صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
شنبه، 28 تیر 1404 - 19:39   
 آخرین خبرها
  جزییات پروازهای اربعین و شرایط لغو بلیت
  سعید بیابانکی: برای گفتن اسم آقای مهاجرانی 5 سال ممنوع التصویر شدم
  شفافیت پشت درهای بسته؟ / مطالبه کسب‌وکارها: مجوزها را از تعلیق خارج کنید
  ستاره انگلیسی به زودی در بارسلونا
  فعالیت‌های این دو مجموعه رمزارزی کلاهبرداری هرمی است
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22402صفحه نخست » اخبار مهمشنبه، 28 تیر 1404 - 15:40

آیا رویکرد دولت ترامپ، چین را قدرتمندتر می کند؟


دور دوم ترامپ با افزایش ابهام در سیاست خارجی آمریکا و تضعیف موقعیت واشنگتن در برابر چین همراه شده است. واگذاری رهبری جهانی انرژی پاک به پکن،

استفان ورثایم فرارو استفان ورثایم، عضو ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بین الملل و استاد مدعو دانشگاه ییل

به نقل از روزنامه فایننشال تایمز، در فضای مبهم و متغیر سیاست خارجی آمریکا، حتی خود دونالد ترامپ نیز شاید تصویر روشنی از جهت گیری آتی واشنگتن در قبال چین نداشته باشد. دور دوم ریاست جمهوری ترامپ با موجی از ابهام های تازه همراه شده است: از نرخ تعرفه هایی که هر لحظه ممکن است دستخوش تغییر شود تا آینده ائتلاف های نظامی آمریکا که بیش از هر زمان دیگری زیر سایه تردید قرار گرفته است.

از مهار تا همزیستی؛ چرا راهبرد آمریکا علیه چین شکست خورده؟

با این همه، تحولات مهمی نیز در حال رخ دادن است از جمله تصمیم بی سابقه دولت ترامپ برای سپردن رهبری جهانی انرژی پاک به چین؛ تصمیمی که با تصویب قانونی جدید از سوی ترامپ، عملاً سیاست های فدرال حمایت از انرژی های تجدیدپذیر را بی اثر ساخت. مجموعه این رویدادها اکنون ضرورت بازنگری جدی در راهبرد رقابت همه جانبه با پکن را پیش روی واشنگتن قرار داده است؛ راهبردی که همچنان بخشی از ساختار سیاست گذاری آمریکا بر آن اصرار می ورزد. واقعیت این است که در دوران پساترامپ، تکرار الگوی جنگ سرد نه توجیه منطقی دارد و نه از منظر عملی چندان قابل تحقق به نظر می رسد.

سیاست های دونالد ترامپ، ظرفیت محدود آمریکا برای مهار نفوذ جهانی چین را بیش از گذشته تضعیف کرده است. حتی پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید، متحدان نزدیک آمریکا چندان تمایلی به ایجاد یک جبهه واحد علیه پکن نشان نمی دادند؛ اما اکنون، رییس جمهور آمریکا به بسیاری از این کشورها وعده هایی کوچک تر و مقطعی می دهد و در مقابل، از آنان می خواهد ریسک های سنگین تری را بپذیرند. در حالی که قدرت نظامی ایالات متحده هنوز برای برخی کشورهای آسیایی که مستقیماً در معرض تهدید چین قرار دارند، جذابیت دارد و دولت ترامپ در تلاش است تا حضور نیروهای آمریکایی در آسیا را تقویت کند، سیاست های تعرفه ای و تهدیدهای او، یکی از مهم ترین مزیت های تاریخی آمریکا را تضعیف می کند: ثبات و قابل پیش بینی بودن روابط با متحدان، که اکنون بیش از هر زمان دیگری قربانی هیجان های سیاسی و بحران های گذرا شده است.

اگر رقابت میان آمریکا و چین صرفاً به معادلات مادی و اقتصادی تقلیل یابد، بی تردید این پکن است که دست بالا را خواهد داشت. اکنون، بیش از 70 درصد کشورهای جهان در اغلب موارد با حجمی دو برابر آمریکا مبادلات تجاری گسترده تری با چین دارند. در چنین شرایطی، اگر رقابت میان دو قدرت به سطحی برسد که اقتصاد و فناوری جهان را دچار انشعاب و دوپارگی کند، دیگر به سختی می توان تشخیص داد که واقعاً کدام یک در حال مهار دیگری است. واشنگتن ناگزیر است تلاش بیشتری برای جلوگیری از شکل گیری این گسل جهانی انجام دهد و راهبردی واقع بینانه تر در پیش بگیرد؛ راهبردی که همزیستی با چین را در اولویت قرار دهد نه صرفاً رقابت بی پایان و بی حاصل.

آمریکا در تله خودساخته؛ چرا چین در نظر جهان محبوب تر از واشنگتن است؟

برخی تحلیل گران آمریکایی نیز به این بن بست واقف اند و توصیه می کنند واشنگتن با رویکردی نوآورانه و پیش رو، از چین سبقت بگیرد و دوباره حلقه شرکای بین المللی خود را تقویت کند. با این حال، آن ها نه بر سیاست داخلی آمریکا تسلط دارند و نه می توانند ذهنیت جهانی را کنترل کنند. بر اساس نتایج نظرسنجی شاخص ادراک دموکراسی که در آوریل امسال در صد کشور جهان انجام شد، بیش از سه چهارم مردم جهان ارزیابی مثبت تری نسبت به چین دارند تا آمریکا. حتی جایگاه دونالد ترامپ در افکار عمومی جهان پایین تر از رهبرانی چون شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین است.

علاوه بر این، تا پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ در سال 2029، نقش چین در نبرد با بحران تغییرات اقلیمی بیش از هر زمان دیگری اهمیت خواهد یافت. دولت بایدن در عین سرمایه گذاری بر توسعه زیرساخت های داخلی انرژی های تجدیدپذیر، با افزایش تولید نفت و گاز، مسیر کربن زدایی را طولانی تر و پرهزینه تر کرد؛ آن هم در شرایطی که می توانست با واردات پنل های خورشیدی، باتری و خودروهای برقی از چین این روند را سرعت ببخشد.

اکنون، ترامپ همان سرمایه گذاری ها را از میان برده و همزمان مشوق های بیشتری برای سوخت های فسیلی در نظر گرفته است. نتیجه آنکه آمریکا، در آینده قابل پیش بینی، به عنوان یک پترو-دولت باقی خواهد ماند. در این شرایط، آمریکایی هایی که به توسعه انرژی سبز علاقه مندند ناچارند نگاه خود را به سمت نسل های جدید فناوری انرژی مانند انرژی ژئوترمال معطوف کنند؛ زمینه هایی که امید می رود بتوان از طریق آن ها برتری فناورانه چین را به چالش کشید.

سال گذشته، دولت آمریکا تعرفه واردات خودروهای برقی ساخت چین را چهار برابر افزایش داد و به 100 درصد رساند؛ تصمیمی که در عمل به معنای ممنوعیت ورود این خودروها به بازار آمریکا است. اما پرسش اساسی اینجاست: اگر خودروسازان آمریکایی قادر نباشند خودروهای برقی مقرون به صرفه و با کیفیتی در سطح شرکت های چینی نظیر BYD عرضه کنند، آیا منطقی نیست که منافع مصرف کننده و کاهش آسیب های زیست محیطی را در اولویت قرار دهیم؟ حتی اتحاد جماهیر شوروی نیز زمانی برای ساخت خودروی مردمی لادا، دست همکاری به سوی فیات ایتالیا دراز کرد. امروز آمریکا نیز، چه در صنعت خودروسازی و چه در سایر حوزه ها، باید رویکردی مشابه در پیش گیرد و از سرمایه گذاری مشترک شرکت های چینی با خودروسازان داخلی استقبال کند؛ راهکاری که می تواند منافع دوطرفه به همراه داشته باشد و به نفع اقتصاد، محیط زیست و مصرف کنندگان آمریکایی تمام شود.

با این حال، تحقق چنین افقی تنها زمانی میسر است که آمریکا چین را نه یک دشمن مرگبار، بلکه رقیبی جدی و گاه حتی شریکی راهبردی ببیند. نمونه ای روشن از این واقعیت را می توان در توافق سال 2022 شرکت چینی گوشن برای ساخت کارخانه تولید باتری در شهر کوچک بیگ رپیدز ایالت میشیگان دید؛ شهری که در انتخابات، ترامپ 64 درصد آرا را به خود اختصاص داده بود.

این پروژه قرار بود هزاران فرصت شغلی با درآمد بالا و 2.3 میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید برای منطقه به همراه آورد. اما موج احساسات ضدچینی که در میان ساکنان محلی بالا گرفت، اجرای آن را متوقف کرد؛ وضعیتی که با توجه به پیام های دو حزبی در واشنگتن برای جدایی یا کاهش ریسک از چین چندان دور از انتظار نیست. درست است که وابستگی متقابل اقتصادی می تواند آسیب پذیری هایی ایجاد کند، اما همین وابستگی، فرصت های قابل توجهی را نیز پیش روی هر دو کشور می گذارد؛ فرصت هایی که می توانند به سود اقتصاد، اشتغال و حتی امنیت جهانی تمام شوند.

خوشبختانه فضای سیاست داخلی آمریکا چنان نیست که رهبران را وادار کند صرفاً با ژست های افراطی و رویکرد ضدچینی در رقابت ها پیروز شوند. ترامپ در انتخابات 2024، با شعار نجات تیک تاک به پیروزی رسید، در حالی که بایدن و کامالا هریس حتی با اتخاذ سخت گیرانه ترین مواضع ضدچینی در میان دموکرات ها از زمان جنگ سرد دستاورد خاصی کسب نکردند.

در واقع، نظرسنجی ها نشان می دهد تنها یک سوم مردم آمریکا چین را دشمن می دانند و اولویت اصلی افکار عمومی، اجتناب از کشیده شدن کشور به درگیری نظامی است. با وجود تغییر فضای سیاسی آمریکا در یک دهه اخیر و تشدید رویکردهای منفی علیه چین، جامعه آمریکایی هرگز به سطح هیجان و افراط دوران جنگ سرد نرسیده است. این واقعیت، هشداری جدی برای نخبگان سیاسی است که باید از تلاش برای ایجاد فضای خصومت آمیز و جنگ سردی با چین دست بکشند و مسیر واقع گرایانه تری را در پیش گیرند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
سعید بیابانکی: برای گفتن اسم آقای مهاجرانی 5 سال ممنوع التصویر شدم
  سعید بیابانکی: برای گفتن اسم آقای مهاجرانی 5 سال ممنوع التصویر شدم
الان ببینید ما جایی هستیم که بعد از 25 سال آقای مهاجرانی دعوت می‌شود به تلویزیون و چقدر زیبا دفاع می‌کند از ایران. این خیلی چیز مبارک و خوبی است.
ستاره انگلیسی به زودی در بارسلونا
  ستاره انگلیسی به زودی در بارسلونا
باشگاه بارسلونا به طور رسمی برای به خدمت گرفتن بال انگلیسی منچستریونایتد دست به کار شد.
سال 1332؛ کارشکنی‌ لندن در رفع تحریم‌های ایران
  سال 1332؛ کارشکنی‌ لندن در رفع تحریم‌های ایران
با آغاز سال 1332 اگرچه همه خبرها تلخ و حتی ناگوار بود، اما در بحبوبه فشارها و تحریم‌های نفتی و مشکلات اقتصادی کشور، معاملات نفت ایران با شرکت‌های ایتالیایی،
خط و نشان تاج‌الدینوف برای همه کشتی‌گیران
  خط و نشان تاج‌الدینوف برای همه کشتی‌گیران
قهرمان المپیک با عملکردی درخشان در رقابت‌های رنکینگ مجارستان، بار دیگر قدرت خود را به رخ رقبا کشید.
طلسم نقل و انتقالات پرسپولیس شکست
  طلسم نقل و انتقالات پرسپولیس شکست
مارکو باکیچ در حالی انروز با عقد قراردادی یک ساله به پرسپولیس پیوست که هواداران این تیم برای رونمایی از خرید جدید خود بیش از یک ماه صبر کرده بودند.
ترامپ: 3 سایت هسته‌ای ایران نابود شده‌اند
  ترامپ: 3 سایت هسته‌ای ایران نابود شده‌اند
«دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا عصر شنبه به گزارش‌های تازه مبنی بر «تأثیر اندک» حملات تجاوزکارانه او روی برنامه هسته‌ای ایران واکنش نشان داد.
آتش سوزیِ یک برج مسکونی در شهرک خرازی
  آتش سوزیِ یک برج مسکونی در شهرک خرازی
ملکی با اشاره به اینکه آتش خیلی زود تحت کنترل در آمد و از گسترش به اطراف جلوگیری شد و در پایان عملیات آتش نشانان نیز محل را تحویل مالکان و کارشناسان دادند،
گلر خارجی جور شد؛ تراکتور اصلا نگران محرومیت بیرانوند نیست!
  گلر خارجی جور شد؛ تراکتور اصلا نگران محرومیت بیرانوند نیست!
منابع نزدیک به باشگاه تبریزی می‌گویند تراکتور با یک دروازه‌بان جدید ــ که احتمالاً خارجی است ــ به توافق نهایی رسیده است.
سقوط ناگهانی قیمت طلا امروز شنبه 28 تیر 1404 / کاهش قیمت طلای 18 عیار از نیم میلیون گذشت!
  سقوط ناگهانی قیمت طلا امروز شنبه 28 تیر 1404 / کاهش قیمت طلای 18 عیار از نیم میلیون گذشت!
به گزارش سرویس ارز و طلا اقتصادآنلاین، معامله‌گران بازار طلا و سکه این روزها بیش از آن‌که تحت تأثیر فاکتورهای داخلی حرکت کنند، در انتظار محرک‌های بیرونی هستند؛
مراکش؛ کشوری که میراث آندلس را با خود حمل می‌کند
  مراکش؛ کشوری که میراث آندلس را با خود حمل می‌کند
مَراکِش یا مَغرِب کشوری در شمال غربی آفریقا است. مراکش از شرق با الجزایر، از غرب با اقیانوس اطلس، از جنوب با قلمروی مورد مناقشهٔ صحرای غربی و از شمال با اسپانیا هم‌مرز است،
استاد بزرگ شطرنج، هوش مصنوعی را شکست داد
  استاد بزرگ شطرنج، هوش مصنوعی را شکست داد
مگنوس کارلسن، استاد بزرگ و قهرمان پنج دوره شطرنج جهان، امروز با انتشار پستی از پیروزی خود بر چت‌جی‌پی‌تی (هوش مصنوعی) در یک مسابقه تفریحی خبر داد.
تجهیز لباس‌های پاکبانان شبکار تهران به چراغ‌های چشمک‌زن
  تجهیز لباس‌های پاکبانان شبکار تهران به چراغ‌های چشمک‌زن
معاون هماهنگی و ارزیابی امور مناطق سازمان مدیریت پسماند با اشاره به هدف‌گذاری تعیین‌شده جهت اجرای موفق این طرح، گفت: پیش‌بینی ما کاهش بیش از 90 درصدی احتمال وقوع حوادث شبانه برای پاکبانان است.
  پربیننده ترین اخبار       
  اعدام 3 متجاوز به عنف در گلستان
  بیوگرافی بانوی اول سوریه لطیفه دروبی/همسر جولانی کیست؟
  وقتی موساد می‌گفت احمدی‌نژاد به نفع ماست؛ مرد پرحاشیه سکوتش هم جنجالی است
  کیانوش رستمی رسما تبعه کوزوو شد
  اطلاعات جدید درباره حمله آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران
  شاهکار معماری توکیو و برنده گود دیزاین 2024
  قیمت روز طلا و دلار
  «سوگلی» قلعه‌نویی گوشه رینگ افتاد
  شرایط فروش ارز اربعین 1404
  فلاحت‌پیشه: آن‌ها که مکانیسم ماشه را کاغذپاره می‌خوانند، سفره مردم را هم کاغذپاره می‌دانند
  تصاویر هوایی از سویداء پس از چند روز درگیری خونین
  ‌پیش‌فروش کی‌ام‌سی SR3؛ جانشین جک S3 عرضه شد‌
  شاه ماهی باز هم از دست پرسپولیس پرید؟
  تمجید ویژه روزنامه اصولگرا از علی لاریجانی؛ مرد جنگی بودن به شعار دادن در زمان صلح نیست!
  مقصداین شاه ماهی، پرسپولیس نیست/ ستاره جذاب کجا می رود؟
  احمدزاده و مهری مازاد نیستند!
  سقوط ناگهانی قیمت طلا امروز شنبه 28 تیر 1404 / کاهش قیمت طلای 18 عیار از نیم میلیون گذشت!
  بازماندگان جنگ 12 روزه؛ امید در میان خانه های تخریب شده تهران
  ستاره‌ دیپورت شده استقلال تراکتوری می‌شود!
  پلمب کشتارگاه گوشت الاغ در شهریار
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved