صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
دوشنبه، 30 تیر 1404 - 13:38   
 آخرین خبرها
  قاتل B-21 از راه رسید
  دستورات جدید اژه‌ای؛ در پی مبارزه ریشه‌ای با فساد هستیم
  سری جدید سریال‌ها در تلویزیون؛ از «مهمان کشی» تا «فرمانروای نقابدار»
  گزینه جذاب پرسپولیس از دسترس خارج شد
  هشدار به سلبریتی‌ها: دارو برای تجارت نیست
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22858صفحه نخست » آخرین اخبار    دوشنبه، 30 تیر 1404 - 08:10

احتمال دستیابی ایران به «اژدهای پرتوان چین»؛ جنگنده J-10C موازنه قدرت در خاورمیانه را از نو ترسیم می‌کند؟


«شواهد نشان می‌دهد که مذاکرات درباره جنگنده چنگدو J-10C به آرامی و زیرمجموعه توافق راهبردی 25 ساله ایران با چین که در سال 2021 امضا شد (پیمانی گسترده که انرژی،

احتمال دستیابی ایران به اژدهای پرتوان چین یا جنگنده J-10C هیجانی تازه به رقابت از پیش متلاطم قدرت هوایی خاورمیانه تزریق کرده و برنامه ریزان تل آویو را به لرزه انداخته و صبر ژئوپلیتیک واشنگتن را می آزماید.

به گزارش روزنامه اعتماد، برای دهه ها، نیروی هوایی ایران با تحریم های تسلیحاتی، دست و پنجه نرم کرده و با ناوگان ناهمگونی شامل جنگنده های قدیمی F-14 تام کت، F-4 فانتوم 2 و F-5 تایگر 2، به سختی فعالیت کرده است.

البته تحریم، مهندسان ایرانی را به استادان خلاق مهندسی معکوس تبدیل کرده است و تا به امروز با استفاده از قطعات بازار سیاه، جنگنده های فرسوده با چنگ و دندان در وضعیت پروازی حفظ شده اند. اما در عصر جنگ های مبتنی بر شبکه های اطلاعاتی، رادارهای پیشرفته و دوئل موشک های فراتر از حد دید ناوگان هوایی فرسوده تهران، توان رقابت با جنگنده های نسل پنجم F-35 رادارگریز نیروی هوایی اسراییل یا اسکادران های مدرن کشورهای حوزه خلیج فارس (F-15 عربستان، جنگنده رافائل فرانسه، جنگنده اروپایی تایفون و F-16 چند منظوره امریکایی) ندارد. در این شرایط، جنگنده چنگدو J-10C به عنوان یک راه حل موقت جذاب ظاهر می شود؛ یک جنگنده نسل 4 با قابلیت های پیشرفته.

در این زمینه شواهد نشان می دهد که مذاکرات درباره جنگنده چنگدو J-10C به آرامی و زیرمجموعه توافق راهبردی 25 ساله ایران با چین که در سال 2021 امضا شد (پیمانی گسترده که انرژی، زیرساخت و مهم تر از همه، همکاری دفاعی را پوشش می دهد) در حال پیشرفت است.

البته برای پکن، هرگونه فروش J-10C به تهران گامی جسورانه در نادیده گرفتن معماری تحریم تسلیحاتی تحت رهبری امریکا خواهد بود و جایگاه چین را به عنوان یک صادرکننده سنگین وزن تسلیحات در حال رشد که مایل به به چالش کشیدن هژمونی غرب در یکی از مناقشه برانگیزترین مناطق جهان است، تقویت می کند. از منظر تاکتیکی هم، J-10C نشان دهنده جهشی قابل توجه برای نیروی هوایی ایران خواهد بود؛ چرا که این جنگنده مجهز به رادار فعال الکترونیکی، کابین خلبان دیجیتال، پیوند داده ای مدرن و اخلالگر راداری پیشرفته است و برای درگیری با جنگنده های هم تراز خود در هر دو حالت فراتر از حد دید و در محدوده دید طراحی شده است.

علاوه بر این نقطه قوت واقعی J-10C توانایی حمل موشک هوا به هوای PL-15 با برد تخمینی بیش از 200 کیلومتر است که آن را به رقیبی همتراز با موشک هوا به هوای پیشرفته امریکایی و موشک متئور اروپایی تبدیل می کند. در این رابطه تحلیلگران معتقدند که با به کارگیری PL-15 خلبانان ایرانی به بُرد بی سابقه ای در نبردهای هوایی دست خواهند یافت و به طور بالقوه هواپیماهای شناسایی و ضربتی اسراییلی یا کشورهای حوزه خلیج فارس را از پرواز آزادانه در حریم هوایی ایران بازخواهند داشت.

در کنار همه اینها، آنچه اهمیت دارد احتمال دستیابی به این جنگنده با توجه به تحولات جهانی و منطقه ای است؛ چرا که اطلاعات و ارزیابی های دفاعی غرب نشان می دهد که جنگ اوکراین، هزینه سنگینی بر ناوگان هوایی روسیه تحمیل کرده است و با توجه به از بین رفتن تعداد قابل توجهی از هواپیماهای سوخو 34، سوخو 35 و سوخو 25، مسکو به اجبار تامین نیازهای خود را در اولویت قرار داده است. این گونه است که چین فرصت را برای گسترش حضور خود در بازار تسلیحات، در منطقه ای که مدت ها تحت سلطه تجهیزات امریکایی، اروپایی و روسی بوده مناسب می بیند.

نتیجه آنکه فروش اخیر جنگنده چند منظوره JF-17 به میانمار و پاکستان توسط پکن، همراه با ورود J-10C به نیروی هوایی پاکستان، اعتبار عملیاتی و شتاب صادراتی ارزشمندی به شرکت های هواپیماسازی چین بخشیده است. به عقیده کارشناسان، معامله احتمالی چین و ایران، می تواند شبیه به خرید پاکستان باشد؛ جایی که J-10C های نیروی هوایی پاکستان، نمایشی قابل اعتنا در برابر ناوگان رافائل فرانسوی و سوخو 30 روسی نیروی هوایی هند به نمایش گذاشت و حتی تجربه ای موفقیت آمیز با موشک های PL-15 برای عملیات زنجیره های انهدامِ فراتر از برد دید پشت سر گذاشتند.

پس اگر ایران مدل عملیاتی پاکستان را تکرار کند، توانایی نیروی هوایی اش در ایجاد دفاع لایه ای برای حفاظت از تأسیسات استراتژیک - ازجمله سایت های هسته ای مستحکم در فردو، نطنز و مجتمع زیرزمینی قم که به زودی عملیاتی می شود - به طور قابل توجهی تقویت خواهد شد. نتیجه آنکه، این امر، موفقیت در برابر هر گونه حمله احتمالی اسراییل را افزایش می دهد؛ و همه اینها در تضاد با دکترین تل آویو در حمله به زیرساخت های هسته ای ایران قبل از رسیدن به نقطه بی بازگشت فرضی و برتری هوایی بلامنازع است. البته باید یادآور شد که یک ناوگان عملیاتی کامل J-10C ایرانی، مزیت رادارگریزی F-35 را خنثی نخواهد کرد، اما برنامه ریزی ماموریت ها را پیچیده تر خواهد کرد، برد تشخیص و درگیری ایران را افزایش خواهد داد و برنامه ریزان اسراییلی را مجبور خواهد کرد دفاع ضدهوایی قوی تری را در نظر بگیرند.

از سویی دیگر، معامله تسلیحاتی ایران و چین، دلیلی خواهد شد تا کشورهای حوزه خلیج فارس مانند عربستان و امارات، جدول زمانی خریدهای خود را با تمرکز بیشتری دنبال کنند؛ ریاض و ابوظبی که پیش تر به شدت روی F-15SA، جنگنده تایفون اروپایی، رافائل و احتمالا محموله آینده F-35 سرمایه گذاری کرده اند، شاید برای خرید ذخایر اضافی موشک های فراتر از برد دید مانند متئور اروپایی و موشک هوا به هوای میان برد آمرام و سیستم های اختلال و فریب رادار، مصمم تر از گذشته شوند تا اطمینان حاصل کنند که پیشرفت های تدریجی ایران به یک تغییر راهبردی گسترده تر منجر نمی شود.

برای ایالات متحده هم این تحول شواهد بیشتری از گسترش حضور نظامی پکن خواهد بود و به رقابت فزاینده واشنگتن دامن می زند؛ به عبارتی دیگر یک اسکادران J-10C چین در خدمت ایران، ممکن است موجب فراخوان های جدید کنگره برای تشدید تحریم ها علیه شرکت های دفاعی چین شود؛ اما واقعیت این است که بازیگران بازار چند قطبی تسلیحات، اغلب در برابر مهار مستقیم مقاومت می کنند.

در جنبه عملیاتی اما، تهران با چالش های دشوار تعمیر و نگهداری، تامین قطعات یدکی و پشتیبانی فنی J-10C روبه رو خواهد بود که با وجود تحریم پیمانکاران چینی، پرابهام به نظر می رسد. علاوه بر آن نیروی هوایی ایران در بخش آموزش نیز نیاز به به روزرسانی دارد؛ چرا که خلبانان ایرانی، مدت هاست به کابین های آنالوگ و رادارهای قدیمی عادت کرده اند و زمان خواهد برد تا بتوانند از قابلیت های کنترل و مدیریت انتقال داده ها، ترکیب حسگرها و جنگ الکترونیک J-10C به طور کامل بهره ببرند. اگر هم پکن تصمیم به تعمیق پشتیبانی در بخش آموزشی خود بگیرد - ازجمله تبادل خلبانان و تبادل استادان - این مشارکت می تواند به یک وابستگی عملیاتی تبدیل شود؛ وابستگی که ممکن است دکترین هوایی ایران را حول مفاهیمی مانند جنگ اطلاعاتی بازتعریف کند.

به هر حال از نظر مالی، هزینه هر J-10C حدود 40- 45 میلیون دلار برای هر فروند تخمین زده می شود؛ پس یک اسکادران (24 هواپیما) بدون در نظر گرفتن هزینه سلاح ها، آموزش، تجهیزات پشتیبانی زمینی و هزینه های نگهداری، می تواند صورتحساب را به بیش از یک میلیارد دلار برساند. چنین هزینه ای - اگر چه برای ایران تحت تحریم قابل توجه است - اما احتمالا از طریق تبادل پایاپای انرژی و خطوط اعتباری بلندمدت تحت چارچوب راهبردی ایران- چین جذب خواهد شد. نتیجه آنکه این معامله تسلیحاتی، نیروی هوایی ایران را توانمندتر و استراتژی منطقه ای اش را تقویت خواهد کرد.

از سویی دیگر برای پکن، اولین حضور عملیاتی موفقیت آمیز J-10C تحت پرچم ایران می تواند شهرت چین را به عنوان یک تأمین کننده جدی جنگنده های رزمی پیشرفته خارج از حوزه سنتی نفوذش تثبیت کند و به بلندپروازی های گسترده تر برای جنگنده رادارگریز FC-31/J-35 و نسخه صادراتی J-20 در دهه های آینده بینجامد. در پایان، سوال مهم این نیست که آیا ایران می تواند از عهده خرید J-10C برآید یا آن را به دست آورد، بلکه این است که آیا می تواند آن را به طور موثر ادغام، نگهداری و به کار بگیرد؛ به گونه ای که به طور معناداری موازنه قدرت هوایی منطقه را تغییر بدهد. با همه اینها یک چیز قطعی است: دوران نسل قدیم نیروی هوایی ایران در حال پایان است و نسل جدید اژدهای پرتوان می تواند کاتالیزوری باشد که قواعد صفحه شطرنج هوایی خاورمیانه را از نو ترسیم می کند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
دستورات جدید اژه‌ای؛ در پی مبارزه ریشه‌ای با فساد هستیم
  دستورات جدید اژه‌ای؛ در پی مبارزه ریشه‌ای با فساد هستیم
«ما بارها اعلام کرده‌ایم که در امر مبارزه با فساد، از هیاهو و کارهای تبلیغاتی گریزان هستیم و بالعکس در پی مبارزه ریشه‌ای، عالمانه، قاطعانه و همه‌جانبه با فساد و مفسد می‌باشیم.
سری جدید سریال‌ها در تلویزیون؛ از «مهمان کشی» تا «فرمانروای نقابدار»
  سری جدید سریال‌ها در تلویزیون؛ از «مهمان کشی» تا «فرمانروای نقابدار»
فصل دوم مجموعه «حکایت‌های کمال» به کارگردانی قدرت‌الله صلح میرزایی و تهیه‌کنندگی محمود سلامیان در باکس اصلی سریال شبکه دو، قصه نوجوانی به نام «کمال» است که همراه با خانواده‌اش در روزهای پیش از انقلاب اسلامی زندگی می‌کند.
گزینه جذاب پرسپولیس از دسترس خارج شد
  گزینه جذاب پرسپولیس از دسترس خارج شد
مدافع تیم فوتبال گل گهر با یکی از تیم‌های لیگ برتر روسیه به توافق رسیده است.
دستگیری 134 سارق خشن تهران در یک روز
  دستگیری 134 سارق خشن تهران در یک روز
«20 دستگاه خودرو، 25 دستگاه موتورسیکلت، مقدار زیادی طلا و جواهرات و 285 دستگاه تلفن همراه کشف شد. همچنین 5 قبصه سلاح جنگی نیز کشف شد.»
آخرین وضعیت پرونده‌های کشته‌شدگان بندر شهیدرجایی؛ فقط 8 خانواده توانستند شکایت کنند
  آخرین وضعیت پرونده‌های کشته‌شدگان بندر شهیدرجایی؛ فقط 8 خانواده توانستند شکایت کنند
پس از سه‌ماه از انفجار مهیب بندر شهید رجایی، بسیاری از خانواده‌های بازمانده حتی فرصت شکایت هم نیافته‌اند. بعضی از آن‌ها می‌گویند شرکت پیمانکار،
صعود تیم ملی والیبال ایران در رنکینگ جهانی
  صعود تیم ملی والیبال ایران در رنکینگ جهانی
تیم ملی والیبال ایران پس از پایان لیگ ملت‌های والیبال با یک پله صعود در جایگاه سیزدهم رنکینگ جهانی قرار گرفت.
قیمت واقعی گندم؛ خبر جدید درباره پرداخت مطالبات گندمکاران
  قیمت واقعی گندم؛ خبر جدید درباره پرداخت مطالبات گندمکاران
رییس بنیاد ملی گندمکاران از پرداخت 38 درصد مطالبات گندمکاران خبر داد و گفت: «با قیمت 25 هزارتومانی جو، قیمت منطقی خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جدید باید 30 هزارتومان باشد،
ذخیره آب سد‌های هرمزگان به صفر رسید!
  ذخیره آب سد‌های هرمزگان به صفر رسید!
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان گفت: ذخیره سدهای استقلال میناب، سرنی، شمیل و نیان شرق بندرعباس به صفر رسیده است. این سدها آب آشامیدنی حدود یک میلیون تن را تامین می‌کنند.
فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا: نیروهای پدافند بینی متجاوزان را به خاک می‌مالند
  فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا: نیروهای پدافند بینی متجاوزان را به خاک می‌مالند
فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء گفت: نیروهای باصلابت پدافند به صورت شبانه روزی با چشمانی باز با قوت و قدرت از آسمان کشور حراست می‌کنند.
درخواست سفارت آمریکا از شهروندان این کشور برای ترک سوریه
  درخواست سفارت آمریکا از شهروندان این کشور برای ترک سوریه
سفارت آمریکا در دمشق عصر یکشنبه از شهروندان خود خواست که از طریق اردن خاک سوریه را ترک کنند.
علی‌اف: روسیه درباره سقوط هواپیما پاسخگو باشد
  علی‌اف: روسیه درباره سقوط هواپیما پاسخگو باشد
رییس‌جمهور آذربایجان با اشاره به حادثه سقوط هواپیما، بار دیگر خواستار پاسخگویی روسیه شد.
افشاگری نویسنده کتاب زندگی‌نامه «محمد بن سلمان»؛ عقب‌نشینی ولیعهد سعودی از یک تصمیم مهم
  افشاگری نویسنده کتاب زندگی‌نامه «محمد بن سلمان»؛ عقب‌نشینی ولیعهد سعودی از یک تصمیم مهم
در حالی‌که ادعا می‌شود ولیعهد عربستان سعودی تصمیم به عادی سازی روابط با اسراییل را در سر دارد، یک نویسنده آمریکایی نزدیک به دربار سعودی فاش کرده است که وی به دلیل واکنش افکار عمومی عربستان نسبت به جنایات صهیونیست‌ها در غزه،
  پربیننده ترین اخبار       
  تعطیلی چهارشنبه اول مرداد 1404 شامل کدام استان‌ها است؟
  جزییات واریز حقوق بازنشستگان کشوری در تیر 1404/ بازنشستگان بخوانند
  سقوط تاریخی قیمت مسکن/ خوش به حال خریداران شد
  حادثه تلخ خمین؛ شاهدان ماجرا چه می‌گویند؟
  عباس عبدی: انتخاب مجدد آقای جنتی 99ساله به عنوان دبیر شورای نگهبان چه معنایی دارد؟
  زیباکلام: پیش‌بینی من این است که اسراییل دیگر به ایران حمله نمی‌کند
  هاشمیان قید ستاره پرسپولیس را زد؛ خودم برایش جانشین می آورم
  شرایط جدید فروش اقساطی محصولات سایپا / فروش اقساطی کوییک، تارا و شاهین! + جدول تیر 1404
  شوک بزرگ به استقلال بخاطر خرید جدید و عجیبش
  بازیکن خارجی و جدید پرسپولیس از لیگ انگلیس می‌آید؟
  زمان واریز کالابرگ دهک 4؛ تکلیف دهک‌های بعدی مشخص شد
  خبر مهم از تبدیل وضعیت در ساماندهی کارکنان دولت
  اطلاعیه قطع گاز فردا دوشنبه 30 تیر 1404 / گاز این مناطق 9 ساعت قطع می‌شود
  هزینه انتقال علی کریمی به استقلال نجومی شد
  جلسه خصوصی سرمربی روس با گزینه استقلال
  جزییاتی جدید از پرونده تجاوز و قتل نیان 6 ساله بوکانی
  تفال به حافظ دوشنبه 30 تیر 1404؛ برو به کار خود ای واعظ این چه فریادست....
  تداوم ریزش قیمت طلا امروز 29 تیر 1404 / کاهش 800 هزارتومانی قیمت طلا رکورد زد
  اطلاعیه مهم آدامس خروس‌نشان 53 سال پیش
  چه چیزی در سر علیرضا بیرانوند می‌گذرد؟
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved