رعایت رژیم غذایی می تواند از ابتلا به یبوست جلوگیری کند. رژیم مدیترانه ای و رژیم گیاه محور خطر یبوست را کاهش می دهند. رژیم غذایی غربی خطر یبوست را افزایش می دهد. به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی، نگران اختلال در نظم گوارشی تان در دوران میان سالی یا سالمندی هستید؟ یک مطالعه ی جدید نشان می دهد که تغییر در رژیم غذایی می تواند خطر ابتلا به یبوست مزمن را در افراد میان سال و سالمند کاهش دهد. به گفته ی پژوهشگران، رژیم غذایی مدیترانه ای و رژیم های گیاه محور بیشترین تأثیر را در پیشگیری از یبوست داشته اند. یافته های این مطالعه اخیراً در مجله ی Gastroenterology منتشر شده است. دکتر کایل استالر، متخصص گوارش در بیمارستان عمومی ماساچوست در بوستون و پژوهشگر ارشد این مطالعه، در بیانیه ای گفت: یبوست مزمن میلیون ها نفر را تحت تأثیر قرار می دهد و می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی بیماران را کاهش دهد. او افزود: یافته های ما نشان می دهند که با افزایش سن، برخی رژیم های غذایی سالم ممکن است فراتر از مزایای قلبی عروقی، به سلامت روده نیز کمک کنند. اگرچه پیش تر می دانستیم رژیم های سالم می توانند یبوست را کاهش دهند، اما این نخستین مطالعه ای است که نشان می دهد برخی رژیم ها ممکن است اصلاً از بروز یبوست جلوگیری کنند. روش پژوهش: پژوهشگران داده های مربوط به حدود 96هزار نفر از شرکت کنندگان در سه مطالعه ی گسترده درباره ی وضعیت سلامت متخصصان را تحلیل کردند. این شرکت کنندگان به طور منظم پرسش نامه های رژیم غذایی را تکمیل می کردند. در طول حداکثر چهار سال پیگیری، بیش از 7500 مورد یبوست در بین شرکت کنندگان گزارش شد. رژیم غذایی افراد بر اساس میزان پیروی از پنج الگوی غذایی مختلف بررسی شد: • رژیم مدیترانه ای • رژیم کم کربوهیدرات • رژیم غربی • رژیم گیاه محور • رژیم ضدالتهاب (دارای غذاهایی با خواص ضد التهابی) بر اساس نتایج، رژیم گیاه محور خطر ابتلا به یبوست را 20 درصد و رژیم مدیترانه ای این خطر را 16 درصد کاهش داد. رژیم مدیترانه ای چیست؟ این رژیم بر مصرف فراوان سبزیجات، میوه ها، حبوبات، عدس، غلات کامل، مغزها، دانه ها، روغن زیتون، گیاهان معطر و ادویه ها تأکید دارد. لبنیات، ماهی و مرغ چند بار در هفته مصرف می شوند، و گوشت قرمز و فرآوری شده به ندرت استفاده می گردد. در مقابل، رژیم غربی که سرشار از گوشت قرمز و فراوری شده، غلات تصفیه شده، غذاهای چرب و شیرینی های قندی است، خطر یبوست مزمن را 22 درصد افزایش داد. همچنین رژیمی که از غذاهای التهاب زا تشکیل شده بود، این خطر را 24 درصد افزایش داد. استالر گفت: یافته های ما حاکی از آن است که رژیمی سرشار از سبزیجات، مغزها و چربی های سالم می تواند از بروز یبوست مزمن در بزرگسالان میان سال و سالمند پیشگیری کند. آیا فیبر عامل اصلی بود؟ جالب این که، این نتایج مستقل از میزان مصرف فیبر در رژیم غذایی شرکت کنندگان به دست آمد. استالر توضیح داد: ما همیشه فرض می کردیم که مزایای رژیم غذایی سالم به واسطه ی فیبر موجود در آن است، اما تحلیل های ما نشان داد که فواید این رژیم ها در کاهش یبوست، حتی بدون در نظر گرفتن فیبر نیز وجود دارد. با این حال، پژوهشگران تأکید کردند که برای تأیید این یافته ها به مطالعات بیشتری در میان گروه های بزرگ تر، جوان تر و سالم تر نیاز است. |