صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 5 مرداد 1404 - 14:00   
 آخرین خبرها
  کشف 21 تاکسیدرمی حیوانات وحشی در تهران
  زلزله 4.7 ریشتری عسلویه را لرزاند
  احتمال شنیده شدن صدای انفجار در خمین
  حدود 40 درصد آب در کشور به هدر می رود
  فعلاً به مذاکرات با پرسپولیس ادامه می‌دهیم/ این ستاره پرسپولیسی است؟
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 24653صفحه نخست » آخرین اخبار    یکشنبه، 5 مرداد 1404 - 08:55

آبیاری قطره‌ای برای 2 میلیارد نفر!


«ظرفیت جمعیت‌پذیری کشور را نمی‌توان صرفا با تقسیم میزان در دسترس آب به متوسط مصرف سرانه خانوارها محاسبه کرد و باید مصرف آب در واحدهای تولیدی را که بناست از یک سو اشتغال پایدار برای جمعیت ایجاد کنند و از سوی دیگر کالاها و خدمات مورد نیاز جمعیت را تولید ...

نادر ذاکری طی یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: کاهش ذخیره آب سدها و هشدارهای پیاپی مسئولان و کارشناسان که اهمیت رعایت اصول صرفه جویی را مطرح می کنند، توجه همگان را به پرونده آب و شیوه های مدیریت منابع آبی کشور جلب کرده است. در همین راستا، سخنان معاون اسبق وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم در اردیبهشت 1402 درباره وضعیت منابع آب کشور بار دیگر به لطف فضای مجازی به صدر اخبار بازگشته است.

وی با یک محاسبه ساده اعلام کرده بود منابع آب کشور توان تأمین آب شرب دو میلیارد نفر را دارد. محور کلی سخنان او این بود که کشورمان از نظر منابع طبیعی بسیار غنی است و مشکل فقط به شیوه های مدیریت برمی گردد. در سال های گذشته برخی سخنوران از ضرورت افزایش جمعیت و حتی رساندن ابعاد خانوار از چهار نفر به 14 نفر سخن گفته و محدودیت منابع آبی کشور و پایین بودن ظرفیت جمعیت پذیری را دروغ و بی اساس دانسته اند. سخنان این مقام دولت سیزدهم نیز همسو با سخنان مزبور مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت. اصل محاسبه معاون اسبق چندان محل مناقشه نیست.

او به روشنی گفته که در محاسبه فقط آب مصرفی خانوار را مورد توجه قرار داده و فرض کرده کل آب کشور فقط به خانوارها داده شود. به بیان دیگر، او فقط یک عدد را بر عددی دیگر تقسیم و نتیجه را اعلام کرده است. اما این محاسبه درست براساس فرضی بسیار نادرست انجام گرفته است؛ زیرا حتی در عالم خیال و در شهرهای افسانه ای نیز نمی توان موردی را یافت که آن جامعه خیالی برای آب مصرفی جز مصرف خانوارها نداشته باشد.

به بیان دیگر، حتی در جوامع خیالی در داستان های پریان نیز شهروندان نیازمند داشتن شغل و درآمد هستند و کارآفرینان برای ایجاد و عرضه فرصت های شغلی نیازمند مصرف آب، چه در حوزه صنعت، چه در حوزه کشاورزی و چه حتی خدمات هستند. به گونه ای که امروزه سهم بخش صنعت از کل آب مصرفی کشورها را می توان به عنوان شاخصی برای رشد بخش صنعت مورد توجه قرار داد.

با عنایت به آنچه گفته شد، ظرفیت جمعیت پذیری کشور را نمی توان صرفا با تقسیم میزان در دسترس آب به متوسط مصرف سرانه خانوارها محاسبه کرد و باید مصرف آب در واحدهای تولیدی را که بناست از یک سو اشتغال پایدار برای جمعیت ایجاد کنند و از سوی دیگر کالاها و خدمات مورد نیاز جمعیت را تولید و عرضه کنند و علاوه بر آن حداقل آب مورد نیاز برای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست را نیز محاسبه کرد.

اگر چنین مطالعه ای در کشورمان انجام بگیرد، متوجه خواهیم شد که با چه میزان کسری در منابع آب روبه رو هستیم. محاسبه معاون اسبق هرچند از نظر دانش چهار عمل اصلی درست و مبرا از عیب و نقص است، اما تا حدی مشابه این محاسبه است که مثلا بگوییم با عنایت به میزان آب در دسترس و تعداد خودروهای سواری کشور، اگر تمامی این میزان آب را به شست وشوی خودروها با مسرفانه ترین شیوه اختصاص بدهیم، می توانیم هر خودرو را روزانه 30 بار بشوییم! چنین محاسبه ای از نظر دانش چهار عمل اصلی ایرادی ندارد، اما درعین حال ارزشی هم ندارد جز اینکه نوعی بدآموزی در پی دارد و با دادن اطلاعات درست ولی ناقص به مخاطبان، آنان را به انتخابی نادرست وامی دارد.

براساس مطالعات آمایش سرزمین که در اوایل دهه 1350 انجام گرفت، با عنایت به محدودیت منابع آب، می بایست دولت برنامه ای منسجم برای انتقال صنایع آب بر و حتی کانون های تمرکز جمعیت به سواحل جنوبی کشور و ظرفیت سازی برای صنعت شیرین کردن آب دریا انجام می داد؛ اما این اصل مهم هم در سال های قبل از انقلاب و هم در سال های پس از آن فراموش شد.

در سال های بعد از جنگ، افراط ناموجه در اجرای پروژه ها سدسازی، دشواری های بزرگی را برای کشور ایجاد کرد که یک نمونه آن مرگ تدریجی دریاچه ارومیه در نتیجه احداث ده ها سد و ندادن حقابه طبیعی دریاچه است. علاوه بر این، افراط در اجرای پروژه های انتقال آب از استان الف به استان ب نیز مشکلاتی را برای هر دو منطقه ایجاد کرده و نارضایتی مردم را در پی داشته است. به بیان دقیق تر، مدیریت منابع آبی کشور در چند دهه گذشته بسیار ضعیف و نابخردانه انجام گرفته و دشواری های امروز بیشتر از اینکه نتیجه بخت و اقبال یا نفرین دشمنان باشد، دستاورد مدیریت فامیلی و باجناق سالاری (در مقابل شایسته سالاری) بوده است.

چنین مدیریتی بیشتر از اینکه براساس تحلیل های علمی و کارشناسی تصمیم بگیرد، از مجموعه اطلاعاتی تغذیه می شود که حتی اگر بنیان درستی داشته باشند، مانند تجزیه و تحلیل معاون اسبق عاری از فایده و گمراه کننده هستند. با تأمل در سخنان ایشان و سایر مسئولان دولت وقت می توان دریافت نکته اصلی مورد عنایت او و هم فکرانش بیشتر از اینکه اصلاح شیوه مدیریت منابع آب باشد، ارائه این پیام به مخاطبان است که کشور نیازی به تعامل با جهان خارج یا حل دشواری های موجود ندارد. جناب معاون اسبق در این باره گفته است: 11 اقلیم از 13 اقلیم جهان در ایران وجود دارد، به همین دلیل اگر دور تا دور کشور را دیوار هم بکشند و با جای دیگری ارتباط نداشته باشیم، باز هم می توانیم امور کشور را پیش ببریم .

به نظر می رسد اگر دولت سیزدهم فرصتی می یافت تا با استفاده از تجربیات امثال ایشان برنامه خود را محقق کند، چند سال بعد مسئولان وقت ادعا می کردند با استفاده از شیوه های آبیاری قطره ای می توان آب مورد نیاز 10 میلیارد نفر را تأمین کرد و بنابراین هیچ نیازی به تغییر شیوه سیاست گذاری، اصلاح روش حکمرانی یا اصلاح مسیر تعامل با دنیای خارج نداریم.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
زلزله 4.7 ریشتری عسلویه را لرزاند
  زلزله 4.7 ریشتری عسلویه را لرزاند
براساس این گزارش موقعیت مرکز زلزله در 27.43 شمالی و 52.61 شرقی ثبت شده است.
احتمال شنیده شدن صدای انفجار در خمین
  احتمال شنیده شدن صدای انفجار در خمین
احتمال شنیده شدن صدای انفجارهای کنترل شده در خمین وجود دارد.
حدود 40 درصد آب در کشور به هدر می رود
  حدود 40 درصد آب در کشور به هدر می رود
«حدود 20 الی 25 درصد مصرف کنندگان در حوزه آب پر مصرف هستند. این مشترکان باید شناسایی شده و مصرف آنان مدیریت شود. همین خودش نقش موثری برای عبور از بحران کم آبی خواهد داشت.
دستگیری مواد فروش تهرانپارس با 45 کیلو تریاک
  دستگیری مواد فروش تهرانپارس با 45 کیلو تریاک
در بررسی‌های پلیسی مشخص شد متهم که از توزیع کنندگان سابقه دار مواد مخدر در شرق پایتخت است ضمن تهیه و قاچاق مقادیر قابل توجه‌ای مواد مخدر تریاک اقدام به توزیع گسترده مواد مخدر در محله تهرانپارس می‌کند و این موضوع موجی از نارضایتی ...
امنیت؛ حرف اول جامعه
  امنیت؛ حرف اول جامعه
«امنیت با حرف و شعار حاصل نمی‌شود. جامعه امروز ایران بیش از هر زمان دیگری به امنیت واقعی و پاک‌سازی اجتماعی نیازمند است. در کلان‌شهرهایی مانند تهران و مشهد،
فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
  فعال شدن مکانیسم ماشه تقریبا قطعی است؛ چین میانجی مذاکرات ایران و آمریکا می‌شود؟
«بازگشت ماشه تا حد زیادی قطعی به نظر می‌رسد، مگر اینکه میان ایران و امریکا، یا ایران و اروپا، توافقی حاصل شود. این توافق ممکن است در قالب تمدید وضعیت فعلی باشد؛
این جاده به مدت 3 شب مسدود می‌شود
  این جاده به مدت 3 شب مسدود می‌شود
رییس پلیس راه راهور فراجا، اعلام کرد: جاده هراز از امشب به مدت 3 شب مسدود می‌شود.
حادثه تروریستی زاهدان؛ روایت مادر بلوچ از لحظه شهید شدن فرزند 7 ماهه‌اش
  حادثه تروریستی زاهدان؛ روایت مادر بلوچ از لحظه شهید شدن فرزند 7 ماهه‌اش
ویدیویی از مادر کودک بلوچ هفت ماهه در حادثه زاهدان منتشر می‌شود که در آن می‌گوید: «کودکی را که خداوند پس از 16 سال چشم انتظاری به من عطا کرده بود،
ساپینتو با استقلال در بدترین شرایط
  ساپینتو با استقلال در بدترین شرایط
​کارشناس فوتبال با بیان اینکه مدیریت استقلال ضعیف‌ترین عملکرد را در جذب بازیکن داشته است، گفت : با این شرایط ساپینتو که در بدترین شرایط تیم را تمرین می دهد،
شوک ناگهانی اتباع افغان به صنعت ساختمان/ کمبود کارگر بیداد می‌کند
  شوک ناگهانی اتباع افغان به صنعت ساختمان/ کمبود کارگر بیداد می‌کند
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایلنا، ایرج رهبر، رییس کانون انبوه‌سازان تهران درباره خروج کارگران اتباع افغان از کشور و اثرگذاری آن بر صنعت ساختمان اظهار داشت:
ببینید؛ درگیری وحشتناک هواداران فوتبال با آتش‌بازی
  ببینید؛ درگیری وحشتناک هواداران فوتبال با آتش‌بازی
در جریان مسابقه‌ای در ایرلند، هواداران دو تیم فوتبال با پرتاب ترقه، استفاده از چماق و میله‌های آهنی، صحنه‌ای شبیه به میدان جنگ به‌وجود آوردند.
آیا دیابت می تواند دلیل طلاق باشد؟
  آیا دیابت می تواند دلیل طلاق باشد؟
بر این اساس باید گفت که ابتلا به بیماری‌های خاص مثل دیابت یا بیماری‌های ریوی مانند آسم یا برونشیت، حتی اگر شدید باشد، به‌تنهایی موجب حق فسخ نکاح نخواهد بود؛
  پربیننده ترین اخبار       
  دلیل خرید عیسی آل کثیر توسط استقلال چه بود؟
  تصویر مشکوک از استقلال-سپاهان؛ خرید جدید آبی‌ها لو رفت؟
  این شاه ماهی محبوب پرسپولیس به مس رفسنجان پیوست
  فوری/ فردا 5 مرداد 1404 ادارات و بانک‌های تهران تعطیل شد؟
  الفاظ نامناسب روزنامه ایتالیایی علیه مهدی طارمی
  عرضه رایگان سوخت به مردم/ جزییات اعلام شد
  درخواست ناگهانی استقلال در آستانه بازی با تراکتور جنجالی شد
  فوری/ یارانه جدید 6 مرداد 1404 واریز می‌شود
  خواننده‌ پاپ طرفدار استقلال: گمشید استقلالو ول کنید/ پیش اوسکولا میشه انقدر تو تلوزیون مصاحبه نکنید؟
  مدیر استقلال به دلسوزی هواداران هم دهان‌کجی کرد
  عکس؛ زن ایزدی پس از 12 سال از اسارت داعش آزاد شد
  «نه» به مارسی، «بله» به پرسپولیس ؛ مورد عجیب سرژ اوریه
  کنایه رضا درویش به محمدرضا زنوزی درباره پرونده علیرضا بیرانوند
  حذف یارانه سه دهک بالا و افزایش 40 درصدی یارانه نقدی این دهک‌ها!
  بند خاص در قرارداد مارکو باکیچ با پرسپولیس
  تفال به حافظ یکشنبه 5 مرداد 1404؛دو یار زیرک و از باده کهن دومنی..
  روز و ساعت بازی فوتبال تراکتور - استقلال در سوپرجام
  طرح جدید ایران خودرو برای کاسبی با جیب مردم!+ جدول
  تصویر؛ مبارزه امیر علی‌اکبری با «تانک داغستان» در قفس مسکو
  آتش‌سوزی در هواپیمای مسافربری بویینگ 737 آمریکا
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved