صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 29 تیر 1404 - 13:59   
 آخرین خبرها
  فیلم پیرپسر در مجلس؛ واکنش به حرف‌های حمید رسایی
  جدول آخرین قیمت سمند، پژو، شاهین، کوییک و دنا
  گزینه پرسپولیس استقلالی می شود؟!
  کوثری: اسنپ‌بک یا مکانیسم ماشه فقط بازی روانی است
  لیبرمن: نتانیاهو می‌خواهد جنگ را تا انتخابات ادامه دهد
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22581صفحه نخست » آخرین اخبار    یکشنبه، 29 تیر 1404 - 09:15

زیدآبادی: مشکل اصلی قبل از تصمیم‌‏گیران پایگاه اجتماعی آن‌هاست


«به‌نظرم به نیروهای میدانی ابلاغ شده که با مردم مهربان باشند و شهروندان را اذیت نکنند. مشکل اصلی اما قبل از اینکه تصمیم‌گیران باشند،

احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی، معتقد است که دولت نتانیاهو روی شورش عمومی یا حداقل بخش به شدت ناراضی جامعه، حساب کرده بود و اکنون نیز همچنان امیدوارند مطالبات عمومی بی پاسخ بماند و حجم مشکلات افزایش یابد تا عده ای سرخورده شوند، به لاک خود بخزند و عده ای دیگر هم سر به شورش بردارند.

به گزارش هم میهن، او در گفت وگویی توضیحاتی درباره شرایط سیاست داخلی پساجنگ داده است که در ادامه می خوانید.

رویکرد سیاست داخلی ایران بعد از جنگ ایران و اسراییل چگونه پیش رفته است؟

هر اتفاقی مانند جنگ که رخ می دهد، روایت هایی از آن مطرح می شود که نوعی بازنمایی واقعیت است. این روایت ها ممکن است از سوی عموم یا بخش بزرگی از مردم پذیرفته شوند یا نشوند. بعد از حمله اسراییل به ایران، روایت یا سنخی بازنمایی از واقعیت صورت گرفت که ظاهراً مورد پذیرش بخش بزرگی از جامعه قرار گرفته است.

این روایت جنبه های مختلف دارد ازجمله اینکه تجاوز اسراییل به خاک ایران فارغ از هر کنشی از سوی جمهوری اسلامی خواه ناخواه صورت می گرفت و مسائلی مانند برنامه هسته ای و موشکی و سیاست منطقه ای فقط بهانه بوده و اصل حمله برای تضعیف بنیان های ملی ایران و با هدف تجزیه کشور اتفاق افتاده است.

بخش دیگر این روایت این است که ایران توانسته چنان پاسخ دندان‎شکنی به این حمله بدهد که طرف مقابل، شکست بخورد و درخواست آتش بس را مطرح کند. این ها بخشی از روایتی است که مطرح شد و تقریباً قبول عام یافت به طوری که حتی کسانی که به وضعیت، نگاه انتقادی و مخالف داشتند، تا اندازه ای این را پذیرفته اند.

این پذیرفته شدگی انسجام و همبستگی اجتماعی ایجاد کرد که بیشتر در دنیای مجازی نمود داشت. این موضوع برای برخی نهادهای تصمیم گیر سوءتفاهمی ایجاد کرده که گویی مردم، مطالبات معمول خود را رها کردند و حامی سیاست های گذشته شدند. این موضوع سبب شد، برخی سیاست ها و رفتارهای مرسوم به جای آن که عوض شود، بر آن ها پافشاری شود.

واقعیت این است که عده زیادی از مردم انتظار داشتند این همبستگی منجر به تغییر رویکردهای داخلی شود، به خصوص در حوزه هایی که کار بسیار آسان است و با یک فرمان عملی می شود مثل؛ آزادی زندانیان سیاسی، رفع فیلترینگ و رفع حصر میرحسین و… اما حرکتی که علامت تغییر قضا باشد، انجام نشد و در مواردی حتی برعکس شد.

برای مثال برخی افرادی که جامعه روی آن ها حساسیت داشت و مردم فکر می کردند به حاشیه رفته اند یا به دلیل کبر سن، بازنشسته می شوند، اما داستان معکوس شد. هم آقای کاظم صدیقی در نمازجمعه حضور یافت، هم آقای جنتی دبیر شورای نگهبان شد. برخی محافل بر این گمانند که پذیرش روایت ها، امری دائمی و ثابت است حال آنکه اینطور نیست و چنانچه به انتظارات عمومی پاسخ مثبت داده نشود یا موارد نقض آن روایت زیاد شود، پذیرش روایت دچار خدشه می شود و نتایج مخربی به بار می آورد.

پیامدهای نادیده گرفتن هشدارهایی که از سوی نخبگان سیاسی و فعالان جامعه شناسی در این مدت مطرح شد، مبنی بر اینکه دید روشنی از تغییر پارادایم سیاست های داخلی دیده نمی شود، چیست؟ درصورت ادامه این روند ممکن است چه اتفاقی از سوی مردم رخ دهد؟

در شرایط جنگی مردم عاملیت پیدا می کنند اما این عاملیت و فعالیت به خصوص در مواقعی است که جنگ در مرز کشورها رخ دهد و نیازمند بسیج نیرو باشد. در آن صورت، عاملیت مردم عمدتاً حضور داوطلبانه در جبهه ها یا تحمل آرام و صبورانه فشارهای ناشی از جنگ است. اما با جنگی مواجه شدیم که اساساً افراد، به ویژه افراد عادی جامعه نمی توانند عاملیت و فاعلیت مستقیمی در آن داشته باشند، چراکه جنگ تکنولوژی ها و از راه دور است و دشمن رودررویی وجود ندارد.

در برابر چنین اتفاقی، مردم منطقاً می توانند دو واکنش انجام دهند؛ یکی آنکه فشارها را با صبوری تحمل کنند و منتظر بمانند اما برخی مخالفان موجود که در خارج از کشور نیز تریبون های گسترده ای در اختیار دارند، علاقمندند که هیچ افق روشنی گشوده نشود و مردم به قدری تحت فشار یا نومیدی قرار گیرند که دست به شورش بزنند.

به هرحال روشن است که دولت نتانیاهو روی شورش عمومی یا حداقل بخش به شدت ناراضی جامعه، حساب کرده بود و بخشی از اپوزیسیون خارج از کشور هم با تمام توان خود به آن دامن زدند. از نگاه آنا، ن داستان هنوز تمام نشده است. امیدوارند که مطالبات عمومی بی پاسخ بماند، برخوردها سخت تر شود و حجم مشکلات افزایش یابد تا عده ای سرخورده شوند، به لاک خود بخزند و عده ای دیگر هم سر به شورش بردارند. در سایه چنین اتفاقی، فشارهای بیرونی تشدید و احتمال ازسرگیری جنگ بیشتر می شود. درواقع هشدارها معطوف به رخ دادن چنین سناریویی است.

چرا همچنان تمایل برای تغییر در رویکردهای سیاست داخلی، پس از این اتفاقات وجود ندارد؟

البته در برخی موارد مثل تعلیق قانون حجاب به نظر می آید تا اندازه زیادی تثبیت شده است.

پس می توان گفت، تغییر ریلی صورت گرفته است؟

تغییر ریل که نه، اما به نظرم به نیروهای میدانی ابلاغ شده که با مردم مهربان باشند و شهروندان را اذیت نکنند. مشکل اصلی اما قبل از اینکه تصمیم گیران باشند، آن پایگاه اجتماعی است که تصمیم گیران تاکنون بر آن ها تکیه داشته اند. اساس شکل گیری این پایگاه اجتماعی از دوران آقای هاشمی به خصوص در دوران دوم خرداد بنا نهاده شد. درواقع برای خنثی سازی برنامه های توسعه اقتصادی آقای هاشمی و توسعه سیاسی دولت آقای خاتمی، یک ضدجنبش سازماندهی شد که ایدئولوژی خود را ضداصلاحی تعریف کرد.

پیرامون این ایدئولوژی، افرادی را آموزش دادند و به عنوان حامی بسیج کردند و با گذر زمان، آن ها تصمیم گیر اصلی شدند، یعنی فشار اصلی را این گروه روی حکومت می آورند و اجازه تغییر نمی دهند؛ چراکه معتقدند اگر از ایدئولوژی بسته ای که ایجاد کردند کوتاه بیایند، موقعیت و امکانات خود را از دست خواهند داد. اینها فکر می کنند با همین سبک فشار آوردن برای مثال، بازگشت آقای صدیقی به نمازجمعه، خود را تثبیت می کنند، درحالی که این کار در میان مدت هیچ کمکی به آن ها نمی کند جز اینکه موجب سرخوردگی و عصبانیت بیشتر مردم می شود.

این نیرو همچنان هست و فعال است و حتی فکر می کند جنگ به موقعیت این نیرو کمک کرده است. الان با تصمیم گیران به ویژه در حوزه دولت که برخورد می کنید، مشکلات را درک می کنند، نگرانی های جدی دارند و به دنبال راه حل نیز هستند اما در آنجایی که بخواهند تصمیم بگیرند، مرعوب این نیرو هستند. قاعدتاً برای این مسئله باید تدبیری اندیشید. برخی از تندروهای این جناح ها حتی می گویند چرا آتش بس شده، ایران می توانست تل آویو و حیفا را با خاک یکسان کند و با آتش بس جلوی این کار گرفته شد.

مشکل اصلی اکنون این گروه هستند. من معتقدم، سیستم نیاز به تغییر پایگاه دارد و باید بعد از انتخاب پزشکیان، یک تغییر پایگاهی به سمت نیروهای میانه روتر جامعه رخ می داد که این اتفاق نیفتاد و آن گروه ها به حدی قوی بودند که اجازه ندادند. علی لاریجانی برای یکی از محافلی که گویا نزدیک به همان محافلی اند که به سمت او مهرنماز پرت کرده بودند، سخنرانی کرده. همین که از او دعوت کرده اند، شاید به زعم خودشان نوعی انعطاف باشد اما پاسخ‎های آقای لاریجانی به پرسش های آنان قابل توجه است! برای مثال در مقابل پرسش آن ها درباره مذاکر می گویند: بگذاریم رهبری خودش اگر لازم شد، از ابزار مذاکره به عنوان تاکتیکی استفاده کند! واضح است که نگران فشار و مخالفت همین گروه است که فشار می‎آورند.

نیرو بسیار سازماندهی شده است و در تمام مراکز اداری، دانشگاهی، نظامی و امنیتی، حضور دارد. تصور می کنند هر تغییر و اصلاحی منجر به منزوی شدن و ازدست رفتن موقعیت شان می شود. از آنجایی که خود را صاحب اقتدار می دانند به هر نقطه ای که لازم ببینند فشار می آورند. خود رهبری گفتند، اگر لازم باشد حکومت با قدرت وارد مذاکره یا جنگ می شود اما می بینید که کیهان همچنان علیه مذاکره با شدت تمام، موضع می گیرد. شاید برخی از تندروترین این نیروها را گاهی احضار کنند و توبیخ هم بشوند، اما درمجموع اینها مصونیت دارند و بزرگترین مانع اصلاح، تحول و تغییر هستند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
جدول آخرین قیمت سمند، پژو، شاهین، کوییک و دنا
  جدول آخرین قیمت سمند، پژو، شاهین، کوییک و دنا
 آن‌گونه که روند بازار خودرو نشان می‌دهد، در طول 24 ساعت گذشته پراید 151 SE مدل 1404 به قیمت 420 میلیون تومان فروخته شده است. قیمت اطلس G دنده‌ای مدل 1404 هم 635 میلیون تومان قیمت خورده است.
گزینه پرسپولیس استقلالی می شود؟!
  گزینه پرسپولیس استقلالی می شود؟!
 استقلال هنوز نتوانسته رضایت هوادارانش را در نقل و انتقالات جلب کند. با این حال فعالیت های این تیم در بازار نقل و انتقالات ادامه خواهد داشت.
گزارش بازار سرمایه امروز 29 تیر 1404؛ بورس صعودی ماند
  گزارش بازار سرمایه امروز 29 تیر 1404؛ بورس صعودی ماند
بازار سرمایه امروز 29 تیر هفتمین رشد متوالی خود را تجربه کرد؛ به طوری که شاخص کل با افزایش بیش از 22 هزار واحد به رقم دو میلیون و 824 هزار واحد رسید.
نگاهی به خطبه‌های امامان جمعه؛ وحشت دشمن از شعار مرگ بر آمریکا
  نگاهی به خطبه‌های امامان جمعه؛ وحشت دشمن از شعار مرگ بر آمریکا
در میان خطابه‌های این هفته نماز جمعه کشور از «شعار مرگ بر آمریکا» به‌عنوان سرمایه اجتماعی یاد شد و از دیپلماسی به‌مثابه ادامه میدان جنگ سخن گفته شد.
نابغه ژاپنی کشتی جهان درگذشت
  نابغه ژاپنی کشتی جهان درگذشت
هیتومی اوبارا، قهرمان المپیک و هشت دوره کشتی زنان جهان، در 44سالگی درگذشت.
زمان قطعی برق چگونه مواد غذایی داخل یخچال را نگهداری کنیم؟
  زمان قطعی برق چگونه مواد غذایی داخل یخچال را نگهداری کنیم؟
در مناطقی که قطع برق مکرر است، تهیه یک ژنراتور کوچک خانگی می‌تواند از خراب شدن حجم زیادی از مواد غذایی جلوگیری کند. امروزه حتی دستگاه‌هایی برای تغذیه اضطراری یخچال و فریزر در بازار وجود دارد.
پیش‌بینی مهم از آینده قیمت بیت‌کوین
  پیش‌بینی مهم از آینده قیمت بیت‌کوین
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از بازار، شرکت تحقیقاتی کوپر ریسرچ (Cooper Research) پیش‌بینی کرده که قیمت بیت کوین می‌تواند تا پایان سال جاری به 150،
قیمت دلار، طلا و سکه امروز یکشنبه 29 تیر 1404 / قیمت طلای 18 عیار چند؟ + جدول
  قیمت دلار، طلا و سکه امروز یکشنبه 29 تیر 1404 / قیمت طلای 18 عیار چند؟ + جدول
به گزارش سرویس ارز و طلا اقتصادآنلاین، بر اساس قیمت های اعلام شده توسط اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران؛ قیمت امروز انواع ارز،
معاون عملیات ارتش: سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
  معاون عملیات ارتش: سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
«دشمن صهیونیستی به دنبال از بین بردن توان پدافندی ایران بود و بخشی از سامانه‌های پدافندی ما در این جنگ آسیب دیدند،
«شکارگاه»؛ تقاطع وهم، تاریخ و تعلیق در دل یک عمارت
  «شکارگاه»؛ تقاطع وهم، تاریخ و تعلیق در دل یک عمارت
یکی از نقاط قوت «شکارگاه» در شخصیت‌سازی است. پسران میرعطا، هر یک با رازی در دل و تعارضی در ذهن، به طرز خلاقانه‌ای طراحی شده‌اند تا نه‌فقط بازتابی از بحران هویتی خود باشند،
واکنش زیدآبادی به پیشنهاد بستن تنگه هرمز: چطور برای سرنوشت یک کشور باستانی نسخه می‌پیچید؟
  واکنش زیدآبادی به پیشنهاد بستن تنگه هرمز: چطور برای سرنوشت یک کشور باستانی نسخه می‌پیچید؟
«کسانی که بحث بستن تنگه هرمز را پیش می‌کشند آیا می‌دانند که در صورت جدی شدن این موضوع، گسترده‌ترین اجماع جهانی علیه ایران شکل می‌گیرد.
مصوبه‌ای که جنجالی شد، تیغ جراحی زیبایی به‌دست چه‌کسانی سپرده می‌شود؟
  مصوبه‌ای که جنجالی شد، تیغ جراحی زیبایی به‌دست چه‌کسانی سپرده می‌شود؟
کافی است به صفحات اینستاگرامی حوزه‌ی زیبایی نگاهی بیندازید؛ با انبوهی از عناوین جعلی مواجه خواهید شد که مخاطب را به اشتباه می‌اندازند؛ عناوینی که از نظر دانشگاهی وجود خارجی ندارند،
  پربیننده ترین اخبار       
  اعلام زمان رسمی واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی | واریز معوقات حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
  سادگی چهره و استایل شیکِ بازیگر یاغی دل‌ها را برد
  هشدار زلزله در مرز گلستان و سمنان؛ آیا فاجعه‌ای مانند زلزله 1890 در راه است؟
  بازتاب حضور لژیونر استقلالی در آلمان
  ملاقات حسینی و پرسپولیس قطعی شد!
  نابغه ژاپنی کشتی جهان درگذشت
  خرید جدید ساپینتو و استقلال از ماشاریپوف جلو زد +عکس
  قیمت طلا به کانال 6.000.000 تومان سقوط کرد / ریزش چشمگیر قیمت طلا 18 عیار امروز 28 تیر 1404
  پدیده پرسپولیس نرسیده وارث وحید هاشمیان می شود!
  هواشناسی تهران؛ پیش‌بینی وضعیت هوای تهران در 29 تیر
  سرمربی دورگه : انشالله یک روز سرمربی استقلال شوم
  خوابیدن با جوراب؛ خطرناک است؟
  پاگشای خرید جدید پرسپولیس در ترکیه
  وام 150 میلیونی بدون نیاز به گردش حساب / وام بدون سپرده یا مسدودی حساب با کارمزد 4٪
  عبور دوباره لیونل مسی از کریستیانو رونالدو
  دارندگان سهام عدالت بخوانند / سود سهام عدالت 1404 تا پایان ماه واریز می‌شود؟
  تزریق داروی بیهوشی به بیمار برای سرقت گوشواره
  فاجعه در نخلستان‌های آبادان؛ هزاران نخل در آتش بی‌تدبیری سوختند
  سهامداران منتظر یک واریزی بزرگ باشند؟ / خبر جدید درباره واریز سود سهام عدالت 1404
  اعتراض نماینده ولی فقیه در سپاه به طرح عدم کفایت سیاسی رییس جمهور
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved