به صورت موشکافانه ای توسط متخصصان جامعه شناسی سیاسی بررسی شود. سال گذشته در یک نشست بودم که آذر منصوری، رییس جبهه اصلاحات ایران همراه با بهزاد نبوی حضور داشتند. خاطرم هست که این جمله را (نقل به مضمون) از منصوری شنیدم: برآورد هوش مصنوعی هم این نبود که آقای پزشکیان در این شرایط پیروز می شود. اصل جمله در گزارش های آن نشست که خبرنگاران حضور داشتند، قابل دسترسی است. برآورد هیچ کس این نبود که در یک مشارکت اندک در تاریخ ادوار انتخابات ریاست جمهوری، یک گزینه تندرو قدرت را به دست نگیرد. حالا در آستانه یک سالگی دولت چهاردهم چند نکته را باید مرور کنیم.

اول؛ تکلیف وعده های اندک رییس جمهور

نگارنده یکی از نمونه های بسیاری است که در انتخابات 1403 بعد از چند دوره پای صندوق آمد و رای سلبی داد نه برای این که پزشکیان رییس جمهور شود، برای این که سعید جلیلی روی این صندلی ننشیند. چون همه ما می دانستیم وضعیت ایران با قدرت گرفتن بیش از پیش سعید جلیلی، در حوزه داخلی و خارجی با بحران های بیشتری روبرو می شود. پزشکیان وعده گوشت، طلا، زمین و مدیریت جهان نداد. چند قول محدود داد که موضوع فیلترینگ، گشت ارشاد و تلاش برای اصلاح روابط خارجی شاید شاخص ترین آن ها بود.

اگر این سه وعده را مد نظر قرار بدهیم، در رفع فیلترینگ بی منطقی که سال هاست هزینه مادی، روانی و امنیتی به جامعه ایران تحمیل کرده، گشایش خاصی اتفاق نیفتاده است. مشخص نیست ذینفعان فیلریتنگ جلوی بازگرداندن حق مردم برای بهره مندی از اینترنت را گرفته اند یا دست اندازهای دیگری ایجاد شده. دولت در این مورد شفاف نیست و نیاز به توضیحی هم نمی بینند.

گشت های ارشاد جمع شدند و نشدند. گاهی ون هایشان هستند و گاهی نیستند. به چشم می آیند چون ترکیب تیمی و خودروهای ون شان متفاوت است. هنوز هم افرادی پیدا می شوند که تحت عنوان آمر به معروف آن کاری که دلشان می خواهد را انجام می دهند. اما قدرت دوران سیدابراهیم رییسی که وزیر کشور وقت آن ها را پشت تریبون های رسمی تشجیع می کرد را تا جایی که می دانیم، در اختیار ندارند. جلوی قانون حجاب که در پستوهای مجلس تصویب شد هم با استفاده از شعام گرفتند.

در حوزه روابط خارجی، دولت پزشکیان با سنگ اندازی های عجیبی در داخل کشور مواجه است که البته دور از انتظار نبود. اما عمق آن تا این حد به نظر نمی رسید. جریان تندروی داخلی به علاوه جریان تندروی خارجی در تلاش است که مسیر دیپلماسی را مسدود کند. در این مسیر هم قدرت سنگ اندازی دارند هم رسانه های رسمی کشور و در بالاتری سطح یعنی صداوسیما در اختیار آن هاست. دستگاه دیپلماسی و حتی آن بخش هایی از حاکمیت که رفتاری عقلایی از خود در این شرایط نشان می دهد، هنوز نتوانسته از این سد عبور کند.

در کنار تمام این ها، وضعیت معیشت مردم و اقتصاد کشور هر روز وخیم تر می شود و هنوز روزنه امیدی باز نشده است.

دوم؛ جاخوش کردن اصلاح طلبان

یکی از نتایج تغییر دولت، تغییر مدیران و مشغول به کار شدن مهره های سیاسی است. از بالاترین سطح یعنی ریاست دستگاه ها تا سطوح کارشناسی شامل این اصل می شود. این اتفاق همیشه می افتاد و این بار نیز افتاد. اما انگار آن هایی که از رهگذر ورود پزشکیان به پاستور صاحب شغل و جایگاه در سطوح مختلف شدند، فراموش کردند که کشور در چه شرایطی قرار دارد. از خاطرم نمی رود سال گذشته در ورزشگاه امجدیه، میتینگ انتخاباتی پزشکیان برگزار شد که سالن به ضرب و زور فراوانی پر شده بود.

می شد گوشه ای از ناامیدی مردم از صندوق را در یک نمای مینیاتوری، در آن سالن و برنامه های مشابه دیگران در تهران دید. برخی از آن هایی که آنجا پشت میکروفون رفتند و رجز خواندند، مدیران دولت پزشکیان شدند و حالا در آستانه یکسالگی دولت او باید بگویند چه عملکرد مثبتی داشتند. چه روندی را توانستند اصلاح کنند، کدام مشکل را حل کردند؟ این که آقای الف اصولگرا در صدر فلان هلدینگ باشد یا آقای ب اصلاح طلب خاتمی چی تند و تیز، وقتی عملکردشان فرقی نداشته باشد، در عمل تفاوتی ایجاد نشده. به نظر نمی رسد که در این یک سال، اصلاح طلبانی که بار دیگر صاحب مقام و منصب شدند، احساس می کنند که شرایط متفاوت است.

سوم؛ پاسخگویی اصلاحات

مسعود پزشکیان رحم اجاره ای و گزینه اجباری اصلاح طلبان در انتخابات نبود. گزینه رسمی و نهایی آن ها بود که به هر طریقی توانست از فیلتر متغیر، سیاسی و بی قاعده شورای نگهبان عبور کند و در میان ناباوری ها، رییس جمهور شود. اتفاقی که خود او هم همچنان باور نمی کند و متاسفانه خیلی صادقانه چند وقت یکبار پشت تریبون آن را تکرار می کند.

چندی پیش یکی از روزنامه نگاران اصلاح طلب نزدیک به پزشکیان در توییتر نوشت: اصلاح طلبان باید پاسخگوی کارنامه ی یک سالگی اعضای اصلاح طلب دولت در سطوح مختلف باشند. رییس جمهور و دولت به اعتبار این جریان سیاسی، آن مدیران را منصوب کرده است؛ از معاون اول تا چند وزیر، چند استاندار و غیره. چه خوب است که گزارشی در این باره بدهند.

اما اجازه بدهید این گزاره را تکمیل کنیم. اصلاح طلبان نه فقط پاسخگوی مدیران اصلاح طلب که باید پاسخگوی پیروزی و شکست دولت پزشکیان باشند. درست است که رییس جمهور شدن پزشکیان با الگوهای پیشین متفاوت است و حمایت آن ها تاثیر شگرفی در پیروزی او نداشت، اما آن ها مسئول کامروایی و ناکامی های دولت او هستند و باید پاسخگو باشند نه فقط مدیران اصلاح طلب. حتی اگر گزینه پایداری در دولت است، اصلاحات باید پاسخ نهایی را بدهد چون مدیریت ارشد و هدایت کار در دست آن هاست. وفاق در کار باشد یا نباشد.

چهارم؛ ناآشنا ماندن پزشکیان با بدیهیات جایگاهش

مسعود پزشکیان یک سال پس از پوشیدن ردای ریاست جمهوری، همچنان در بعضی بدیهیات به خصوص در حوزه پروتکل ها لنگ می زند. این که پزشکیان خودش است، خاکی ست و تمام این ویژگی ها را دارد، در جای خود خوب و محترم. آن صندلی که مسعود پزشیکان بر آن تکیه زده، یک جایگاه حقوقی است. آنچه پزشکیان می گوید و انجام می دهد، به خاطر جایگاهش ارزش خبری دارد و منعکس می شود. رفتاری که از خود در مجامع نشان می دهد، سخنرانی های همراه با تپق یا هر ایراد دیگری که می بینیم، بعد از یک سال حضور در جایگاه ریاست جمهوری آزاردهنده است.

سیاستمدار کهنه کار، دیپلمات باسابقه، وزیر و وکیل جوان دور و اطراف پزشکیان کم نیست. این که آن ها تا کنون در حل این معضل موفق نشدند، سوال برانگیز است.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ببینید؛ خلاصه بازی ویسل کوبه 1 - بارسلونا 3
  ببینید؛ خلاصه بازی ویسل کوبه 1 - بارسلونا 3
دو تیم ویسل کوبه ژاپن و بارسلونا در دیداری دوستانه به مصاف هم رفتند. این بازی در‌ کشور ژاپن‌ برگزار شد و با برتری 3-1 بلوگرانا به پایان رسید.
برد 3-1 بارسلونا مقابل ویسل کوبه؛ امیدواری فلیک به تازه واردها
  برد 3-1 بارسلونا مقابل ویسل کوبه؛ امیدواری فلیک به تازه واردها
بارسلونای هانسی فلیک در اولین بازی تور ژاپن با پیروزی مقابل ویسل کوبه کار خود را آغاز کرد.
حملات ترامپ به رسانه‌های آمریکایی؛ ان.بی‌.سی نیوز «وحشتناک» است
  حملات ترامپ به رسانه‌های آمریکایی؛ ان.بی‌.سی نیوز «وحشتناک» است
رییس جمهور ایالات متحده در ادامه جنجال‌هایش با رسانه‌ها این بار به سراغ شبکه ان.بی‌.سی نیوز رفته و این شبکه را «مهره» حزب دموکرات خوانده و خواستار لغو مجوز فعالیت آن شد.
حمله مرگبار به وکیل تهرانی و همسرش با خودرو
  حمله مرگبار به وکیل تهرانی و همسرش با خودرو
فردی که یک وکیل و همسر او را حین خروج از خانه‌شان زیر گرفته و یک پرونده جنایی را رقم زده بود، دستگیر شد.
آب در مشهد جیره‌بندی می‌شود؟
  آب در مشهد جیره‌بندی می‌شود؟
«الگوی مصرف در مشهد 12 مترمکعب در ماه برای هر اشتراک تعریف شده است. 83 درصد آب مشهد در بخش مسکونی مصرف می‌شود و 37 درصد مشترکان پرمصرف و بدمصرف هستند که حدود 60 درصد آب مصرفی در بخش مسکونی را مصرف می‌کنند.
پیشکسوت پرسپولیس و استقلال در بستر بیماری
  پیشکسوت پرسپولیس و استقلال در بستر بیماری
داریوش مصطفوی، رییس اسبق فدراسیون فوتبال ایران، پس از تحمل یک دوره درد، جراحی و شیمی‌درمانی همچنان در بستر بیماری است.
درویش توپ را در زمین هاشمیان انداخت
  درویش توپ را در زمین هاشمیان انداخت
وحید هاشمیان نشان داد که رویکردی منعطف نسبت به پروژه نیمه‌تمام اسماعیل کارتال در نقل‌وانتقالات دارد.
ماجرای سوءِ تفاهم در تعیین زمان آتش‌بس ایران و اسراییل از زبان عراقچی
  ماجرای سوءِ تفاهم در تعیین زمان آتش‌بس ایران و اسراییل از زبان عراقچی
«بعدازظهر روز اول آتش بس رژیم ادعا کرد که ایران موشک زده و توافق را نقض کرده و هواپیمایشان را فرستادند برای حمله.من همانجا به وتیکاف پیام داد که اسراییل در حال بهانه گیری است»
کارنامه و بیوگرافی پسر عموی اونانا در استقلال؛ فابریس اوندا کیست؟
  کارنامه و بیوگرافی پسر عموی اونانا در استقلال؛ فابریس اوندا کیست؟
نکته جالب درخصوص گزینه جدید دروازه استقلال، نسبت فامیلی او با سنگربان منچستریونایتد است.
حباب قیمت برنج؛ چرا برنج 100 هزار تومانی 300 هزار فروخته می‌شود؟
  حباب قیمت برنج؛ چرا برنج 100 هزار تومانی 300 هزار فروخته می‌شود؟
دادستان ساری با انتقاد از گرانی قیمت برنج در بازار گفت: حباب قیمت برنج توسط دلالان و واسطه ها ایجاد شده است.
آیا باروری ابرها راه‌حل رفع خشکسالی است؟
  آیا باروری ابرها راه‌حل رفع خشکسالی است؟
«با توجه به بحران شدید کشور در حوزه منابع آبی، با هدف این‌که بتوانیم منابع آبی سطحی و زیرزمینی را افزایش دهیم، بارورسازی نقش خیلی تعیین‌کننده‌ای ندارد.
ببینید؛ 54 کودک پناهجو از مراکش تا اسپانیا شنا کردند
  ببینید؛ 54 کودک پناهجو از مراکش تا اسپانیا شنا کردند
54 کودک مسیر خطرناک دریایی میان مراکش و شهر ساحلی سئوتا که یکی از دو منطقه کوچک اسپانیا در شمال آفریقا است را شنا کردند و خود را به خاک اروپا رساندند.
  پربیننده ترین اخبار       
  دلیل خرید عیسی آل کثیر توسط استقلال چه بود؟
  تصویر مشکوک از استقلال-سپاهان؛ خرید جدید آبی‌ها لو رفت؟
  الفاظ نامناسب روزنامه ایتالیایی علیه مهدی طارمی
  درخواست ناگهانی استقلال در آستانه بازی با تراکتور جنجالی شد
  قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 5 مرداد؛ ارز اربعین چقدر است؟
  عکس؛ زن ایزدی پس از 12 سال از اسارت داعش آزاد شد
  خواننده‌ پاپ طرفدار استقلال: گمشید استقلالو ول کنید/ پیش اوسکولا میشه انقدر تو تلوزیون مصاحبه نکنید؟
  «نه» به مارسی، «بله» به پرسپولیس ؛ مورد عجیب سرژ اوریه
  ماجرای فوت کودک 6 ساله بر اثر نیش عقرب
  روز و ساعت بازی فوتبال تراکتور - استقلال در سوپرجام
  کنایه رضا درویش به محمدرضا زنوزی درباره پرونده علیرضا بیرانوند
  حذف یارانه سه دهک بالا و افزایش 40 درصدی یارانه نقدی این دهک‌ها!
  طرح جدید ایران خودرو برای کاسبی با جیب مردم!+ جدول
  بند خاص در قرارداد مارکو باکیچ با پرسپولیس
  چهار نکته تلخ درباره دولت یک ساله پزشکیان
  رسایی شاکی شد: چرا معاون مدیرکل آژانس به تهران به می‌آید؟
  عسلویه 11 بار لرزید
  آتش‌سوزی در هواپیمای مسافربری بویینگ 737 آمریکا
  تصویر؛ مبارزه امیر علی‌اکبری با «تانک داغستان» در قفس مسکو
  حادثه تروریستی زاهدان؛ روایت مادر بلوچ از لحظه شهید شدن فرزند 7 ماهه‌اش
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved