صفحه اصلی     اقتصادی     اجتماعی     سیاسی     ورزشی     بین الملل     RSS     تماس با ما  
یکشنبه، 29 تیر 1404 - 07:35   
 آخرین خبرها
  سه سناریو بعد از فعال شدن اسنپ‌بک
  ملاقات حسینی و پرسپولیس قطعی شد!
  سهامداران منتظر یک واریزی بزرگ باشند؟ / خبر جدید درباره واریز سود سهام عدالت 1404
  بازتاب حضور لژیونر استقلالی در آلمان
  خرید جدید ساپینتو و استقلال از ماشاریپوف جلو زد +عکس
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 22238صفحه نخست » آخرین اخبار    شنبه، 28 تیر 1404 - 08:35

درجا زدن مصرف خانوار؛ چرا رفاه خانوارها در ایران سال به سال کمتر می‌شود؟


تداوم کاهش رشد مصرف خانوار به این معناست که مردم توانایی کمتری برای تأمین واقعی کالاهای ضروری دارند و مصرف آن‌ها بیش از پیش معطوف به نیازهای اولیه شده است.

رشد مصرف واقعی خانوارهای ایرانی در سال1403 به منفی 0٫1 درصد رسیده است. رشدهای منفی در سال های گذشته نشان دهنده کاهش مستمر رفاه و قدرت خرید خانوارها است.

به گزارش دنیای اقتصاد، تحریم ها، تورم بالا و بی ثباتی اقتصادی مصرف واقعی خانوارهای کشور را به نیازهای اولیه محدود کرده است. رفع این چالش ها باید اولویت سیاستگذاران باشد.

06+copy

رشد هزینه نهایی خصوصی که تحولات قدرت خرید و تقاضای خانوارها در اقتصاد را نشان می دهد، در سال 1403 به منفی 0.1درصد رسیده است. روند رشد واقعی مصرف خانوارهای ایرانی از ابتدای دهه1390 نشان دهنده کاهش مستمر رفاه و قدرت خرید خانوارهاست.

در میانه این دهه، رفع تحریم ها و کاهش نااطمینانی های سیاسی و اقتصادی موجب شد تا مصرف خانوارها نیز افزایش یابد. بیشترین میزان رشد واقعی مصرف خانوارها مربوط به سال 1396 (یک سال قبل از بازگشت تحریم ها) با عدد 6.4 درصد است. پس از این سال بازگشت تحریم ها، فرار سرمایه و تورم های بالا و مزمن موجب شد تا قدرت اقتصادی ایرانیان کاهش یابد.

رشد منفی شاخص هزینه مصرف نهایی خصوصی در بسیاری از سال های پس از این نشان دهنده کاهش رفاه خانوارها است. به عبارت دیگر در یک دهه گذشته این روند موجب شده است مصرف خانوارها بر نیازهای اولیه متمرکز و اعتماد عمومی نیز کاهش یابد. در چنین شرایطی سیاستگذار باید مجموعه ای از اقدامات هماهنگ را اجرا کند. همانند دوره برجام، کاهش ریسک های سیاسی مانند رفع تحریم ها بر افزایش رفاه خانوارها اثر مثبت خواهد داشت و نخستین گام در مسیر ایجاد ثبات است.

علاوه بر این مهار تورم، ایجاد ثبات اقتصادی و همچنین افزایش واقعی دستمزدها می تواند قدرت خرید خانوارها را بازسازی کند. همچنین برای جلوگیری از افزایش نرخ فقر، حمایت هدفمند از اقشار آسیب پذیر باید در دستور کار دولت قرار بگیرد.

ابزار بررسی ترجیحات مصرف کننده

هزینه مصرف نهایی خصوصی یکی از اجزای اصلی تولید ناخالص داخلی (GDP) محسوب می شود که نشان دهنده مجموع مخارج خانوارها برای خرید کالاها و خدمات است. هزینه مصرف نهایی خصوصی پنجره ای به رفتار مصرفی مردم باز می کند و از این رو، نقش مهمی در درک وضعیت کلی اقتصاد ایفا می کند.

این هزینه ها به 3دسته کلی تقسیم می شوند که هر کدام بخشی از زندگی روزمره را نمایان می کنند. کالاهای بادوام، مانند خودرو یا لوازم خانگی، خریدهایی هستند که تصمیمات مالی بزرگ تر خانوارها را نشان می دهند. دسته دوم کالاهای بی دوام مثل غذا و پوشاک هستند که به سرعت مصرف می شوند و بخش اعظم هزینه های روزانه را تشکیل می دهند.

هزینه برای خدماتی مانند آموزش، حمل ونقل و مراقبت های بهداشتی، نشان دهنده تلاش برای بهبود کیفیت زندگی هستند. این داده ها مشخص می کنند که خانوارها بیشتر به چه چیزهایی اهمیت می دهند و این ترجیحات با گذر زمان چگونه تغییر می کنند.

می توان گفت که مصرف واقعی خانوارها، یکی از شاخص های کلیدی سلامت اقتصاد است و به سیاستگذاران این امکان را می دهد تا استراتژی های موثرتری طراحی کنند. به عبارت دیگر افزایش مصرف واقعی خانوارها، معمولا نشانه ای از اعتماد مردم به اقتصاد و رشد آن است. اما کاهش هزینه مصرف نهایی بخش خصوصی می تواند هشداری برای وقوع رکود در اقتصاد باشد. در اغلب موارد، مصرف واقعی خانوارها، بزرگ ترین بخش GDP را تشکیل می دهد. بنابراین تغییرات آن اثر مستقیمی بر تولید ناخالص داخلی دارد.

افول رفاه خانوارها

بر اساس آمارهای رسمی هزینه مصرف نهایی خانوارها در سال 1403، به قیمت ثابت سال 1400 با رشد منفی 0.1درصدی نسبت به سال 1402 به حدود 414 هزار میلیارد تومان رسیده است. بررسی روند رشد هزینه مصرف نهایی خصوصی در ایران طی سال های 1390 تا 1403 نشان دهنده وجود ناپایداری قابل توجه در وضعیت معیشتی خانوارها و کاهش رفاه عمومی است.

در طول دوره زمانی مذکور اقتصاد ایران گرفتار بی ثباتی در سطح کلان، تورم های بالا و مزمن و کاهش مستمر قدرت خانوارهای کشور بوده است. در سال های 1391 و 1392، رشد منفی مصرف واقعی خانوارهای کشور بازتاب دهنده اثرات تحریم های اقتصادی، جهش های ارزی و رکود اقتصادی در آن سال ها است. با آغاز به کار دولت یازدهم و مذاکرات هسته ای در سال1393 روند رشد مصرف واقعی خانوارها تا حدودی بهبود یافت و به 1.6درصد رسید.

با دستیابی به توافق برجام در سال1394 و گشایش های نسبی اقتصادی مصرف واقعی خانوارها با رشد چشم گیر مواجه شد و در سال1396 به بیشترین میزان خود از سال1390 تا کنون یعنی 6.4 درصد رسید. به نظر می رسد این رشد ناشی از بهبود فضای روانی اقتصاد، کاهش نرخ تورم و ورود سرمایه ها و کالاهای مصرفی به بازار بوده است.

با این حال این روند صعودی تداوم نیافت و با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم های گسترده در سال1397 به پایان رسید. در این سال شوک جدیدی به اقتصاد وارد شد که منجر به افت شدید در رشد مصرف واقعی خانوارها شد. در سال1398 این افت به اوج رسید و مصرف خانوارها بیش از 5 درصد کاهش یافت. تداوم تورم دو رقمی، کاهش ارزش ریال، افزایش نرخ بیکاری و نااطمینانی نسبت به آینده، موجب شد که رشد مصرف خانوارها در اغلب سال های بعدی منفی باشد.

تداوم کاهش رشد مصرف خانوار به این معناست که مردم توانایی کمتری برای تامین واقعی کالاهای ضروری دارند و مصرف آن ها بیش از پیش معطوف به نیازهای اولیه شده است. این روند نه تنها بیانگر فشار اقتصادی بر خانوارهاست، بلکه از نگاه کلان، نشانه ای از کاهش سهم مصرف در اقتصاد ملی و فرسایش سرمایه اجتماعی و امید عمومی به آینده نیز به شمار می رود. استمرار این وضعیت، بدون اصلاحات بنیادی در سیاست های اقتصادی و تعاملات خارجی، می تواند این شرایط را تشدید کند.

نیاز به اصلاحات همه جانبه

برای عبور از وضعیت نامطلوب مصرف واقعی خانوارها در اقتصاد ایران، اتخاذ مجموعه ای از سیاست های هماهنگ و مرحله بندی شده ضروری است؛ اقداماتی که باید همزمان به بهبود معیشت، ایجاد ثبات و تقویت بنیان های رشد بلندمدت معطوف باشند.

در گام نخست، سیاستگذار باید با اقداماتی فوری ریسک های سیاسی مانند جنگ و تحریم را از کشور دور کند. کاهش نااطمینانی های سیاسی به صورت خودکار می تواند نتایج مثبت اما کوتاه مدتی مانند کاهش نوسانات بازار ارز به همراه داشته باشد. بنابراین گام دوم استفاده از این فرصت کوتاه برای سیاستگذاری در راستای ثبات بخشی اقتصاد و مهار تورم است.

در کنار آن، حذف تصمیم گیری های خلق الساعه در بازارهای کالا و ارز، شفاف سازی سیاستگذاری و کاهش مداخلات ناگهانی می توانند رفتار مصرفی مردم را تعدیل کنند. بازسازی اعتماد عمومی همچنین نیازمند اصلاح روابط خارجی و کاهش تنش های منطقه ای و بین المللی است تا مردم افق روشنی از آینده اقتصادی پیش روی خود ببینند.

همچنین افزایش دستمزدها و مستمری ها متناسب با نرخ تورم می تواند بخشی از قدرت خرید از دست رفته را بازگرداند و اجازه دهد مصرف خانوار به سطح پایدارتری برسد. حمایت های هدفمند مانند یارانه های نقدی و غیرنقدی باید به گونه ای طراحی شود که خانوارهای آسیب پذیر بدون تشدید تورم تحت پوشش قرار گیرند.

در نهایت می توان گفت که در بلندمدت، تنها راه پایدار برای تقویت مصرف واقعی خانوار، ارتقای بهره وری و افزایش درآمد پایدار است. توسعه زیرساخت هایی چون حمل ونقل، انرژی و فناوری اطلاعات، نه تنها ظرفیت مصرف داخلی را بالا می برد، بلکه موجب رشد متوازن، فراگیر و درون زا می شود؛ رشدی که نتیجه اش در سفره مردم نیز دیده خواهد شد.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ملاقات حسینی و پرسپولیس قطعی شد!
  ملاقات حسینی و پرسپولیس قطعی شد!
 آلومینیوم اراک که برای برپایی اردوی آماده سازی خود به تهران سفر می کند، در پایتخت یک بازی با پرسپولیس را قطعی کرده است. بازیکنان آلومینیوم روز چهارم مرداد در اراک به مصاف خیبر خرم‌آباد می‌روند و برای کسب آمادگی بیشتر عازم تهران خواهند شد.
بازتاب حضور لژیونر استقلالی در آلمان
  بازتاب حضور لژیونر استقلالی در آلمان
مهدی قائدی ستاره ایرانی شاغل در لیگ امارات که به النصر پیوسته، در تمرین تیم جدیدش شرکت کرد. حضور مهدی قائدی در اردوی آماده سازی النصر امارات که در آلمان اردو زده است،
حقوق کدام بازنشستگان تامین اجتماعی امروز 29 تیر 1404 واریز می‌شود؟
  حقوق کدام بازنشستگان تامین اجتماعی امروز 29 تیر 1404 واریز می‌شود؟
به گزارش اقتصادآنلاین، پرداخت حقوق بازنشستگان و مستمری‌ بگیران تامین اجتماعی از امروز یکشنبه 29 تیرماه آغاز خواهد شد. واریز مستمری تیرماه حدود پنج میلیون نفر از مشمولان این سازمان،
شوک تازه عراق به ایران/ دولت عراق برای ورود زائران شرط گذاشت
  شوک تازه عراق به ایران/ دولت عراق برای ورود زائران شرط گذاشت
سازمان هواپیمایی کشور در تازه‌ترین دستورالعمل خود، انجام پرواز‌های اربعین را منوط به تسویه حساب کامل ایرلاین‌های داخلی با فرودگاه‌های عراق کرده است.
مدیران خودرو فروش ویژه ی محصولاتش را از امروز 28 تیر آغاز کرد /فروش فوری مدیران خودرو
  مدیران خودرو فروش ویژه ی محصولاتش را از امروز 28 تیر آغاز کرد /فروش فوری مدیران خودرو
به گزارش سایت طلا، شرکت مدیران خودرو طرح فروش نقدی محصولات فونیکس ویژه منتخبین دومین مرحله سامانه یکپارچه را با موعد تحویل زمستان 1403 آغاز کرد.
دستور افزلیش 40 درصدی حقوق بازنشستگان هدیه ویژه پزشکیان | واریز حقوق بازنشستگان + 3/000/000 مبلغ تشویقی از امروز 28 تیر
  دستور افزلیش 40 درصدی حقوق بازنشستگان هدیه ویژه پزشکیان | واریز حقوق بازنشستگان + 3/000/000 مبلغ تشویقی از امروز 28 تیر
چراغ سبز وزیر کار و رفاه اجتماعی درمورد پرداخت حقوق بازنشستگان آن هم یک روز جلوتر از موعد علاوه بر اینکه موجب کاهش نگرانی های اجتماعی و معیشتی این قشر است نشان دهنده تلاشی برای نمایش کارآمدی وزارت کار در شرایط اقتصادی دشوار است.
اعلام زمان واریز کالابرگ دهک 4 تا 7 / یارانه نقدی تیر کی واریز می‌شود؟
  اعلام زمان واریز کالابرگ دهک 4 تا 7 / یارانه نقدی تیر کی واریز می‌شود؟
به گزارش اقتصادآنلاین، سید حمید پورمحمدی، رییس سازمان برنامه و بودجه کشور اعلام کرد شارژ کالابرگ الکترونیکی برای دهک‌های چهارم تا هفتم در همین هفته انجام خواهد شد.
کالابرگ دهک 4 تا 7؛‌ تکلیف یارانه 350 هزار تومانی مشخص شد
  کالابرگ دهک 4 تا 7؛‌ تکلیف یارانه 350 هزار تومانی مشخص شد
مبلغ کالابرگ به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود و به شکل نقدی قابل استفاده نیست
جنگ یا مذاکره؛ چه خواهد شد؟
  جنگ یا مذاکره؛ چه خواهد شد؟
در بحبوحه تنش‌های بی‌سابقه و بی‌اعتمادی عمیق میان ایران، آمریکا و اسراییل، چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای همچنان مبهم است و ریسک درگیری نظامی جدی‌تر از همیشه به نظر می‌رسد.
وزیر اطلاعات: انتشار یکباره آمار جاسوس‌ها مناسب نیست
  وزیر اطلاعات: انتشار یکباره آمار جاسوس‌ها مناسب نیست
حجت‌الاسلام خطیب وزیر اطلاعات به اقدامات پیشگیرانه دستگاه‌های امنیتی در جهت فعالیت‌های جواسیس اشاره و عنوان کرد: وزارت اطلاعات و سایر نهاد‌های امنیتی همه امکانات خود را برای مقابله با این پدیده بسیج کردند.
لحظه پیداشدن پیکر یک شهید دانش‌آموز بعد از 43 سال
  لحظه پیداشدن پیکر یک شهید دانش‌آموز بعد از 43 سال
خبر شناسایی این شهید در حالی به خانواده‌اش داده شد که پدر و مادر این شهید در قید حیات نیستند و با چشمان منتظر از دنیا رفتند.
قانون جدید صدور گواهی انحصار وراثت اعلام شد
  قانون جدید صدور گواهی انحصار وراثت اعلام شد
به گزارش اقتصاد آنلاین ، هاشم کارگر، معاون وزیر کشور و رییس سازمان ثبت احوال گفت: به استناد بند (ث) ماده (113) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران،
  پربیننده ترین اخبار       
  فرمول جدید پرسپولیس برای جذب پدیده لیگ برتر
  حقوق کدام بازنشستگان تامین اجتماعی امروز 29 تیر 1404 واریز می‌شود؟
  عکس؛ درگذشت شاهزاده خفته عربستان پس از 19 سال کما
  مهم‌ترین قدمی که برای سلامتی کبد می‌توان برداشت چیست؟
  ببینید؛ خلاصه بازی تیم‌ملی زنان ایران 2 - زنان اردن 1
  زمان واریز حقوق تیر ماه بازنشستگان و فرهنگیان
  بازتاب حضور لژیونر استقلالی در آلمان
  لحظه پیداشدن پیکر یک شهید دانش‌آموز بعد از 43 سال
  شوک تازه عراق به ایران/ دولت عراق برای ورود زائران شرط گذاشت
  دستور افزلیش 40 درصدی حقوق بازنشستگان هدیه ویژه پزشکیان | واریز حقوق بازنشستگان + 3/000/000 مبلغ تشویقی از امروز 28 تیر
  نارسایی مزمن وریدی چیست؛ همه‌چیز درباره بیماری دونالد ترامپ
  علی‌اف: تا بهار آینده کریدور زنگزور را اجرایی خواهیم کرد
  خرید جدید ساپینتو و استقلال از ماشاریپوف جلو زد +عکس
  آذری جهرمی: جنابان دولتی! با رایی که از مردم دارید، بسازید!
  زنان اردن 1 - زنان ایران 2 | صعود به جام ملتها با نمایشی درخشان
  لینک بارگذاری احکام حقوقی جدید فرهنگیان بازنشسته
  پدیده پرسپولیس نرسیده وارث وحید هاشمیان می شود!
  پاگشای خرید جدید پرسپولیس در ترکیه
  اعلام زمان واریز کالابرگ دهک 4 تا 7 / یارانه نقدی تیر کی واریز می‌شود؟
  سرمربی دورگه : انشالله یک روز سرمربی استقلال شوم
© شبکه خبری سرنویس 1404

All rights reserved